Udalosti Fortuna ligy: Slovan zosadený z trónu, Ružomberok si skomplikoval účasť v šestke

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Fortuna ligy: Slovan zosadený z trónu, Ružomberok si skomplikoval účasť v šestke
Úderná dvojka zo Žiliny, ktorá sa postarala o tri body - Stojčevski a Gidi.
Úderná dvojka zo Žiliny, ktorá sa postarala o tri body - Stojčevski a Gidi.Profimedia
Predposledné kolo základnej časti najvyššej futbalovej ligy prinieslo už tradične viacero zaujímavostí. Pozornosť pútala výmena na čele tabuľky, kde po remíze v Moravciach prišiel o prvú priečku Slovan. Nahradila ho Dunajská Streda, ktorá otáčala domáci súboj so Skalicou. Vrcholí aj boj o majstrovskú skupinu, kde si to skomplikoval Ružomberok.

Mizéria Trenčína, ale najmä bratislavského Slovana pokračuje. Trenčania neuspeli v Trnave a po prvom polčase to s nimi v malom Ríme vyzeralo veľmi zle. V šiestej minúte prehrávali o dva góly a tesne pred odchodom do kabín už o tri. Po zmene strán ale tréner Marián Zimen urobil trojité striedanie, ktoré ešte neprinieslo povzbudenie pre jeho tím. Rovnaký počet zmien využil o desať minút neskôr domáci kormidelník Michal Gašparík a až jeho zásah spôsobil drámu. Trenčania zakrátko strelili dva góly.

Gašparík zobral zodpovednosť za infarktový duel na svoje plecia, za čo si zaslúži kompliment. Naopak, lodivod futbalistov spod hradu Matúša Čáka má problém a musí nájsť recept, ako z neho von. Na víťazstvo čaká sedem kôl. O tom, že mužstvo nie je v pohode, svedčí aj jeho nedisciplinovanosť. V priebehu 21 kôl videlo sedem červených kariet, čo je ďaleko najviac spomedzi všetkých fortunaligistov. Tú poslednú si odniesol Hollý v nadstavenom čase.

Z jasného zápasu bola v Trnave nakoniec dráma.
Z jasného zápasu bola v Trnave nakoniec dráma.Opta by Stats Perform

Belasí mali v Zlatých Moravciach stretnutie vo svojich rukách. Kým v predchádzajúcom období ich trápili nevýrazné prvé polčasy, tentoraz sa blysli výborným a dominantným výkonom. V úvodnej štyridsaťpäťminútovke loptu vionistom prakticky nepožičali. Vladimír Weiss predviedol skvelý priamy kop a všetko vyzeralo, že ide ako má. Lenže po zmene strán sa Zlatomoravčania prebrali.

Na ihrisku boli v určitých pasážach vyrovnaným súperom a organizovanou, kompaktnou defenzívou držali Slovan tam, kde chceli. V 54. minúte z ojedinelej akcie vyrovnali. Po centri Suľu si strelil vlastný gól stoligový jubilant stopér Križan. Obhajca majstrovskej trofeje na prvú výhru v jarnej časti stále čaká, je to jeho tretia remíza v rade. A tá najmenej potrebná, keďže ho stála prvé miesto v tabuľke.

Štatistické okienko z Dunajskej Stredy.
Štatistické okienko z Dunajskej Stredy.Flashscore

Futbalistov Slovana z trónu zosadili tí zo Žitného ostrova. Doma prehrávali po polčase so Skalicou 0:1, ale v druhom dejstve predviedli oveľa lepší výkon a päť minút pred koncom súboja, na radosť domácich fanúšikov, stretnutie otočili vo svoj prospech. Po štandardke sa presadil stopér Brunetti. Dunajská Streda neprehrala štrnásty súboj po sebe. Iba to potvrdzuje fakt, v akej pohode sa aktuálne zverenci Adriána Guľu nachádzajú.

S nadhľadom môžeme povedať, čo je pre mužstvo v určitom ohľade určite pozitívne, že im nechýba ani jedenásťgólový zranený kanonier Nikola Krstovič. Tak, ako zobrali nádej belasým, môžu v záverečnom kole základnej časti zobrať ešte väčšiu Ružomberku.

Slovan svoju prevahu na vyložené šance nevyužil.
Slovan svoju prevahu na vyložené šance nevyužil.Opta by Stats Perform

Liptovský Mikuláš zostal iba pri zimných slovách a zlepšené výkony zďaleka nepredvádza. Tretia prehra po sebe, tentoraz v Banskej Bystrici, stála miesto trénera Mareka Fabuľu a záchrana najvyššej súťaže sa zdá byť už iba v rovine teórii. V predohrávke kola sa body delili na Horehroní. Podbrezová prehrávala po polčase 1:2, ale hosťujúci Marcin oslabil Michalovce, čím doprial výhodu domácim. Strelecky sa trápili. Vykúpil ich až desať minút pred koncom z penalty Pavúk. Hráči Podbrezovej na jar ešte neprehrali.

Ružomberok si skomplikoval účasť v prvej šestke

Po dvoch novoročných výhrach mal Ružomberok piate miesto vo svojich rukách, ale nezvládol dôležitý zápas proti Žiline. Pod Dubňom predviedol skvelý výkon Samuel Gidi, ktorý okrem gólu zahodil aj výbornú šancu už v prvej minúte. Inak ho bolo plné ihrisko a robil defenzíve súpera obrovské problémy.

Gidi krokom nešetril. Odviedol penzum práce, ktorú korunoval gólom.
Gidi krokom nešetril. Odviedol penzum práce, ktorú korunoval gólom.Opta by Stats Perform

"Šošoni" sa ziskom troch bodov po výbornom výkone vrátili na šieste miesto tabuľky, majú rovnaký počet 28 bodov ako siedma Banská Bystrica. Ružomberok je piaty s 30 bodmi, čo je iba o dva viac. Pri pohľade na program nadchádzajúceho 22. kola zistíme, že nemá situáciu vo vlastných rukách, pretože privíta nového lídra Fortuna ligy z Dunajskej Stredy. "Guľovci" posilnení úspechom budú určite o to viac nebezpeční.

Dá sa povedať, že optimistickejší môžu byť pod Urpínom a v Žiline. Dukla na jar pôsobí skvelým dojmom, stretnutia dokáže kontrolovať a čo je hlavné - strieľa góly. Róbert Polievka sa síce proti Liptovskému Mikulášu nezapísal na listinu strelcov, no aj tak podal ďalší slušný výkon, rovnako ako celé mužstvo. To malo duel vo svojich rukách od prvej do poslednej minúty.

Tabuľka Fortuna ligy.
Tabuľka Fortuna ligy.Flashscore

Žilina sa predstaví práve na ihrisku posledného Tatrana a je jasným favoritom. Momentálne to podľa papierových predpokladov vyzerá tak, že Dukla aj MŠK by mali získať tri body a predbehnúť Ružomberok, ktorý by spadol na siedmu priečku. To sú stále len predpoklady a na pľaci to môže byť úplne inak. Stačí si spomenúť, ako sme pred týždňom predikovali, že čierny Peter zostane v žlto-zelených rukách. Prišlo predposledné kolo a situácia sa razom zmenila. Aj to je dôkaz toho, ako vie byť Fortuna liga nevyspytateľná a napínavá. Tešíme sa na záverečné divadlo.

Hrnčár a jeho bábkohra

Veľmi nahnevaný a rozčarovaný bol po remíze v Podbrezovej tréner Norbert Hrnčár. Jeho Michalovce siahali na výhru, ktorá by ich v tom čase ešte teoreticky udržala v boji o prvú šestku, no po skončení kola je jasné, že aj keby Zemplínčania získali tri body, šancu by už nemali.

Lodivod hostí bol nespokojný s dvomi momentami. Najskôr to bola červená karta Matúša Marcina. Ten v súboji spodkom kopačky pristúpil členok Mateja Grešáka. Hlavný arbiter mu udelil žltú kartu, po konzultácii a pozretí si záznamu prostredníctvom systému VAR, keďže išlo o televízny prenos, rozhodnutie zmenil a oporu poslal červenou kartou pod sprchy.

V druhom polčase bola za stavu 2:1 pre Michalovce odpískaná penalta. Získal ju Moussa Sangare, tiež ju potvrdil až VAR. Hrnčár chcel preto dokonca stiahnuť svoj tím z ihriska, privolal si hráčov na striedačku, avšak mužstvo nakoniec ostalo na ploche a zblízka sa pozeralo, ako Daniel Pavúk z bieleho bodu uzavrel konečný výsledok na 2:2.

Forma Michaloviec z ostatných stretnutí.
Forma Michaloviec z ostatných stretnutí.Flashscore

Hrnčárove emotívne výstupy boli úplne zbytočné, pretože arbiter stretnutia Marián Ruc urobil v oboch prípadoch, na základe dostupných záznamov, správne rozhodnutia a Michalovce nijakým spôsobom nepoškodil. Skúsený kormidelník by mal viac energie venovať mužstvu, ktoré v jarnej časti ešte nevyhralo. Ich séria bez trojbodového zápisu trvá od polovice novembra, keď naposledy zdolali doma Žilinu 3:2. Jediné, s čím s trénerom Hrnčárom súhlasíme, je to, že VAR by mal byť na každom štadióne.

Na tlačovej konferencii michalovský tréner iba poďakoval svojim hráčom za obetavý výkon. Na otázku, prečo nechce hodnotiť duel, reagoval svojsky. "Celkom vtipná otázka. Dobre sme sa pobavili. Už jedna relácia bola a volala sa Spejbl a Hurvínek. Ešte raz ďakujem hráčom za obetavý výkon," povedal.

Moment kola: Koniec Mareka Fabuľu

Po príchode trénera Mareka Fabuľu na lavičku Liptovského Mikuláša sa fanúšikovia potešili, pretože mal všetky predpoklady na to, aby mohol s mužstvom predviesť veľký obrat nepriaznivého vývoja sezóny a senzačne sa zachrániť. Všetky tieto možnosti sa rozpadli ako domček z kariet. Tatran prehral s Trnavou, Skalicou aj Banskou Bystricou. Strelil iba jeden gól a na poslednej priečke sa jeho strata navýšila už na desať bodov.

Fabuľa po stretnutí na tlačovej konferencii oznámil, že to bol jeho posledný zápas na lavičke Liptákov. Následne dostal od vedenia, podľa viacerých informácií, potvrdenie tohto rozhodnutia SMS. Nateraz je otázne, kto príde namiesto neho, no isté je, že ak náhrada nemá čarovný prútik, tak nového kouča čaká prakticky neriešiteľná situácia.

Výsledky Mareka Fabuľu s Liptovským Mikulášom.
Výsledky Mareka Fabuľu s Liptovským Mikulášom.Flashscore

Mužstvo nie je dobre naladené, nedokáže byť nebezpečné pred šestnástkou súpera. Len sporadicky, a keď už, tak kostrbato sa dostáva do zakončenia. Na Štiavničkách bola výsledkom ich snahy jediná strela a s tým sa vo Fortuna lige určite udržať nedá.

Hráč/Gól kola: Samuel Gidi

Už po 30 sekundách stretnutia s Ružomberkom sa zdalo, že legionár z Ghany nebude figurovať ani v jednej zo spomínaných rubrík "naj", ale zaradíme ho ako "babráka kola". V ideálnej pozícii mal na kopačke otvorenie duelu, no z piatich metrov pálil osamotený pred bránou úplne mimo. Nezvdal sa. Dal hlavu hore a predviedol výkon kola, ktorý korunoval v 86. minúte nádherným gólom. Spoza šestnástky, azda z 25 metrov napriahol a brankár Ťapaj sa naťahoval márne! Umiestnený Gidiho pokus zapadol presne k ľavej žrdi. Tretím presným zásahom spečatil dôležitý triumf svojho celku (vo videu v čase od 3:19).