Udalosti Fortuna ligy: DAC už iba o bod, ViOn zlomil negatívnu sériu a LM je druholigový

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Fortuna ligy: DAC už iba o bod, ViOn zlomil negatívnu sériu a LM je druholigový
Vladimír Weiss ml. (vľavo) patril k ozdobám uplynulého kola. Na umelej tráve v Žiline pomohol ako správny líder k trom bodom.
Vladimír Weiss ml. (vľavo) patril k ozdobám uplynulého kola. Na umelej tráve v Žiline pomohol ako správny líder k trom bodom.TASR
Do konca prebiehajúceho ročníka Fortuna ligy zostávajú už iba štyri kolá. Boj o titul i záchranu bude nesmierne napínavý a zaujímavý až do samého záveru. V šiestom nadstavbovom kole Slovan uspel v Žiline. Naopak, DAC stratil dva body v Trnave. Čelo tabuľky je už iba jednobodové. Na opačnom póle zvládol ViOn "šesťbodový" zápas a jeho nádeje na priamu záchranu stále žijú. Oficiálnym vypadávajúcim sa stal Liptovský Mikuláš. Nielen o tom sú udalosti uplynulého víkendu najvyššej futbalovej súťaže na Slovensku.

Fanúšikovia Fortuna ligy si lepší záver aktuálneho ročníka ani nemohli priať. Bodové rozdiely sa menia prakticky po každom kole. Liga je vyrovnaná, vyhráva a prehráva každý s každým.

Až na Ružomberok a Michalovce. Zverenci Petra Struhára si v skupine o záchranu hrajú, zatiaľ, svoju vlastnú súťaž. Zo šiestich kôl ani raz neprehrali. Štyri výhry, dve remízy. Pätnásť gólov strelených, štyri inkasované. Skvelá jazda a reakcia na chýbajúcich 10 minút, ktoré Ružomberčanov delili od majstrovskej skupiny na konci základnej časti.

Výsledkový servis 6. kola nadstavbovej časti
Výsledkový servis 6. kola nadstavbovej častiFlashscore

V piatkovej predohrávke si zgustli na Trenčíne. Pod Čebraťom hráči spod hradu Matúša Čáka nevyhrávajú. Aspoň nie v posledných ôsmich stretnutiach (0-3-5). Naposledy tam uspeli v novembri 2015. František Straka, ktorý viedol Ružomberok v sezóne 2009/10, sa vrátil do známeho prostredia, ale odchádzal s prvou prehrou na lavičke trenčianskeho AS. Pridala mu ďalšie vrásky na čelo, pretože Trenčania sú vzdialení od barážovej priečky iba o dva body. 

Program najbližšieho kola
Program najbližšieho kolaFlashscore

Po divokej odvete semifinále Slovnaft Cupu pricestoval obhajca majstrovskej trofeje pod žilinský Dubeň. V plnej sile. Tréner Weiss vie, že už nie je priestor na šestrenie alebo oddych. A mladí Žilinčania jeho hráčov veru nešetrili. Poriadne ich vybehali. Nevzdali sa ani za stavu 0:2 a dvomi nádhernými ranami do pravého horného rohu ich vrátil do zápasu Jambor.

O gólové šance núdza nebola
O gólové šance núdza nebolaOpta by Stats Perform

Lenže na trávniku nechýbal kapitán Weiss. Keď zapne svoje motory, málokto mu v našej lige stíha. Potvrdil to individuálnou akciou, po ktorej naservíroval dvanásty gól Čavričovi a následne aj svojím grandióznym sólom. Ale o tom v inej kategórii.

Hodená rukavica pre Dunajskú Stredu zafungovala dokonale. Belasí zvládajú boj zatiaľ skúsenejšie a lepšie. Najbližšie ich čaká domáce derby s Trnavou a následne cestujú do malého Ríma na pohárové finále. Žlto-zelení si pripísali tretiu prehru z ostatných štyroch duelov. Na predchádzajúce dve výhry s belasými nadviazať nedokázali.

Ostatné vzájomné duely
Ostatné vzájomné duelyFlashscore

Horehronské derby sa hralo v Zelpo aréne. Kým v základnej časti mali navrch Železiari, v nadstavbe sa to otočilo. Jeho hrdinom sa stal naturalizovaný Slovák z Argentíny David Depetris. Po dlhom zranení sa vrátil do futbalového kolotoča. V nadstavbe odohral 49 minút v štyroch zápasoch.

Skvelý žolík
Skvelý žolíkOpta by Stats Perform

Tréner Ščasný ho využíva z lavičky, ale asi vie prečo. V sobotu prišiel, videl, dvomi gólmi otočil súboj pre Banskú Bystricu a zo sektora hostí počúval mohutné skandovanie: Vamos Depetris, Vamos Depetris!" V šestnástich súbojoch má na konte osem presných zásahov. Odohral 513 minút, na jeden gól ich potreboval 64. Kanonier na pohľadanie. Podbrezovej nestačilo na body v posledných dvoch kolách ani jednogólové vedenie.

Liptovský Mikuláš sa lúči s Fortuna ligou

V podstate od začiatku sezóny všetko nasvedčovalo tomu, že Liptovský Mikuláš zostúpi po dvoch sezónach naspäť do nižšej súťaže a teraz je to aj potvrdené. Mužstvo síce po výhre v Zlatých Moravciach dostalo aspoň malú nádej, no tá sa jasne ukázala ako platonická. Ortieľ bol spečatený sobotnou domácou prehrou proti Michalovciam, o ktorej Zemplín rozhodol už v úvodnej polhodine tromi gólmi.

Liptáci počas 28 kôl vyhrali iba dva zápasy a získali slabých trinásť bodov. Ani ich hra nebola nijako oslnivá. Tatran bol dlhodobo najslabším článkom Fortuna ligy. Nováčikovskú sezónu nemal vôbec zlú, ale následne nefungovalo skoro nič. Nikoho preto neprekvapí, že vedenie spravilo štyri trénerské zmeny. Marek Fabuľa prichádzal v zime ako záchranca. Po troch kolách dostal výpoveď SMS-kou.

Forma tímu
Forma tímuFlashscore

Opory tímu neboli rozdielové, ako by sa očakávalo. Aj preto Erik Jendrišek so svojimi spoluhráčmi zažíva niečo, čo nechce mať v životopise žiadny futbalista - cestu do nižšej súťaže. Liptáci sa teraz pokúsia so cťou dohrať zvyšné kolá. Od ročníka 2023/24 budú hrať doma a nie v prechodných stánkoch - 2. ligu, ktorú v roku 2021 vyhrali.

Dunajská Streda má už iba jednobodový náskok

Nie je to tak dávno, keď sa pred derby dvoch najlepších tímov sezóny hovorilo, že DAC môže mať na čele tabuľky už deväťbodový náskok. Dunajská Streda ale prehrala proti Slovanu, razom z toho boli iba tri body. Po nedeli je náskok ešte menší. Zverenci trénera Guľu zakopli na pôde Trnavy a z posledných troch duelov získali len štyri body. V dvoch z nich musela doháňať nepriaznivý vývoj.

Andzouana zachraňoval aspoň remízu, keď lodivod mužstva reagoval na nepriaznivý vývoj a legionára z Konga presunul z kraja obrany do útoku ku Krstovičovi. Momentum a psychická výhoda sa otáča na stranu bratislavského Slovana. Do konca zostávajú záverečné štyri kolá, výrazne môže napovedať už to najbližšie.

Tabuľka skupiny o titul
Tabuľka skupiny o titulFlashscore

Dunajskostredčania cestujú do Podbrezovej. Tá síce nemá v nadstavbe najlepšie výsledky, avšak nedávno v MOL Aréne takmer bodovala. Viedla a až po červenej karte mladého Faška celok zo Žitného ostrova otočil skóre. Siedmeho mája je potom na programe šláger jari. Tak musíme označiť vzájomný súboj DAC a Slovana, hrať sa bude na juhu krajiny. Boj o titul ostáva otvorený a bude zaujímavý až do posledného kola. 

Moment kola: ViOn zvládol "šesťbodový" duel v Skalici

Takmer polroka a dlhých dvanásť kôl čakali futbalisti Zlatých Moraviec, kým si budú môcť v kabíne zakričať opäť víťazný pokrik. A tri body získali v najlepšom možnom čase. V "šesťbodovom" dueli so Skalicou, tabuľkovým susedom.

Domáci mali pred výkopom náskok štyroch bodov a v prípade víťazstva by štyri kolá pred koncom prakticky ViOn odsunuli so sedembodovým mankom do baráže. Lenže futbal je nevyspytateľný. Zo štyroch bodov nie je sedem, ale iba jeden. Na "Letňáku" to nebola žiadna futbalová hitparáda. Ani jedno mužstvo nebolo vo svojej koži.

Tabuľka skupiny o záchranu
Tabuľka skupiny o záchranuFlashscore

Kombinácie viazli. Efektivita na strane Skalice ešte viac. Hostia sa bránili a vyštartovali do jedného protiútoku, ktorý po centri Pinteho zakončil premiérovým zásahom v drese Zlatomoravčanov Ikugar.

Studená sprcha pre zverencov Pavla Majerníka, ktorí v týždni trápili Slovan v odvete semifinále Slovnaft Cupu a vypadli až po predĺžení. Naopak, správny impulz pre mužstvo od Žitavy, ktoré privíta na svojom trávniku Ružomberok. A na ten to vie. Doma s ním ťahá sedemzápasovú sériu bez prehry. Ruža uspela v Moravciach naposledy vo februári 2016.

Hráč kola: Patrik Lukáč

To, že je Patrik Lukáč nesmierne dôležitým mužom pre Moravce v prebiehajúcom ročníku, potvrdil viackrát. Skalica je jeho obľúbeným súperom, veď v ostatných troch ligových zápoleniach ho Záhoráci ani raz neprekonali.

Tréner Galád po zápase vyzdvihol jeho výkon. Zaslúžene. V prvom dejstve sa blysol pri hlavičke Hašu, ktorú na dvakrát vyškriabal na roh. Po ňom bol na mieste pri zakončení Hurtada. Pri koncovke Vlaska mu pomohla, rovnako v domácom prostredí, jeho konštrukcia. 

Obstreľovanie jeho brány pokračovalo. Morong ho síce prekonal krížnou strelou na zadnej žrdi, ale na čiare bol pozorný Bednár. Ten istý hráč si na Lukáčovi vylámal zuby o niekoľko minút po zakončení hlavou. Zákrok zápasu vytiahol rodák z Prešova, keď sa ho snažil obstreliť zvnútra Fábry. Skvelou robinzonádou dal najavo, že chce siedmu nulu v sezóne a tú si aj udržal. 

Len dvaja brankári majú viac čistých kont - Junas zo Skalice a Petráš z Dunajskej Stredy. Obaja po deväť. V štatistike zákrokov figuruje Patrik Lukáč taktiež na druhej priečke (97). Prvý je Hruška z Banskej Bystrice so 111 zákrokmi.

Do ankety sa pýtal aj Vladimír Weiss, no z pohľadu dôležitosti bodov, ktoré vychytal Lukáč a vďaka ktorému ViOn živí nádej na priamu záchranu, uspel práve strážca svätyne Zlatých Moraviec.

Gól kola: Vladimír Weiss

Kapitán Slovana predviedol famózne sólo z vlastnej polovice ihriska. O víťazovi ankety nebolo pochýb. Loptu mal prilepenú na nohe ako Lionel Messi. Poradil si so štyrmi protihráčmi. Skúsený futbalista pečatil v Žiline dôležitú výhru 4:2.

Ako nôž maslom si to nasmeroval z vlastnej polovice ihriska, z hráčov súpera urobil štatistov a svoju geniálnu akciu zakončil rutinérskou koncovkou popod nohy Slávika. Bol to jeho ôsmy zásah v aktuálnej sezóne, ku ktorým pridal tri asistencie. Prežíva najlepší ročník vo Fortuna lige.