Udalosti Fortuna ligy: Slovan zmietol Trnavu, radosť v Bystrici či Žiline. Ruža smúti

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Fortuna ligy: Slovan zmietol Trnavu, radosť v Bystrici či Žiline. Ruža smúti
Peter Struhár si takýto záver základnej časti na lavičke Ružomberka určite nepredstavoval.
Peter Struhár si takýto záver základnej časti na lavičke Ružomberka určite nepredstavoval. TASR
Posledné kolo základnej časti Fortuna ligy prinieslo napínavý boj o zostávajúce priečky v skupine o titul. Kým Ružomberčania mali výhodu domáceho prostredia a stačil im bod, Žilina s Bystricou hrali vonku a museli vyhrať. Obom sa to podarilo. Ružomberok ťahal za kratší koniec s Dunajskou Stredou a prepadol sa do skupiny o záchranu.

Derby ovládol majster z Bratislavy

Už dlho nebola najvyššia futbalová súťaž na Slovensku takto vyrovnaná a vybičovaná. Skvelý záver pred nadstavbovou časťou priniesla sobota. Pozornosť pútalo najväčšie slovenské derby. V poradí 166. Kríza? Slabšia forma či problémy vo vnútri klubu? Kdeže. Slovan zmietol všetky pochybnosti zo stola a zgustol si na Trnave. Do konca prvého dejstva viedol o tri góly a s prehľadom kráčal za tromi bodmi. Prvými v jarnej časti. Veľmi potrebnými, keďže v nasledujúcom období ho čaká nielen vstup do nadstavby, ale najmä osemfinále Európskej konferenčnej ligy s Bazilejom.

Aj z pohľadu očakávaných gólov vyznelo derby v prospech belasých.
Aj z pohľadu očakávaných gólov vyznelo derby v prospech belasých.Opta by Stats Perform

Spartak si pred výkopom veril. Chcel využiť "zmrákanie sa nad Bratislavou", ale zostal iba pri slovách. Na trávniku kapituloval. Väz mu zlomili tri inkasované góly v priebehu prakticky dvadsiatich minút. Nepomohlo ani zníženie Kóšu. Prvýkrát od októbra 2021 prinieslo derby viac ako dva presné zásahy. Rovno päť, čo sa naposledy stalo v apríli 2016. Znova v Bratislave a rovnakým výsledkom triumfoval obhajca majstrovskej trofeje. Spartakovci sa chceli z tretej priečky dotiahnuť na prvú dvojicu, avšak aktuálne majú manko ôsmich, resp. siedmich bodov. Pozerať sa musia za svoj chrbát, odkiaľ sa nenápadne blíži Podbrezová s päťbodovým odstupom.

Horehronci boli blízko k prvej jarnej prehre. Na umelom trávniku pod hradom Matúša Čáka prehrávali od konca prvého dejstva po góle Bainoviča. V nadstavenom čase ich zachránil gólom kola Marek Bartoš. Ale o tom neskôr. Veľkou skúškou toho, ako na tom súčasný tím Romana Skuhravého naozaj je, bude dvojzápas v Trnave a doma proti Slovanu, ktorý už v Zelpo Aréne prehral v úvode aktuálneho ročníka. Trenčín nevyhral ani ôsme kolo v rade.

Oveľa spokojnejšia sa zo Skalice vrátila Banská Bystrica. Kanonier Róbert Polievka potvrdil extratriedu a trinástym gólom pomohol Dukle k premiérovej účasti v majstrovskej skupine. A to hneď po návrate medzi elitu. Dôležitou súčasťou ich triumfu je taktiež stredopoliar Andrija Balič. V dvoch zápasoch strelil dva góly. Sobotný bol zároveň víťazný.

Skupina o titul, ktorú vedie Dunajská Streda.
Skupina o titul, ktorú vedie Dunajská Streda.Flashscore

Nasleduje ich aj Žilina. Mladíci vedení Jaroslavom Hynekom, zväzovaní zodpovednosťou, nevedeli dlho zlomiť Liptovský Mikuláš. V Poprade boli dokonca nebezpečnejší Liptáci, no Belko vytiahol opäť niekoľko mimoriadne dôležitých zákrokov. Tesne pred koncom nasmeroval žlto-zelených do šestky ich klenot z krídla - Adrián Kaprálik. Môžeme povedať, že na základe doterajších výkonov ide azda o ich tohtosezónne maximum. V nasledujúcich desiatich kolách môžu hrať uvoľnene a pilovať systém 3-4-3, ku ktorému prešli počas zimnej prestávky.

Ružomberok s "Čiernym Petrom", DAC na čele

Naopak, smútok a to poriadny zavládol pod Čebraťom. Zverenci Petra Struhára nezvládli duel s Dunajskostredčanmi a ich sen o hornej šestke sa rozplynul. Dve kolá pred koncom základnej časti mali s 30 bodmi úsmev na perách, ale futbal je vrtkavý a občas aj krutý. Ukázal im odvrátenú stranu. Ružomberčania nezopakujú vlaňajší ročník, v ktorom skončili druhí. Prísť o majstrovskú skupinu v záverečnom kole základnej časti, to je poriadna rana pre celý klub. A to ešte desať minút pred záverečným hvizdom v nej figurovali. Dôležitá bude reakcia a úvod ďalšieho obdobia. O ich osude rozhodol navrátilec po zranení Nikola Krstovič.

Do nadstavby vstupuje ako líder Dunajská Streda. Hlavne vďaka zaváhaniam Slovana má teraz jednobodový náskok a na jar stále neprehrala, pričom získala najviac bodov spomedzi všetkých, až desať. DAC sa v doterajšom priebehu ročníka spoliehal najmä na defenzívu, o čom hovoria aj čísla. Inkasoval len sedemnásť gólov a prehral iba v dvoch prípadoch a to na konci augusta proti Trnave a Trenčínu. S mužstvami z prvej šestky získali hráči zo Žitného ostrova 19 bodov. Najbližšie cestujú do Banskej Bystrice a následne hostia trnavská Spartak i Žilinu. Potom príde na rad dôležitý duel v Bratislave so Slovanom.

Skupina o záchranu, na čele ktorej je Ružomberok.
Skupina o záchranu, na čele ktorej je Ružomberok.Flashscore

Nenahraditeľný Polievka

Vráťme sa ešte k banskobystrickej Dukle. K najväčšiemu prekvapeniu prvej šestky. Ak sa pozrieme na úvod sezóny, nováčik mal po šiestich stretnutiach iba tri prekvapivé body z malého Ríma. Z ďalšich šiestich duelov ale vybojoval trinásť, nestačil len na Slovan a situácia sa zmenila. Na jar Banská Bystrica získala desať bodov, neprehrala ani raz.

Avšak, nebyť už spomínaného Róberta Polievku, starosti klubu spod Urpína mohli byť úplne iné. Kapitán dal sľub a rozhodol sa zostať, odmietnuť v zime lukratívnejšie ponuky. Keď skóruje, jeho tím neprehráva (8 výhier, 2 remízy). Figuruje v 24 gólových akciách, čo je zhruba 73 % z celkového počtu strelených zásahov. Na bránu páli po Krstovičovi (48) najčastejšie (34). V driblingoch taktiež nezaostáva - 78 úspešných. Viac nezbieral iba Soares z Trenčína (103). Skvelé čísla.

Paradoxom je, že aj keď majú Banskobystričania (37) štvrtú najlepšiu ofenzívu, tak viac gólov inkasoval len posledný Liptovský Mikuláš (40).

Róbert Polievka a jeho pohyb proti Skalici.
Róbert Polievka a jeho pohyb proti Skalici.Opta by Stats Perform

Hralo sa aj na Zemplíne, kde ViOn pokračoval v remízovej jazde pod vedením trénera Galáda. Body si so súpermi Zlatomoravčania delili piatykrát v rade a celkovo jedenásty raz v aktuálnej sezóne. Najviac spomedzi všetkých fortunaligistov. Michalovce čakajú na trojbodový zápis od polovice novembra. Išlo o súboj tabuľkových susedov, na ktorých zozadu číha dvojica Trenčín - Skalica. Zaujímavý boj nás čaká takisto aj pri pohľade na 11. miesto, ktoré značí baráž o udržanie vo Fortuna lige.

Hráč kola: Lucas Lovat

Legionár z Brazílie si čoraz lepšími výkonmi získal sympatie trénera Vladimíra Weissa. Niet sa čomu diviť, veď Lucas Lovat patrí k hráčom, ktorí vo Fortuna lige najčastejšie centrujú zo strany pred bránu. V prípade 26-ročného ľavého obrancu je to 33 centrov či krížnych príhrávok - presných. Na konte má šesť gólových asistencií. Žiadny iný futbalista nemá v lige viac. 

Proti svojmu bývalému klubu, v ktorom strávil rok, predviedol kvalitný výkon. Často ťahal útoky a, samozrejme, nechýbali nepríjemné centre jeho exportnou ľavačkou. Po jednom z nich zakončoval Vladimír Weiss tesne vedľa. Oveľa presnejší bol Malik Abubakari, ktorému posadil na hlavu premiérový ligový zásah. V závere mohol sám skórovať. Postavil sa k priamemu kopu a opečiatkoval brvno.

Štatistiky z derby Lucasa Lovata.
Štatistiky z derby Lucasa Lovata.Opta by Stats Perform

Gól kola: Marek Kristián Bartoš

V Podbrezovej vedia o tom, že Marek Kristián Bartoš má v pravačke dynamit, ale po jeho góle proti Trenčínu sa o tom dozvedela celá Fortuna liga. Jeden z najlepších obrancov tejto sezóny si v štvrtej minúte nadstaveného času postavil loptu a z priameho kopu ju tvrdou ranou poslal do pravého horného rohu Kukučkovej brány. Mladý gólman so všetkými spoluhráčmi len nechápavo krútili hlavami, zatiaľ čo "Železiari" sa tešili z bodu a aj z toho, že na jar stále neprehrali. Krajší druhý zásah v prebiehajúcom ročníku si stopér Podrezovej azda nemohol ani želať. (Gól je na videu v čase od 4:50.)