Kóša priblížil pôsobenie po boku Škrtela, na MS U20 chce písať históriu Slovenska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kóša priblížil pôsobenie po boku Škrtela, na MS U20 chce písať históriu Slovenska
V trnavskom drese sa na poste stopéra stretli dve generácie.
V trnavskom drese sa na poste stopéra stretli dve generácie.Profimedia
Jeden z najtalentovanejších slovenských obrancov Sebastian Kóša (19) sa s portálom FIFA+ porozprával o svojom raketovom vzostupe, pôsobení pri legende ako Martin Škrtel (38) aj o svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov.

Dve desaťročia po prvej účasti na majstrovstvách sveta vo futbale hráčov do 20 rokov sa Slovensko pripravuje na to, že na blížiacom turnaji druhýkrát ozdobí jednu z najväčších svetových futbalových scén. Sebastián Kóša bude v tíme trénera Alberta Rusnáka hrať dôležitú úlohu.

Obranca Spartaka Trnava je jedným z najžiarivejších mladých talentov slovenského futbalu. FIFA+ sa s ním spojila, aby prediskutovala nielen majstrovstvá sveta, ale aj nedávne EURO do 19 rokov a jeho doterajšiu kariéru, v ktorej už môže medzi svojich spoluhráčov zaradiť aj slovenskú legendu Martina Škrtela.

Po pôsobení v drese Nitry prestúpil mladý futbalista do Trnavy, kde postupne dostával čoraz viac herného priestoru. V minulej sezóne odohral niekoľko zápasov po boku Škrtela. Z dvanástich spoločných zápasov desať vyhrali a len jeden prehrali. Spoločne oslávili aj triumf v Slovenskom pohári

"Som veľmi šťastný a vďačný za to, že som sa stretol so Škrťom. Bol skvelým prínosom pre náš tím, a to ako na ihrisku, tak aj mimo neho. Snažil som sa od neho naučiť čo najviac. Vždy bol pripravený pomôcť a porozprávať sa aj o veciach mimo futbalu. Jeho prítomnosť na ihrisku ma udržiavala v pokoji, pretože som vedel, že je tam, keby sa niečo stalo. Cítil som sa po jeho boku veľmi príjemne. Je to legenda slovenského futbalu, ktorú si vážim ako hráča aj ako človeka," vravel možný nástupca bývalého hráča Liverpoolu.

Vlani bol Kóša vyhlásený za najlepšieho hráča Slovenska do 19 rokov, pravidelne nastupuje v strede obrany Spartaka a v tomto ročníku sa s tímom opäť dostali do finále pohára.

"So svojou cestou v Trnave som veľmi spokojný. Od môjho príchodu z Nitry som bol v prvom tíme. Pokračoval som v získavaní skúseností a pomaly som sa prebojoval do niekoľkých zápasov a potom som začal hrávať častejšie. Dostal som príležitosť rásť ako hráč, ale aj ako človek," uviedol.

Na minuloročných majstrovstvách Európy do 19 rokov sa Slovensko na domácej pôde vďaka víťazstvu v zápase proti Rakúsku kvalifikovalo na MS 2023 v kategórii do 20 rokov. Ako si na to spomína?

"Bolo to plné emócií. Nezačali sme veľmi dobre a prehrali sme s Francúzskom a Talianskom, ale naše výkony sa od zápasu k zápasu zlepšovali. Postavili sme sa výzvam a splnili sme ich. Víťazný gól, ktorý sme strelili v poslednom dueli skupiny proti Rumunsku v poslednej minúte, nám ako tímu veľmi pomohol. Proti Rakúsku sme na ihrisku nechali všetko a za našu snahu sme boli odmenení. Sme veľmi hrdí a šťastní z nášho úspechu," pohotovo zalovil v pamäti.

Slovensko sa na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov zúčastní po druhýkrát. Čo to pre mladého protagonistu znamená?

"Je to pre mňa obrovská výzva. V našej vekovej kategórii môžeme súťažiť na najvyššej úrovni. Môžeme opäť ukázať našu kvalitu a zabojovať o čo najlepšie výsledky. Máme príležitosť zapísať sa do futbalovej histórie našej krajiny, na majstrovstvá sveta sa určite teším," vysvetlil.

Kóša takisto opísal štýl hry, ktorý má rád tréner Albert Rusnák: "Hráme veľmi efektívny futbal a snažíme sa ukázať našu kvalitu. Dokážeme byť silní na lopte a vytvárať si šance, ale nebojíme sa ani defenzívy a hry bez lopty - sme veľmi prispôsobiví. Naši tréneri sa nás vždy snažia pripraviť čo najlepšie. Veľmi sa venujú taktike a príprave na každý zápas," uzavrel.