Slovan absolvoval extrémnu zápasovú záťaž. Pritiahli sme divákov na štadióny, hovorí Kitka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovan absolvoval extrémnu zápasovú záťaž. Pritiahli sme divákov na štadióny, hovorí Kitka
Kitka je pravou rukou trénera Weissa st.
Kitka je pravou rukou trénera Weissa st.Profimedia
Futbalisti Slovana Bratislava prežili nezabudnuteľnú sezónu. Popri úspešnom ťažení v Európskej konferenčnej lige zvádzali na domácej pôde napínavý súboj o ligový primát s ambicióznou Dunajskou Stredou, ktorý napokon dotiahli do úspešného konca. Ročník 2022/23 však priniesol aj sklamanie v podobe ďalšej prehry s Trnavou vo finále Slovenského pohára. Uplynulé mesiace zhodnotil v rozhovore pre Flashscore Správy Boris Kitka (52), asistent trénera Vladimíra Weissa st. (58).

Slovanisti pridali do klubovej vitríny už piaty titul v rade, o ktorý museli tentokrát tvrdo bojovať. Zatiaľ čo v minulých sezónach boli fanúšikovia zvyknutí na pokojnejší priebeh majstrovskej naháňačky, súper zo Žitného ostrova im nedal nič zadarmo.

"Sme radi, že sme naplnili úlohu najväčšieho favorita," prezradil na úvod rozhovoru Kitka, ktorého sme sa opýtali, či vnímal zisk titulu ako povinnosť: "Z našej strany nešlo o pragmatizmus, emócie boli po víťazstve úprimné. Klobúk dole pred hráčmi, pretože vývoj v tabuľke bol taký aký bol. Hlavne na začiatku jari sme stratili body, ktoré by sme za normálnych okolností strácať nemali. Stále sme sa snažili byť sebakritickí a mať rešpekt k súperom. Následne sme stiahli šesťbodový náskok DAC-u a bol to tvrdo vybojovaný titul."

Bratislavský klub odohral neuveriteľných 56 zápasov, čo je na slovenské pomery nevídaná bilancia, ktorá ho približuje k špičkovým svetovým celkom. Hráči vstúpili do ročníka zhurta, keďže v lete ich čakali duely na európskej scéne a nepoľavili až do záverečného kola Fortuna ligy.

"Sezónu ovlyvnili tri kľučové faktory. Mužstvo bolo niekedy v marci-apríli jedným z najvyťažovanejších v Európe, zápasov bolo enormne veľa. Dôležité bolo, že nám vydržali zdravé kľúčové opory. Na záver zavážil fakt, že sme vypadli z EKL a mohli sa sústrediť na ligu. Každému hráčovi a trénerovi prajem, aby si splnil túto ambíciu, človek tak získa na sezónu pohľad z inej strany," prezradil asistent hlavného trénera.

"Veľký rešpekt pred hráčmi. Mužstvo absolvovalo šesť predĺžení, jeseň bola neskutočná, štyri mesiace sa hrali stále anglické týždne, dokonca bol mesiac, v ktorom sme odohrali deväť zápasov," vyjadril poklonu zverencom. Slovanisti urobili slovenskému futbalu skvelé meno v EKL, kde najskôr ovládli svoju základnú skupinu, aby v osemfinále so švajčiarskym klubom vypadli až po penaltovom rozstrele.

Ako vnímate pôsobenie v Konferenčnej lige?

"Takéto momenty chytia za srdce hráčov, fanúšikov, médiá a bude sa o nich dlho hovoriť. Človek má až zimomriavky, keď si uvedomí, kde sme boli. Najpodstatnejšou vecou na futbale sú diváci, na ktorých sa popri všetkých tých trofejách a úspechoch niekedy zabúda. Toto mužstvo ale dokázalo priviesť ľudí na štadión a to tu nehrala žiadna Barcelona či Bayern. Skrátka chceli vidieť tímy, hoci silné, ako Ferencváros, Olympiakos či Bazilej. Ak si spomenieme na zimu, pred Vianocami sme takmer vypredali celý štadión bez toho, aby sme vedeli meno súpera v osemfinále."

"Diváci v sebe našli vnútorný pocit chcieť prísť na Slovan. Uverili hráčom, že sa nevzdávali. To je na slovenské pomery neobyčajné. Atmosféra sa preniesla aj domov, veď keď na posledné kolo s Podbrezovou, keď je už o titule rozhodnuté, príde takmer 16-tisíc ľudí, je to skvelé."

V lete na vás čaká predkolo prestížnej Ligy majstrov. Je vôbec aktuálne možné, aby sa slovenský klub prebojoval do základnej skupiny?

"Podstatné je klásť si reálne ciele. Skupina LM je podľa mňa pre slovenské kluby vždy viac snom ako realitou. Na to, aby ste sa tam dostali, je potrebné, aby si sadlo veľmi veľa vecí. Prvou z nich je, či dokážete vytvoriť konkurencieschopný tím s mužstvami, ktoré sú bohatšie a na prestupovom trhu silnejšie. Výnimky však potvrdzujú pravidlo a každý si praje, aby sa to podarilo aj nám. Mal by to byť teda sen, ktorý bude podmienený malými drobnosťami - či bude mančaft dostatočne pripravený, kvalitný a odolný."

Mimoriadne dôležité zápasy ste absolvovali aj doma. S konkurentom z Dunajskej Stredy ste mali fantastickú bilanciu, vo vašom poslednom dueli však išlo o všetko. Ako ste sa naň pripravovali?

"V porovnaní s nimi sme mali menšiu výhodu, keďže sme absolvovali viac ťažkých zápasov. S DAC sme v štyroch dueloch prehrávali, hoci to možno málokto vnímal. Podarilo sa nám vybudovať to, že mužstvo vždy nešlo podľa ideálneho scenára. Pre našich konkurentov bolo ťažké, že s nami nezamávali ani rýchle inkasované góly. Všetko nie je len o talente, podstatné je takisto psychické rozpoloženie a mentalita. Hráčov sme dostali na istý level, čo sa ukázalo v dueli s DAC ako kľúčové."

"Zvládli sme ho naozaj dobre, mali viac šancí, hrali v náročnej atmosfére. Hovorilo sa hlavne o tom, že Vlado (Weiss-pozn.) možno niekoho provokoval, ale málokto to vnímal z našej strany. Treba sa na to dívať z dvoch uhlov. Zverencov sme sa snažili pripraviť tak, že ak ste koncentrovaní, môžete podať kvalitný výkon, čo sme potrebovali. Podarilo sa nám to a práve toto nás odlíšilo od Dunajskej. Súboj sme mohli stiahnuť na našu stranu už skôr v druhom polčase."

"Boli tam dve situácie, ktoré priniesli nešťastné vyjadrenia, pretože sa tým úplne zotrela kvalita merania síl. My sme sa k takýmto veciam nevyjadrovali celú sezónu, koľko červených kariet dostávali súperi DAC, že sme sa cítili poškodení vo finále pohára s Trnavou, pretože pred vyrovnaním tam bola čistá ruka, že v predĺžení bola ruka Štetinu, že pred penaltou na 3:1 bol faul na Agba. Veľkého víťaza však robí aj to, ako zvládate prehry. Nikdy by sme sa neznížili k tomu, aby sme sťažovaním sa zhadzovali úroveň zápasu."

Kitka s Jurajom Kuckom.
Kitka s Jurajom Kuckom.Profimedia

Bol v lige súper, ktorý vám herne nesedel? Napríklad s Podbrezovou ste prehrali doma i vonku.

"Len ak sa na to dívame z čisto výsledkového pohľadu. Podbrezová napr. v poslednom zápase (0:1) mala len jednu vyloženú šancu, my šesť. Herne je to však veľmi ťažké proti Trnave. Vedia brániť, zatvárajú to proti nám, je to derby. Ide o taktické bitky, ich tím je schopný s desiatimi hráčmi hrať fantasticky pod loptou. Ak mám teda povedať meno najťažšieho súpera, bez toho, aby som sa niekoho dotkol, je to Spartak."

Keď sme už pri Trnave, dva roky po sebe vám proti nej nevyšlo finále domáceho pohára v predĺžení. Čo je podľa vás hlavným dôvodom?

"Tie dva finálové duely by som neporovnával. Mám pocit, že za dva roky sme s nimi počas 90 minút neprehrali ani raz. Finále bolo aj vyústením toho, že Trnava odpadla z bojov o titul a deklarovali dôraz na súťaž číslo 2. Všetko tomu podriaďovali. Minulý rok sme v predĺžení inkasovali po veľkej chybe, teraz sa súboj hral dva dni po tom ligovom. Ak by sme mali o deň-dva viac času na odpočinok, boli by sme v lepšej kondícii. Spartak bol o ten gól sviežejší. Predchádzal tomu šláger vo Fortuna lige a vieme, kde bola ich priorita. Ušetrili si štyri-päť pozícií, u nás bolo v predĺžení vidieť, že nám dochádzali sily. Nemám problém priznať, že sme finále nezvládli aj z dôvodu unavenosti. Chýbal takisto Vlado Weiss."

Oslavy titulu boli bujaré.
Oslavy titulu boli bujaré.Profimedia

Predĺžili ste zmluvu s Kankavom a Kašiom, výborné výkony predvádzal aj Vladimír Weiss. Ide o lídrov kabíny?

"Kľúčové bolo, že sa Vlado stal v lete kapitánom a našou predĺženou rukou. Kabína sa dávala dokopy a začala napĺňať to, čo sme chceli. V minulosti sme potrebovali zmeniť kultúru a prístup k povinnostiam. Lídrov na ihrisku bolo zrazu viac a viac, spomínaní Kašia a Kankava, hoci sú trochu introvertní. Napríklad Kankava bol na trávniku mimoriadne cenný. Ďalej určite Juraj Kucka, ktorý sa neskutočne rozbehol. Vytvorila sa mimoriadne silná os tímu. Málo sa hovorilo o Medveděvovi, ale v istej fáze bol naším najlepším obrancom, darilo sa aj Čavričovi. Abubakari začal výborne, potom sa na ňom podpísal ramadán. Čo sa ale týka Vlada, bola na ňom vidieť väčšia zodpovednosť."

Čavrič sa po odchode Šporara ukázal ako strelec. Prekvapilo vás, že sa novej úlohy na trávniku zhostil tak dobre?

"Potešilo ma to. Trénerské umenie spočíva aj v hľadaní vhodných pozícií pre hráčov. "Čaky" mal v minulosti zdravotné problémy, teraz sa nám podarilo udržať ho zdravého a chcem poďakovať kondičnému a realizačnému tímu. Bol lepšie fyzicky pripravený, dobre sa nastavil aj mentálne, bol hladný, začalo mu to tam padať."

Weiss ml. prebral úlohu lídra kabíny.
Weiss ml. prebral úlohu lídra kabíny.Profimedia

Tréner Weiss hovoril, že má prísť k obmene kádra. Pracujete na tom, prípadne môžete naznačiť, kto skončí, kto určite zostane?

"Niektoré rozhodnutia sa posunuli ku koncu sezóny. Lech Poznaň, Slavia Praha, Ferencváros, to sú tímy, s ktorými sa môžeme v pohároch stretnúť a majú iné rozpočty než my. Na trhu sú hráči, ktorí môžu byť dostupní pre Slovan, treba to však riešiť s dostatočným predstihom, čo sa nám v uplynulých sezónach niekedy nedarilo. Vidím tu veľký potenciál na zlepšovanie sa. Musíme sa vyhnúť tomu, aby sme brali len "zostatkový materiál."

"Čo sa týka odchodov, opúšťa nás Jurij Medveděv, čo je škoda, ale budeme sa s tým musieť vysporiadať. Otázny je Vernon De Marco, brankári, André Green má takisto nejaké ponuky, ďalej je tu Čakvetadze, to je pre Slovan priam až nereálny prípad. Zvolili sme formu hosťovania s vysokou opciou, tak uvidíme."