Udalosti Fortuna ligy: Nevýrazný Slovan, Podbrezová s istotou, Fábryho exportný gól

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Fortuna ligy: Nevýrazný Slovan, Podbrezová s istotou, Fábryho exportný gól

Andrej Fábry sa blysol proti Mikulášu parádnym priamym kopom.
Andrej Fábry sa blysol proti Mikulášu parádnym priamym kopom.TASR
V poradí 20. kolo najvyššej slovenskej futbalovej súťaže prinieslo prekvapenie v podobe ďalšieho zaváhania úradujúceho majstra Slovana. Skalica zvládla dôležitý duel o záchranu a Trnava pokračuje v mizérii proti Ružomberku.

Piatková predohrávka potvrdila pravidlo, ktoré platí rok a pol - keď sa stretne Ružomberok proti Trnave, Liptáci vo vzájomných súbojoch neprehrávajú. V šiestom dueli v rade na nich červeno-čierni nenašli recept. Prehra ich bolela o to viac, že na trávniku mali s loptou na kopačke prevahu. Hostia sa dostali dvakrát k bráne a z minima vyťažili absolútne maximum. 

V štatistikách dominoval Spartak. V góloch ich predčil súper.
V štatistikách dominoval Spartak. V góloch ich predčil súper.Opta by Stats Perform

Jedno z kľúčových zápolení zvládli zverenci Pavla Majerníka. V azyle pod hradom Matúša Čáka zdolali rozdielom triedy beznádejne posledný Liptovský Mikuláš. Nevyzerá to s ním vôbec dobre, keďže manko na predposlednú Skalicu sa po prehre zvýšil už na desať bodov. Tá sa priblížila k ôsmej priečke, na ktorú stráca dva body. Zlaté Moravce sa dlho na pôde Trenčína hľadali. Po prvej polhodine prehrávali, ale v záverečnej pätnásťminútovke ich vykúpil striedajúci Pinte. Galádovi hráči zaknihovali tretiu remízu v rade. Trenčiansky ofenzívny lesk, na ktorý boli fanúšikovia zvyknutí, dávno pominul. AS nebodoval naplno v šiestkom kole za sebou a v tabuľke sa prepadol k predposlednému miestu.

Formou sa nemôžu pochváliť ani futbalisti Michaloviec. Doma nezvládli rozhodujúce situácie pred bránou. Svedomie si bude spytovať Kanu, Slebodník, ale najmä Marcin. Dunajskostredčania motivovaní bojom o majstrovský titul dotiahli súboj do víťazného konca a na vedúci Slovan strácajú bod. Futbalové oko diváka nepotešil záverečný zápas kola na Horehroní, kde Podbrezová privítala Žilinu. Domáci vyhrali 3:1, no žiadna hitparáda to na rozbitom teréne nebola. A to ani z jednej strany.

Výsledkovo nevýrazný Slovan

Bratislavský Slovan zimoval na prvom mieste tabuľky a stále je na čele, ale v úvodných dvoch jarných kolách získal iba dva body za remízu proti Dunajskej Strede a oveľa prekvapujúcejšej domácej s Duklou. Najmä v tomto dueli obhajca majstrovskej trofeje dobrý výkon. Vladimír Weiss označil prvý polčas za katastrofu a priznal, že sa netrafil do zostavy. Až v záverečnej pätnásťminútovke zachraňovali aspoň remízu Weiss mladší a Green, pričom ak by banskobystričania využili veľkú šancu na tretí gól, mohli v hlavnom meste, prvýkrát od roku 2004, vyhrať.

Domáci v rozostavení 3-4-3 nevedeli na krídlach pokryť Polievku. Výborne si zabiehal medzi línie a unikal súperom. Odchody troch kľúčových hráčov sa doposiaľ ukazujú ako veľký problém. Abubakari síce získal miesto v základnej zostave, ale Zuberu odohral zo 180 možných minút len jednu. Obranca Jarjué po nevýraznom výkone v sobotu cez polčas striedal a navrátilec z hosťovania Adler Da Silva strávil na ihrisku iba šesť minút.

Slovan sa zlepšil po prestávke. V závere sa dvakrát presadil.
Slovan sa zlepšil po prestávke. V závere sa dvakrát presadil.Opta by Stats Perform

Nutno konštatovať, že Slovan je klub, ktorý s dvomi remízami po sebe nemôže byť spokojný ani zďaleka a to ešte nebudeme polemizovať nad tým, čo by bolo, keby Čakvetadze v Dunajskej Strede nepredviedol svoju genialitu gólovým centrom na Kucku a Rymarenko zužitkoval svoju individuálnu akciu v 89. minúte. Mieril do bočnej siete. 

Náskok belasých je na prvom mieste už iba jednobodový. Trnavský Spartak stráca šesť bodov. O týždeň v Zlatých Moravciach bude tím z Tehelného poľa jasným favoritom, avšak v poslednom stretnutí základnej časti cestuje do malého Ríma a ako sa hovorí, derby nemá favorita.

Polievka ostáva v Banskej Bystrici

Ak na slovenských trávnikoch existuje hráč, okolo ktorého sa točia prestupové špekulácie na dennom poriadku a nehrá za Slovan, tak je to Róbert Polievka. Už počas pôsobenia v druhej lige bol kapitán Dukly v hľadáčikoch množstva zahraničných klubov. Na tom sa nezmenilo nič. Na zoznam sa pridali spomínaní belasí. Útočník však dal na Štiavničkách sľub a ten dodrží, sezónu 2022/23 dohrá v súčasnom pôsobisku.

Skvelé štatistiky Róberta Polievku.
Skvelé štatistiky Róberta Polievku.Flashscore

Dominuje najdôležitejším ukazovateľom. Po štyroch zásahoch v jarnej časti je na čele tabuľky strelcov s dvanástimi gólmi. Preskočil aj Nikolu Krstoviča. Jeho priemer streleného gólu na zápas činí 0,6. Na to sa chytá len spomínaný útočník Dunajskej Stredy a pri asistenciách (4) ich viac pozbieral akurát Karol Mondek (5) z ViOn-u. Šesťnásť "kanadských bodov" rodáka z Krupiny je najviac z celej súťaže.

Po podbrezovskom obrancovi Marekovi Bartošovi odohral z hráčov v poli najviac minút (1 775). Nebyť Polievku, Dukla nie je ani zďaleka v priamom boji o prvú šestku. Na siedmej priečke má 25 bodov, rovnaký počet ako šiesta Žilina a o päť menej než Ružomberok. Všetko nasvedčuje tomu, že práve z tejto trojice vzíde dvojica s účasťou medzi elitou.

Komu zostane v ruke Čierny Peter?

Banskej Bystrici hrá do kariet aj žreb. So všetkou úctou k súperom, doma s Liptovským Mikulášom a aj v Skalici bude favoritom. Tím trénera Michala Ščasného disponuje piatou najlepšou ofenzívou (30 gólov) a deleným štvrtým najvyšším počtom gólov na zápas (1,5). To sú čísla tímu, na ktorých má najväčší podiel Polievka. Jednoduchým výpočtom prídeme na to, že presným zásahom či asistenciou sa podieľal až na 53-percentách gólov svojho tímu.

Vzhľadom na aktuálnu formu a predvedené výkony je odpoveď na vyššie spomínanú otázku jasná. Čierny Peter, zatiaľ, zostáva v rukách Žiliny. Na druhej strane to nemusí byť až také jednoznačné. MŠK s "odretými ušami" vyhrala nad Skalicou po vlastnom góle Šveca. V Podbrezovej, síce na ťažkom teréne, nepodala vôbec ideálny výkon. Takticky zvládol duel lepšie domáci výber. Prechodová fáza nebola z pohľadu "šošonov" dobrá. Začína sa prejavovať strata najdôležitejšieho muža Patrika Mysloviča.

Záverečné dve kolá základnej časti sľubujú napínavý boj.
Záverečné dve kolá základnej časti sľubujú napínavý boj.Flashscore

Do stredu poľa sa zo stopérskej pozície posunul Minárik, ale týmto ťahom kreativita mužstva nezosilnela. Napravo bol aktívny Rusnák, na druhom po slušnom začiatku Galčík neohúril a zámer tvoriť nebezpečné diagonálne prihrávky zmarili aj nepresné pasy či slabšie nábehy. 

Tretím do partie v boji o poslednú šestku je Ružomberok. Tomu stačí bod na definitívu a určite by ho veľmi rád získal v nedeľnom Zápase týždňa Fortuna ligy práve proti Žiline, nakoľko v ďalšom dueli hostí Dunajskú Stredu. "Ruža" je jediným tímom, ktorý na jar ešte neinkasoval a zároveň jediným s plným počtom šiestich bodov.

Hráč kola: Dominik Ťapaj

Aj v druhom jarnom kole ovládol anketu brankár. Ešte stále iba osemnásťročný talentovaný Ťapaj z Ružomberka. V predohrávke kola si zgustol na futbalistoch Spartaka Trnava, ktorých privádzal do zúfalstva. Nevyzrel na neho skúsený Bukata. Hlavou ho neprekonal Taiwo. Blysol sa aj proti Ivánovi. Vo svojom druhom fortunaligovom štarte si pripísal zároveň druhé čisté konto. Pred týždňom ho neprekonali Zemplínčania. Aj vďaka jeho výkonom sú Ružomberčania jednou nohou v skupine o titul.

Radosť hráčov Ružomberka. Na vrchole brankár Ťapaj.
Radosť hráčov Ružomberka. Na vrchole brankár Ťapaj.TASR

Gól kola: Andrej Fábry

Krátko po polhodine hry v stretnutí s Liptovským Mikulášom prišiel faul pred pokutovým územím na Medveda, ktorého sa dopustil Tumma. Zodpovednosť si na svoje plecia zobral šikovný ofenzívny futbalista Fábry a exportnou ranou z priameho kopu mieril presne (vo videu v čase od 0:20). Na jeho ľavačku si síce brankár Polaček siahol, ale 25-ročný hráč uložil loptu k ľavej žrdi natoľko presne, že sa mohol ísť radovať. Pre jeho tím išlo o víťazný gól.