Najťažšia ligová sezóna: Je pred nami množstvo roboty, znie z AS Trenčín

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Najťažšia ligová sezóna: Je pred nami množstvo roboty, znie z AS Trenčín
Trenčania sú radi, že sa ligový ročník skončil. Čaká ich výrazná obmena.
Trenčania sú radi, že sa ligový ročník skončil. Čaká ich výrazná obmena.TASR
Traja tréneri. Boj o ligovú príslušnosť takmer do posledného zápasu. Ďalšia nevydarená sezóna z pohľadu AS Trenčín. Mužstvo spod hradu Matúša Čáka aj preto prejde pred novým ročníkom výraznou obmenou. Na lavičke ho bude viesť už nový kormidelník - Ilija Stolica (44). Nielen o jeho angažovaní hovoril pre Flashscore Správy technický riaditeľ klubu Andrej Žáčik.

Pre niekdajšieho dvojnásobného majstra Fortuna ligy sa ročník nezačal najlepšie. Už po druhom kole nahradil vtedajšieho trénera Petra Hyballu jeho asistent Marián Zimen. Domáci kormidelník prostredie poznal výborne, ale na svoj premiérový ročník v pozícii hlavného lodivoda nebude spomínať najlepšie. Osudným sa mu stala séria desiatich duelov bez jediného víťazstva.

"Na tému Hyballa toho bolo povedané viac ako dosť. Uzavrel by som to jednoducho - Peter Hyballa nebol pripravený na AS Trenčín a AS Trenčín nebol pripravený na Petra Hyballu," uviedol na úvod rozhovoru klubový funkcionár Andrej Žáčik. Klub nakoniec vypadol v semifinále domáceho pohára proti neskoršiemu víťazovi z malého Ríma a v lige obsadil deviatu priečku.

Postavenie Trenčína v tabuľke
Postavenie Trenčína v tabuľkeFlashscore

Prečo to nevyšlo s domácim Mariánom Zimenom?

"Osobne si myslím, že mu trošku časom začala chýbať bezprostrednosť, s ktorou do tejto funkcie po odchode trénera Hyballu naskočil. Marián je obrovský pracant a človek s veľkým zanietením i profesionalizmom. Bola to pre neho prvá skúsenosť hlavného trénera a hádzať vinu iba na jeho osobu za neúspech mužstva nie je na mieste. Zodpovední sme nejakou mierou všetci v klube."

Ako ste v klube vyhodnotili uplynulý ročník?

"Celkovo môžeme povedať, že to bola určite jedna z najťažších sezón, ak nie vôbec najťažšia, ktorú sme si v klube prežili za ostatnú dekádu. Na jednej strane sme sa výrazne priblížili k dokončeniu hlavnej tribúny, čo nás stálo extrémne množstvo energie a zdrojov. Na druhej strane sme na športovom poli výrazne zaostali za našimi očakávaniami. To sa týka aj z hľadiska výsledkov, rozvoja individualít, rozvoja mužstva a jeho hernej tváre ako celku. Rozhodne je pred nami obrovské množstvo roboty."

Dá sa povedať, že akýsi zlom v tejto sezóne prišiel v priebehu krízy, počas ktorej ste nevyhrali desať duelov v rade?

"Tak, ako je ľahké sa dostať na pozitívnu vlnu, je jednoduché dostať sa aj na tú negatívnu, z ktorej sa dostáva veľmi ťažko. Mužstvo stratilo počas tohto obdobia akúkoľvek mentálnu silu či vnútornú energiu. Takisto nás túto sezónu dosť trápili aj zranenia. Mnoho zápasov sme stratili v posledných minútach. Keď sa to celé nakumuluje, máte tu potom takúto sériu."

Vyznačujete sa ofenzívnym štýlom, ale z dlhodobého hľadiska sa vám nedarí nájsť strelca. Čím to je, že najviac gólov strelil defenzívny, resp. ofenzívny stredopoliar Filip Bainovič a Artur Gajdoš (6)?

"Toto je náš problém už dlhodobejšie a sme si toho vedomí. Predchádzajúcu sezónu bol najlepším strelcom tiež stredopoliar Jakub Kadák. Na jednej strane je dobré, že máte v streda poľa hráčov, ktorí vedia skórovať, ale v mnohých momentoch sa potrebujete oprieť aj o klasickú deviatku. Verím, že v Chinonsovi Emekovi sme našli strelca, ktorého čísla za ostatné obdobie to aj potvrdzujú."

Odchovanec Gajdoš patril k výrazným ťahúňom tímu
Odchovanec Gajdoš patril k výrazným ťahúňom tímuFlashscore

Od ročníka 07/08 ste nastrieľali najmenej gólov v lige (35). Je to jeden z problémov, ktorý sa snažíte vyriešiť?

"Súvisí to s niektorými vyššie uvedenými faktormi. Pre nás ako klub, ktorý sa chce prezentovať ofenzívnym atraktívnym futbalom, je to však určite alarmujúce číslo."

Z najhoršieho vás vytiahol tretí tréner - František Straka. Prečo ste ukázali na neho?

"Ako som spomínal skôr, mužstvo stratilo akúkoľvek energiu a potrebovali sme priniesť človeka, ktorý by hráčov doslova prebral z mŕtvych. Pán Straka tieto vlastnosti určite má. Okrem toho je to aj skúsený tréner, ktorý precestoval mnoho krajín, ovláda viaceré jazyky a poznal mnohé kultúry počas jeho bohatej kariéry. Pri našej kozmopolitnej a mladej kabíne to boli všetko klady, ktoré rozhodli v jeho prospech."

Z koľkých kandidátov ste vyberali?

"Na stole boli tri či štyri mená."

Čím sa mu podarilo mužstvo oživiť a nabudiť ho?

"Už len samotnou energiou, prístupom či skúsenosťami. Dnes môžeme s pokojom povedať, že bol správny krok priviesť ho do Trenčína. Pánovi Strakovi patrí veľká vďaka za to, že pomohol zachrániť AS v lige."

Na konci ročníka prebral mužstvo k lepším výsledkom František Straka
Na konci ročníka prebral mužstvo k lepším výsledkom František StrakaFlashscore

Ako naznačujete, poďakovania sa dočkal, nového kontraktu nie. Zdôraznili ste voľbu inej cesty. Čo rozhodlo v prospech Iliju Stolicu?

"Naším cieľom je vrátiť sa k dlhodobej systematickej práci a ofenzívnemu hernému konceptu prvého mužstva. To boli dôvody, prečo sme sa rozhodli pre Iliju Stolicu, ktorého prácu dlhodobejšie sledujeme a poznáme."

Napriek nevydarenej sezóne prišiel pozitívny impulz v rámci vedenia hráčov a nominácie na nedávny šampionát dvadsiatok v Argentíne pre Gajdoša, Mičudu, Gažiho a Bagína. Vnímate to rovnako? 

"S chlapcami som po ich vypadnutí ešte nehovoril. Určite si zoberú z turnaja mnoho skúseností a rozhodne to bude pre nich zážitok na celý život. Ako krajina a jednotlivci sa ale musíme sami seba opýtať, či chceme byť len výletníci, zbierať zážitky a zúčastňovať sa podobných turnajov, alebo sa reálne chceme aj nejakým štýlom prezentovať a dosiahnuť úspech."

Pôvodne mal cestovať aj Dominik Hollý. Zdravotný stav mu to nedovolil. Ako je na tom?

"Nedávno bol prepustený do domácej liečby. Jeho stav sa zlepšil, avšak dávať v tomto momente akúkoľvek prognózu návratu do tréningu, by bolo trúfalé. Verím, že v určitom bode letnej prípravy sa pripojí k mužstvu."

V novej sezóne nemôžete počítať s Azangom či Bainovičom. Obaja mieria do konkurenčnej Trnavy. Ako ste vyhodnotili udalosti pri ich odchode?

"Prípad Azanga bol už dostatočne medializovaný a povedané už bolo asi všetko. Interne sme si to s hráčom a celou šatňou vykomunikovali a nerád by som sa k tomu vracal. Filipovi Bainovičovi na konci sezóny vypršala zmluva a klub mu neponúkol jej predĺženie. Rozhodol sa podpísať v Trnave. My to môžeme len rešpektovať."

Aké zmeny ešte očakávate? (Skončili aj Ďuriška, Madu a Lavrinčík, pozn.).

"Predpoklad k dnešnému dňu je, že 9-10 hráčov opustí prvé mužstvo. Niektorým už zmluvy vypršali a klub opustili. Pracujeme na tom, aby si aj hráči, ktorí herne nepresvedčili, našli taktiež iné pôsobisko. Sme si vedomí, že takéto množstvo musíme tiež adekvátne nahradiť a denno-denne na tom intenzívne pracujeme. Sme v štádiu rokovaní s futbalistami z domáceho prostredia, z iných európskych súťaží, ale doťahujeme príchod aj zopár talentovaných chlapcov z Afriky. Sezóna sa v podstate ešte len skončila a predpokladám, že konkrétne mená začneme postupne prezentovať počas najbližších týždňov."

S akými ambíciami vstúpite do nasledujúceho ročníka?

"Rozhodne sa sústredíme na prechod na novú modernú tribúnu (august/september, pozn.), návrat k ofenzívnemu a atraktívnemu hernému prejavu. Zastabilizovanie trénerskej pozície. Boj o priečky zaručujúce účinkovanie v európskych pohároch a zapracovanie ďalších hráčov z akadémie do prvého mužstva."