Obhajoba pohára s rýchlym vytriezvením. Gašparíka čaká s Trnavou obmena kádra

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Obhajoba pohára s rýchlym vytriezvením. Gašparíka čaká s Trnavou obmena kádra
Radosť trnavských hráčov, ktorí oslavujú zisk Slovenského pohára pred vlastnými fanúšikmi.
Radosť trnavských hráčov, ktorí oslavujú zisk Slovenského pohára pred vlastnými fanúšikmi.TASR
S nadhľadom sa dá povedať, že trnavský Spartak nikoho neprekvapil. V tabuľke skončil tretí. Vybojoval si účasť v predkole Európskej konferenčnej ligy a opäť ovládol Slovnaft Cup. Lenže zdanie klame. Spartakovci napísali príbeh, ktorý sa nikomu v ich histórii nepodaril. To všetko s podtónom osláv klubovej storočnice. Nielen o tom sa Flashscore Správy rozprávali s trénerom MICHALOM GAŠPARÍKOM (41).

Hlavný lodivod dotiahol tretí rok po sebe mužstvo z malého Ríma medzi najlepšiu trojicu tímov Fortuna ligy. A ako prvý v histórii obhájil víťazstvo v Slovenskom pohári. Na domácom trávniku a proti najväčšiemu rivalovi z Bratislavy. Aj preto prvá otázka v našom rozsiahlom rozhovore smerovala k tomu, či môže vôbec panovať nespokojnosť.

"Uplynulý ročník musíme, samozrejme, hodnotiť iba pozitívne. Splnili sme ciele, priniesli sme do Trnavy ďalšiu trofej. Ľudia si ju na storočnicu priali. Na druhej strane, za splnený cieľ považujeme aj Malženice, našu farmu. Dotiahli sme ju do druhej ligy. Pomôže nám v rozvoji mladých hráčov. Všetko, čo sme si stanovili, sme dokonale splnili. Až sa bojím, čo bude v ďalších sezónach," uviedol s úsmevom na perách Michal Gašparík, ktorý sa prehupol na lavičke Spartaka do druhej stovky stretnutí.

Káder prejde pred štartom novej sezóny obmenou. V klube končí obranca Čurma, krídelník Iván i stredopoliar Savvidis. Pre vysoké finančné požiadavky z dánskeho SønderjyskE nezostane, pravdepodobne, v malom Ríme štrnásťgólový Taiwo. 

Tabuľka skupiny o titul
Tabuľka skupiny o titulFlashscore

Je niečo, čo vám nevyšlo a urobili by ste, s odstupom času, v sezóne inak?

"Vždy je veľa vecí, ktoré viete urobiť inak. Najmä z pohľadu detailov v určitých dueloch. Pamätný je v Podbrezovej, kde sme prehrali 1:3. Nevyšlo nám to systémovo. Celé by som to prekopal. Ako tréner som nezvolil správny variant. Viackrát som nebol spokojný s kľúčovými zápasmi - s Dunajskou Stredou či Slovanom, nevyšli nám. Smerom ku kabíne som bol v tom prípade dosť kritický. Som ale rád, že sme sa postupne poučili, čo vyvrcholilo vo finále pohára. Jednu gólovú chybu sme síce urobili, ale predviedli sme výkon, aký má byť v dôležitých súbojoch. Nakoniec nám získal vytúženú trofej." 

Práve pri vytúženej trofeji môžeme zostať. Už ste si uvedomili, čo sa vám podarilo?

"Najviac som si to uvedomil, keď Twardzik premenil vo finále penaltu a zvýšil na 3:1. Bolo jasné, že sme to dokázali. Prví v histórii za sto rokov, ktorí v Trnave vyhrali dvakrát v rade pohár. Vypukli veľké oslavy. Sám som absolvoval niekoľko posedení s pohárom či už doma, alebo so starými pánmi, s ktorými si chodím zahrať. Len potom príde akési vytriezvenie. Uvedomíte si, že je to minulosť a opäť musíte naplno pracovať. Chvíľkový oddych na dovolenke a idete prakticky od nuly. Vo futbale sa všetko veľmi rýchlo mení. Čo bolo predtým, už neplatí. Začíname sa pripravovať na ďalšiu sezónu a skladať káder tak, aby sme znova boli úspešní. Fakt, že sme sa s hráčmi zapísali do histórie, si uvedomíme niekedy v budúcnosti, keď na to budeme spomínať." 

Tretíkrát v rade skončil Spartak na tretej priečke. Čo mu chýba, aby bojoval o najvyššie poschodia?

"Je ťažké súperiť s Dunajskou Stredou a najmä Slovanom, ktorý je finančne úplne odstrelený. Odzrkadľuje sa to na hráčskom kádri. To je to, čo nám chýba - vždy je to o financiách. S nimi si môžete rozšíriť realizačný tím, materiálne zabezpečenie či starostlivosť o hráčov. Ide o obšírnu tému, o ktorej by sme sa mohli rozprávať donekonečna. Je veľa vecí, ktoré môžu Spartak posunúť dopredu. Všetko je vždy spojené s financiami. Keď ich Spartak bude mať viac, bude ešte úspešnejší." 

Posledné výsledky Trnavy
Posledné výsledky TrnavyFlashscore

Po Slovane (56) ste odohrali z fortunaligistov druhý najvyšší počet zápasov – 44. Ktorú časť sezóny považujete za najvydarenejšiu a, naopak, ktorá vám nevyšla podľa predstáv?

"Nevyšiel nám úvod ligy. Dostali sme sa pod tlak tým, že sme štyrikrát po sebe hrali doma. Nie je to ideálne. Ak neuspejete v jednom dueli, zvyšuje sa na vás tlak. V Trnave to platí dvojnásobne. Následne sme sa z toho oklepali a dostali sa na miesta, kde chceme byť. Tretiu priečku sme mali relatívne pod kontrolou celú sezónu. Veril som, že môžeme viac zatlačiť Dunajskú a Slovan, ale chytili výbornú formu. DAC využil množstvo zápasov Slovana. V lige rotoval zostavu a chýbala mu kvalita. Nadstavba prišla v čase, keď sme sa začali sústrediť na obhajobu pohára. Niektoré súboje nám utiekli, ale som spokojný. Na konci sme zvládli priamy boj o tretie miesto a potvrdili ho doma so Žilinou. V tabuľke máme pohodlný náskok."

V nadstavbe ste vyhrali iba trikrát. Druhé víťazstvo prišlo po takmer dvojmesačnom čakaní. Prečo? 

"Výsledky boli úplne v poriadku. S majstrom, alebo proti Dunajskej Strede, ktorá hrala o titul, prehráte vonku a doma remizujete, je ok. V Žiline nie je jednoduché vyhrať. Jediné, čo nám nevyšlo, boli súboje s Bystricou. Prehrali sme oba zápasy. Aj keď to pre niekoho môže znieť ako výhovorka, pred prvým duelom sme poriadne netrénovali. Po semifinále pohára sme mali v kabíne kovid. Pred druhým sme sa stretli po oslavách. Neboli sme stopercentne pripravení. Až na Banskú Bystricu bolo všetko v pohode." 

V priebehu sezóny ste sa trápili najprv s koncovkou, ale na konci ročníka ste strelili najviac gólov od sezóny 05/06 – 55. Dokonca viac ich majú na konte len belasí. V tomto ohľade prevláda spokojnosť?

"Ide o jeden z atribútov, ktorý sme chceli, v porovnaní s minulým rokom, zlepšiť. Výrazne sa to podarilo, keďže sme nastrieľali až o 19 gólov viac. A mohlo ich byť ešte viac. Jedna vec je tá, že sme zahadzovali na začiatku sezóny veľa gólových príležitostí. Druhá, že som zasahoval do toho ako tréner. Za rozhodnutého stavu som narušil striedaniami plynulosť. Keby som chcel hrať na góly či skóre, nepristúpil by som k tomu a zásahov by bolo viac. Dôležité, že sa nám v druhej časti sezóny rozstrieľal Taiwo. Všetci sme videli, aké dôležité je mať hrotového útočníka s gólovou kvalitou. Ako príklad si môžeme zobrať DAC. Vo veľa stretnutiach neboli lepší, ale Krstovič im spravil tri body. Keď chcete hrať na špici, musíte mať strelca, ktorý strelí aspoň 15 gólov a zaručí vám body." 

Spomínali ste, že robíte všetko pre to, aby Taiwo zostal. Ako sa, v tomto smere, veci vyvíjajú?

"Klub robí maximum. V poslednom kole nemal ani hrať, ale Ristovski sa zranil. Strelil hetrik, čo jeho cenu zvýšilo. V ostatných dvoch zápasoch strelil päť gólov. Dva do siete Podbrezovej, kde som ho stihol vystriedať pred hetrikom. Veľmi po ňom túžil. Doma sme už nemali nikoho na striedanie. Zaslúžil ho. Bola to čerešnička na koniec ligy. Pre nás, každopádne, smutná správa. Okamžite po jeho troch zásahoch prišla odpoveď z materského klubu, že cena sa zvýšila. Snažíme sa, komunikujeme. Prajeme si, aby tu bol, aj on sám vyslovil rovnaké želanie."

Taiwo a jeho tohtosezónna štatistika vo Fortuna lige
Taiwo a jeho tohtosezónna štatistika vo Fortuna ligeFlashscore

Ak by nevyšlo jeho vykúpenie z dánskeho Sonderjyske, máte pripravenú alternatívu?

"Situácia s útočníkmi je ťažšia. Nájsť kvalitného zakončovateľa stojí nemalé finančné prostriedky. Potrebujete mať šťastnú ruku. Ristovski je výborný, ale strelecky mu to nejde. Prejavil záujem zmeniť klub. Do Taiwa sme sa trafili. Ak by nezostal, je možné, že budeme hľadať dvoch hrotových útočníkov. Za Ristovského chceme, aby sa nám vrátili aspoň nejaké financie. Táto pozícia bude najťažšia a kľúčová. Potrebujeme ju vhodne doplniť pred štartom sezóny a najmä smerom do Európy." 

Z hľadiska kádra považujete za pozitívne aj oživenie kariéry Vantrubu, resp. návrat po roku a pol uzdraveného Rusova či konzistentné výkony Koštrnu so Štetinom?

"Na brankárskom poste máme asi v rámci Slovenska raritu. Všetko sú to naši odchovanci. Štyria kvalitní brankári a jeden mladučký - Vasiľ. Každý môže nastúpiť. Som rád, že Vantruba dostal po dlhšej dobe šancu a chytil sa jej. V bráne pôsobil veľmi dobre. Ešte radšej som za to, že som ako tréner stihol Doba Rusova. Nie je ľahké vrátiť sa po dvoch plastikách skríženého väzu v kolene. Trvá to dlho. Vrátil sa v poslednom kole a nesklamal. Sám som zvedavý, kto si vybojuje post jednotky, pretože mať takýchto brankárov, ako je Rusov, Vantruba, Kamenár či Takáč, to nemá nikto na Slovensku. Všetko sú to perfektní chalani." 

"A konzistentné výkony? Viacero chalanov ich podávalo. Najviac Koštrna so Štetinom. Obaja sa ale nevyvarovali individuálnym chybám, ktoré by sa nemali diať. Sú to veľmi kvalitní futbalisti. Neboli zranení a odohrali najviac minút, čo je najdôležitejšie. Takto si to v obrane predstavujem, aby som nemusel rotovať hráčov. Uvidíme, ako dopadne situácia s Kóšom, či sa predá, alebo nie."

Michal Gašparík po víťazstve v Slovnaft Cupe
Michal Gašparík po víťazstve v Slovnaft CupeTASR

Potvrdili ste príchody Bainoviča a Azanga. Čo si od nich sľubujete?

"Azanga máme zamzluvneného už dlhšie. Vo forme som ho považoval za najlepšie krídlo. Prial som si ho mať v tíme, aby nám vytvoril konkurenciu. Disponujeme na krídlach Oforim, Azangom, Danielom a rátam tam aj Mikoviča. Štyri kvalitné krídla. Nebudeme sa ich báť meniť. Každý, kto nastúpi, si určite svoje miesto zastane. Bainovič? Verím, že sa v najbližších dňoch potvrdí oficiálne. Ide o veľmi modernú šestku smerom do ofenzívy. Má oveľa lepšie parametre, než mal Savvidis. Potrebujeme takého hráča pri výstavbe hry. Najmä v domácich podmienkach proti súperom, ktorí sa stiahnu do bloku. Dúfam, že podobné typy, ako je Bainovič, sa nám podarí dotiahnuť viac, pretože potrebujeme káder skvalitniť."

Čo sa týka ďalších zmien, prejde káder výraznou obmenou?

"Veľa odchodov bude prirodzených. Niektorým hráčom sa končia zmluvy, niektorí dostali menej minút. Tí prejavili záujem o zmenu, aby hrali viac, čo je normálne. Máme rozrobené ďalšie príchody. Ako tréner chcem okysličiť mužstvo a omladiť. Mali sme veľa tridsiatnikov. Vyskladali sme ho tak, aby sme splnili ciele, čo sa nám podarilo. Teraz je nutné ho doplniť koncepčne smerom do budúcnosti. Mohli by nám vyjsť prestupy o niečo mladších futbalistov, z ktorých môže klub profitovať z následného predaja."

Po dvoch úspešných ročníkoch vás čaká tretí, azda najnáročnejší. Vnímate to podobne?

"Som tu celé dva ročníky plus jednu polsezónu. V nej sme tím vyťahovali z nižších priečok na celkovo tretie. Zdalo sa mi, že tam to bolo veľmi náročné. Vtedy som začínal a prišiel z dorastu rovno na lavičku Spartaka do Fortuna ligy. Ďalšie dve sezóny neboli ľahké, ale boli nádherné v tom, že sme dokázali vyhrať Slovenský pohár. Ako sa hovorí, v živote sa počítajú trofeje. Získali sme dve. Predpokladám, že to bude najťažší ročník. Odídu nám kľúčoví hráči. Taiwo z útoku, Savvidis, kľúčová persóna v strede poľa. Uvidíme, čo ďalší. Verím, že sa so všetkým vyrovnáme a klub nájde dostatok finančných prostriedkov, aby zaplátal tieto diery. Potom je na nás tréneroch, aby sme mali správnu ruku pri výbere hráčov, resp. napĺňaní nových cieľov. Určite nebudú menšie ako doteraz."

Čo čakáte od sezóny 2023/2024 a s akými cieľmi do nej vstúpite?

"Ideme do Európy, kde by sme pri dobrom žrebe chceli prekonať svoje maximum - tretie predkolo. Túžbou je play-off. Ako slovenské mužstvo si nemôžeme klásť vysoké ciele. Potrebujeme sa spoliehať na to, že k nám bude naklonený žreb. Uvidíme, čo sa podarí v lige. Ciele definujú majitelia s vedením klubu. S určitosťou viem povedať, že sa budeme rozprávať o priečkach zaručujúce európske predkolá. A pohár? Nemyslím si, že by mala byť cieľom obhajoba. Je veľmi náročné ho vyhrať za 100 rokov dvakrát po sebe, čo sa ešte nikomu nepodarilo. Trikrát by som to považoval za zázrak."