Najdrahší prestup do českej ligy. Rekordnou posilou Slavie sa stal navrátilec Zima

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najdrahší prestup do českej ligy. Rekordnou posilou Slavie sa stal navrátilec Zima

Zima sa vracia do hlavného mesta Česka.
Zima sa vracia do hlavného mesta Česka.slavia.cz
Fanúšikovia Slavie sa v závere prestupového obdobia dočkali veľkej posily do defenzívy. Z talianskej Serie A sa do klubu po necelých troch rokoch vracia David Zima (23), ktorému sa v Turíne nepodarilo presadiť do základnej zostavy. V Edene sa pokúsi pred blížiacimi sa ME reštartovať kariéru.

Pražský celok za služby stále perspektívneho obrancu zaplatil podľa šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka štyri milióny eur. Spolu s transferom Nicolae Stancia z roku 2019 ide o najdrahší prestup do českej najvyššej súťaže.

Zima, ktorý v posledných mesiacoch vypadol zo základnej zostavy talianskeho tímu, prestúpil do Turína koncom augusta 2021 za 7,5 milióna eur, ale aj pre ťahajúce sa zdravotné problémy stihol počas svojho pôsobenia v klube nastúpiť len v 36 zápasoch, v ktorých strelil dva góly.

Odchod bol teda počas zimnej prestávky nevyhnutný, spočiatku sa však zdalo, že odchovanec Olomouca zamieri do Nemecka. Druholigový Hamburg však v rokovaniach neuspel, pretože Zima bol nastavený na návrat do Slavie.

"O Davida sme stáli od začiatku prestupového obdobia. Bol to on sám, kto to rozhodol v náš prospech, hoci na neho boli ponuky blížiace sa dvojnásobku našej transferovej ceny. Vážim si to, že dal prednosť Slavii v konkurencii ďalších piatich európskych klubov a navyše rešpektoval výšku platového stropu klubu,“ uviedol predseda predstavenstva.

Päťdesiatpäťročný funkcionár v nedávnej časti "Totálneho podcastu" uviedol, že turínsky klub pôvodne žiadal príliš vysokú sumu - minimálne rovnakú, za akú červeno-bieli hráča predali. S konečnou cenou štyri milióny eur je však spokojný: "Som presvedčený, že sa nám to vráti, a to po športovej aj finančnej stránke."

Zima po potvrdení prestupu uviedol: "Bol som v Slavii rok a pol, čo pre mňa boli najkrajšie roky mojej futbalovej kariéry. Veľmi rád by som si ich zopakoval. Som pripravený urobiť pre klub maximum, či už na ihrisku alebo inde."

Príchod posily potešil aj trénera Jindřicha Trpišovského. "David patrí k tým, ktorí veľa myslia na defenzívu, chodia na ihrisko s cieľom neinkasovať, zabezpečovať spoluhráčov. Navyše má cez 190 centimetrov, je silný v hlavičkových súbojoch, veľmi rýchly, má skvelú kondíciu. Vo všetkých smeroch získavame hotového hráča, ktorý má vo svojom veku všetko pred sebou, sme za to veľmi radi," vyjadril sa kouč.

Ďalšie prestupy a špekulácie