Udalosti Fortuna ligy: Z remízy na Žitnom ostrove profituje Trnava

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Fortuna ligy: Z remízy na Žitnom ostrove profituje Trnava

Juraj Kucka z dorážky prekonáva dovtedy skvelého Petráša.
Juraj Kucka z dorážky prekonáva dovtedy skvelého Petráša.ŠK Slovan Bratislava
Fortuna liga vstúpila 19. kolom do jarnej časti. Najočakávanejším súbojom bolo derby v MOL aréne, kde domáca Dunajská Streda remizovala so Slovanom. Body sa delili aj pri Žitave. Z víťazstva sa radovala Trnava, Žilina a tiež Ružomberok. Celkovo padlo dvanásť gólov. Flashscore prináša zaujímavosti uplynulého kola.

Dlhých 74 dní čakali fanúšikovia na pokračovanie prebiehajúceho ročníka Fortuna ligy. Jarnú časť odštartovala predohrávka na banskobystrických Štiavničkách, kde Banská Bystrica hostí spod hradu Matúša Čáka vôbec nešetrila. Už v úvodných siedmich minútach si vybojovala tri body, o ktoré sa dvomi gólmi postaral Róbert Polievka. Trenčania pokračujú v hernej i výsledkovej mizérii.

Na víťazstvo čakajú päť kôl. Naposledy zdolali v polovici októbra na svojej umelej tráve Skalicu. V tabuľke sa prepadli štyri body pred ňu na desiatu priečku. Čiernym bodom súboja bolo nepríjemné zranenie Michala Faška. Po jednom zo súbojov si poranil obličku a putoval do nemocnice.

Róbert Polievka v dueli s Trenčínom.
Róbert Polievka v dueli s Trenčínom.StatsPerform

Zverenci Pavla Majerníka, ktorý dostal v zime premiérovú príležitosť po konci Juraja Jarábka, siahali na bod v Žiline. Pod Dubňom ich držal nad vodou výborný brankár Junas a jeho bránková konštrukcia. Vylámali si na ňom zuby Gidi, Kaprálik i Jambor. Prekonať ho musel až spoluhráč Jakub Švec, ktorý si zrazil do siete center z kopačky Owusuho. Z pohľadu súboja o titulovú skupinu zvládli žlto-zelení dôležitý duel. Naopak, Skalicu môže tešiť aspoň fakt, že sa jej nevzdialili Zlaté Moravce.

ViOn doma privítal Podbrezovú, ktorá k Žitave cestovala bez viacerých opôr, o ktoré prišla v zimnej prestávke. Stratila kapitána Borisa Godála i strelca Mosesa Cobnana. V základnej zostave figuroval iba 16-ročný Šimon Faško. A medzi mužmi sa vôbec nestratil, čo po súboji vyzdvihli obaja tréneri. Museli sa uspokojiť s bodom, aj keď ku trom boli bližšie Moravce, no na Ludhu v niekoľkých sľubných príležitostiach nevyzreli.

Tabuľka Fortuna ligy po 19. kole
Tabuľka Fortuna ligy po 19. koleFlashscore

V zime sa oslabil aj Ružomberok, keď sa do Slovana vrátil stredopoliar Lichý a najlepší strelec mužstva Regáli zamieril do Belgicka. Napriek stratám si Ružomberčania na svojom trávniku poradili so Zemplínčanmi. V závere prvého dejstva im po nedorozumení ponúkla tri body dvojica CekličSzáraz, čo bez váhania využil Bobček. Mládežnícky reprezentant Slovenska mohol strelecky pookriať, ale ďalšie šance nevyužil.

Najväčšiu pozornosť pútalo v 19. kole, samozrejme, derby. Tabuľkovo privítal druhý prvého. Na ihrisku to kvalitovo zodpovedalo. Súboj mal všetko – góly, napätie, emócie, zranenia, červenú kartu, niekoľko potýčok... Ale tiež divácku kulisu. V MOL aréne padol tohtosezónny rekord. Cestu na štadión si našlo 9 161 fanúšikov. Dunajskostredčania vyhrávali od siedmej minúty, keď Chovana na dvakrát prekonal Blackman.

Domáci si vedenie držali hodinu. Od polovice prvého dejstva hrali bez zraneného Krstoviča a aby toho nebolo málo, v štyridsiatej minúte prišli o vylúčeného Risvanisa. V 67. minúte využil prevahu po ideálnom centri Čakvetadzeho, taktiež na dva razy, Kucka. Slovenský reprezentant prekonal dovtedy nepriestreľného a skvelo chytajúceho Petráša. Belasí taktiež nútene striedali. Stretnutie po zrážke s Brunettim nedohral Medveděv, ktorého so zraneným kolenom odniesli na nosidlách.

Remíza v tabuľke pre oboch nerieši nič. Vyriešila veľa pre trnavský Spartak, ktorý je „víťazom“ uplynulého kola“. V Poprade triumfoval so zachraňujúcim sa Liptovským Mikulášom. Tri body mu vystrelil v samom závere z pokutového kopu Koštrna. Na druhú Dunajskú Stredu červeno-čierni strácajú iba bod. Hneď od úvodného jarného kola nás čaká zaujímavý priebeh. Pozrime sa na najdôležitejšie udalosti, ktoré sa v ňom udiali.

Polievka sa doťahuje na Krstoviča

Skvelý úvod jarnej časti na domácich Štiavničkách zaznamenali hráči banskobystrickej Dukly, ktorí porazili hladko Trenčín 3:0 aj vďaka dvom gólom kapitána a najväčšej hviezdy tímu Róberta Polievku. Ten má na konte už desať presných zásahov a iba jeden stráca na lídra Nikolu Krstoviča.

Rodák z Krupiny sa presadil už v druhej a následne siedmej minúte. Využil svoju technickú vybavenosť aj zaváhania defenzívy súpera. V priebehajúcom ročníku Fortuna ligy získal takisto tri asistencie, čiže dokopy nazbieral štrnásť bodov (10+4) a to je spoločne so spomínaným Krstovičom najviac. Hlavne vďaka Polievkovi má Dukla stále reálnu šancu dostať sa do skupiny o titul.

Zamotaný boj o prvú šestku

Pred rozdelením tabuľky sa odohrajú ešte tri kolá, v ktorých sa o prienik medzi šesť najlepších tímov bude pokúšať viacero klubov. Šancu má dokonca aj desiaty Trenčín, ktorý aktuálne nazbieral 20 bodov, s rovnakým počtom tiež Zlaté Moravce.

O jeden viac majú ôsme Michalovce. Celkovo 24 ich nazbierala Banská Bystrica, momentálne šiesta Žilina získala 25 bodov. Isté miesto nemá ani piaty Ružomberok (27 bodov), o niečo lepšie to vyzerá s Podbrezovou na štvrtej priečke (30 bodov).

"Železiarom" stačí raz vyhrať, aby mali definitívnu istotu, pričom najbližšie dve kolá odohrajú doma proti "šošonom" a Zemplínu. Ťažký žreb má "Ruža". Tá narazí na Trnavu, Žilinu aj Dunajskú Stredu. Celok spod Dubňa bude jasným favoritom len v Liptovskom Mikuláši.

Banská Bystrica ide cez víkend na pôdu Slovana, potom privíta Liptákov a základnú časť ukončí v Skalici. Michalovce hostia Dunajskú Stredu, musia merať cestu na Horehronie a rozdajú si to ešte so Zlatými Moravcami, ktoré sa budú snažiť využiť zlú formu Trenčína či prekvapiť Slovan. V najhoršej pozícii zo všetkých tímov je určite AS - čakajú ho vystúpenia v Trnave a proti Podbrezovej.

Moment kola: Šimon Faško

Nečakaný debut súťažný v základnej zostave zažil za Podbrezovú odchovanec klubu Šimon Faško. Iba 16-ročný stredný záložník hral v Zlatých Moravciach skvele a zožal slová chvály od oboch trénerov: "Videl som ho v Poprade v U15, je to skutočný klenot, ktorý keď bude dobre vedený, tak za tri roky môže jazdiť v bielom mercedese s červenou kožou," povedal Galád.

Faško blokuje zakončenie Pinteho.
Faško blokuje zakončenie Pinteho.TASR

"V živote som netrénoval takého hráča, akým je mladý Faško, ktorý hrá ako skúsený tridsaťročný futbalista. Pre mňa je to drahokam, s ktorým môžem pracovať," nechal sa počuť Skuhravý. Šimon Faško je mladším bratom Michala Faška hrajúceho za Banskú Bystricu. Vo veku 16 rokov 10 mesiacov a 2 dni sa stal najmladším hráčom Podbrezovej, ktorý nastúpil v najvyššej súťaži. 

Hráč kola: Samuel Petráš

Od ôsmeho kola stojí pevne medzi tromi žrďami DAC-u. Tréner Adrián Guľa si ho vybral na hosťovanie zo Žiliny. V trinástich stretnutiach si udržal šesť čistých kont. K siedmemu bol veľmi blízko v derby dueli proti Slovanu. Belasých privádzal do zúfalstva. Po rohovom kope zdvíhal de Marco ruky nad hlavu, ale jeho prudkú hlavičku stihol Petráš ľavou rukou vytesniť. Poradil si aj jeden na jedného pri rane Čavriča. Nestačil iba na dvojité zakončenie Juraja Kucku. Pri prvej hlavičke vytiahol ďalší výborný zákrok, no na dorážku ľavačkou nedosiahol.