Udalosti Fortuna ligy: Belasí s majstrovským šachom, Michalovce v problémoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Fortuna ligy: Belasí s majstrovským šachom, Michalovce v problémoch
Radosť hráčov so Slovana po triumfe v Dunajskej Strede pred svojimi fanúšikmi.
Radosť hráčov so Slovana po triumfe v Dunajskej Strede pred svojimi fanúšikmi.TASR
Dve kolá pred koncom sezóny síce o majstrovi ešte nie je definitívne rozhodnuté, no Slovan urobil k tomu výrazný krok. V emóciami nabitom šlágri roka zvíťazil s Dunajskou Stredou a s piatimi bodmi náskoku sa usadil na čele tabuľky. O piaty majstrovský titul v rade ho môže pripraviť iba zázrak. Mágiu si aj po ôsmom kole nadstavbovej časti pýta skupina o záchranu. Všetkému podstatnému sa venujeme v tradičných udalostiach.

Dlho očakávaný zápas o všetko mal to, čo nezainteresovaný fanúšik vyžaduje - góly, emócie, šarvátky, vypredanú (skvelú) kulisu s viac ako 12-tisíc divákmi. Slovan keď zvládne duel v Banskej Bystrici, môže oslavovať. Naopak, tešiť sa stále nemôže nikto v boji o záchranu. Napätie sa dá doslova krájať. 

Výsledky uplynulého kola
Výsledky uplynulého kolaFlashscore

S osudom ostatných sa v posledných dvoch kolách z úzadia hrá Ružomberok. S istotou siedmeho miesta najprv prehral pri Žitave s ViOn-om, ktorému ponúkol záchranarskú nádej a následne nestačil doma na Skalicu. Lenže zverenci Ivana Galáda impulz zahodili šmahom ruky v Poprade s Mikulášom. Nečakane remizovali a mohli dokonca prehrať, keby v bráne nestál opäť Patrik Lukáč.

Rodák z Prešova ich po zmene strán zachránil viacerými zákrokmi. Boj o barážovú priečku sa zamotáva. Zlaté Moravce sa na ňu opäť vrátili, ale ako ukazujú predchádzajúce vystúpenia, možné je naozaj všetko. Akurát to, že Liptovský Mikuláš vypadne priamo, sa už nezmení. 

Program 9. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy
Program 9. kola nadstavbovej časti Fortuna ligyFlashscore

Zmeniť sa môže mužstvo na tretej priečke. Spartakovci oslavovali obhajobu Slovnaft Cupu o niečo dlhšie, a tak im v sobotu pomohla dostať sa z pohárovej "opice" Banská Bystrica. Dukla prehrala s Trnavou v tejto sezóne iba raz.

V "malom Ríme" v oboch prípadoch odchádzala s tromi bodmi. "Červeno-čierni" si komplikujú bronzovú priečku. Dve kolá pred koncom majú pred Podbrezovou i Bystricou už iba dvojbodový náskok. A najbližšie cestujú na Horehronie. "Železiari" potvrdili, že keď hrajú proti Žiline, môžu si do tabuľky už pred výkopom rátať tri body. Štyri zápasy, štyri výhry. 

Slovan chladí majstrovské šampanské

Kým belasí hrali skupinu Európskej konferenčnej ligy, sústredili sily na osemfinálový dvojzápas s Bazilejom, vo Fortuna lige neboli konzistentní. Tréner Weiss bol nútený meniť zostavu a svojich ťahúňov nechať oddychovať. Z ich zaváhaní profitovala Dunajská Streda.

Sústredila sa iba na jednu súťaž, nemusela rozkladať záťaž. Neprehrala 18 kôl v rade. V rovnakom období obhajca majstrovskej trofeje prehral tri zápasy, vďaka čomu si Dunajskostredčania vypracovali náskok. Po treťom nadstavbodom kole, keď Weissovi hráči remizovali v Trnave a DAC doma zdolal Žilinu, na Žitnom ostrove prežívali sezónu snov so šesťbodovým náskokom na čele.

Štatistika súboja na Žitnom ostrove
Štatistika súboja na Žitnom ostroveFlashscore

Až kým v ďalšom kole necestovali hráči Adriána Guľu na Tehelné pole. Viedli, no v priebehu piatich minút inkasovali dvakrát a prehrali jeden z rozhodujúcich súbojov.

Po ňom, v ďalších piatich stretnutiach, si pripísali dve prehry, jednu remízu a iba jedno víťazstvo. Slovan ukončil ich dlhú sériu a v ostatných piatich vystúpeniach ani raz nezaváhal. Zo šesťbodového manka urobil razom päťbodový náskok. Bič plieska na konci. Skúsenosti s dlhodobou súťažou.

Tabuľka skupiny o titul
Tabuľka skupiny o titulFlashscore

Áno, mohli by sme tu rozoberať dve fatálne zlyhania arbitra Glovu, ktorými hrubo ovplyvnil priebeh ôsmeho kola v MOL aréne. Najprv neuznal, nevedno prečo, gól Abubakarimu a následne neodpískal pokutový kop po ruke Lovata v prospech Dunajskej Stredy.

Našťastie, v nadstavenom čase sa odhodlal k odpískaniu ruky. Je ruka predsa stále rukou? Kompetentní by mali objasniť, čo je, resp. nie je zásah rukou. Zlyhaní a nie malých, je každý víkend viac a viac. Na pozápasovej tlačovej konferencii sa strhla zaujímavá diskusia medzi oboma kormidelníkmi na túto tému. 

Michalovce v problémoch

Zdalo sa, že Zemplínčania si v dolnej šestke uhrajú pokojný záver ročníka niekde tesne za Ružomberkom. Opak je pravdou. Dve kolá pred koncom ročníka zverencom Norberta Hrnčára hrozí, že si zahrajú baráž. Na deviatej priečke majú 33 bodov, kým jedenásty ViOn 31.

Navyše tím z východu republiky sa najbližšie predstaví proti najlepšiemu mužstvu spodnej šestky - pod Čebraťom bude bojovať o kľúčové body s Ružomberkom. V poslednom kole sa proti Zlatým Moravciam môže za 90 minút stať veľmi veľa vecí.

Tabuľka skupiny o záchranu
Tabuľka skupiny o záchranuFlashscore

Michalovce prehrali posledné dve stretnutia. Najskôr prišli o dobre rozbehnutý zápas v Skalici a následne podľahli Trenčínu. Z ostatných piatich ligových duelov vyhrali iba raz, dvakrát remizovali a dvakrát prehrali.

Práve séria deľby bodov, kým konkurenti dokázali aspoň raz bodovať naplno, im pripravila nepríjemné vrásky na čele. Nekonzistentné výkony a nepremieňanie šancí, ako naposledy doma proti Trenčínu, ich môže vyjsť draho. 

Moment kola: Striedanie Vladimíra Weissa

"Veni, vidi, vici." Teda prišiel som, videl som, zvíťazil som. Víťazný gól najdôležitejšieho zápasu jarnej časti v podstate streliť nikto iný ako on nemohol. Minulosezónny fortunaligista roka.

To by bola iba krátka verzia príbehu, ktorý v sebe ukrýva množstvo emócií. Skúsený futbalista v 89. minúte už prichádzal na ihrisko so žltou kartou, ktorú dostal ako náhradník za oslavu gólu s mužstvom na ihrisku.

Weissovi pomáhali z ihriska spoluhráči i stewardi
Weissovi pomáhali z ihriska spoluhráči i stewardiTASR

Na hracej ploche pobudol ani nie desať minút. Vo finále Slovnaft Cupu mu nedovolilo nastúpiť svalové zranenie. V týždni sa novinári dopytovali na jeho prítomnosť. Bodaj by aj nie, veď Slovan s Weissom a Slovan bez Weissa je sto a jedno.

Problémy síce pretrvávajú, ale ani tie mu nezabránili potvrdiť, ako sa má líder zachovať v kľúčovom momente. Bežala 95. minúta. Loptu si po ruke Káčera postavil na biely bod a pokutový kop bezpečne premenil. S chladnou hlavou. Tri body pre belasých a k tomu päťbodový náskok na čele.

Vladimír Weiss a jeho tohtosezónne ligové čísla
Vladimír Weiss a jeho tohtosezónne ligové číslaFlashscore

"Takto som si to vysníval. Takéto duely hrám najradšej. Prakticky som trénoval iba v sobotu. Som rád, že to vyšlo tak, ako to vyšlo," neskrýval radosť v mixzóne. Samozrejme, zbytočné provokácie, ktoré predviedol po góle mohol a mal určite krotiť.

Na trávniku, ale i oboch lavičkách, vzplanuli strkanice, šarvátky a vybičovaný súboj sa končil za vypätých okolností. Každopádne, veľké zápasy so sebou prinášajú veľké emócie. Naša liga si ich taktiež zaslúži. Rivalita.

Hráč kola: Juraj Kucka 

Nielen hráč tohto kola, ale z nášho pohľadu jednoznačne hráč tejto sezóny. Juraj Kucka je v 36 rokoch famózny. V súboji s Dunajskou Stredou predviedol majstrovský výkon. Od prvej sekundy až do záverečného hvizdu bol všade, kde bolo treba. Ustál a uskákal množstvo súbojov. Nešetril krokom. V strede poľa a okolo svojho pokutového územia pozbieral viacero kľúčových lôpt.

Na defenzívneho stredopoliara má Juraj Kucka výbornú štatistiku
Na defenzívneho stredopoliara má Juraj Kucka výbornú štatistikuFlashscore

Náročný duel po fyzickej, ale najmä mentálnej stránke zvládol s bravúrou. Tak, ako by ho futbalista s 97 reprezentačnými zápasmi a trinásťročnými skúsenosťami v zahraničí zvládnuť mal. Nie je to však záruka u každého.

"Kuco" ide príkladom nielen mladším spoluhráčom, ale hlavne niektorým legionárom. Čerešničkou na torte bolo jeho zakončenie v nadstavenom čase do ruky Káčera, po ktorom mohol Vladimír Weiss ml. rozhodnúť z penalty. 

Gól kola: Lucas Lovat

Ťažko by sme hľadali niekoho iného. Brazílsky obranca sa postaral nielen o gól kola, ale zároveň je veľkým adeptom na gól sezóny. Na ľavom krídle si hodil loptu cez dvoch súperov a následne vonkajškom fantastickým obstrelom na zadnú žrď prekvapil Petráša.

Z prvého pohľadu bolo ťažké určiť, či malo ísť o center, alebo to bol úmysel, no to prevedenie... Nebol to Ricardo Quaresma v belasom drese? "Joga Bonito" na slovenských trávnikoch. (Vo videu v čase od 1:10)

Pre 26-ročného futbalistu išlo o premiérový zásah v prebiehajúcom ročníku a celkovo druhý vo Fortuna lige od sezóny 2018/19. Odkedy na naše trávniky vstúpil, každý rok zdvíha nad hlavu trofej. Zdá sa, že výnimkou nebude ani ten aktuálny, k čomu výraznou mierou v nedeľu na Žitnom ostrove prispel.