Udalosti Fortuna ligy: Liga je otvorená, teraz sa začala

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Fortuna ligy: Liga je otvorená, teraz sa začala

Slovan s Dunajskou predviedli pred viac ako 10 tisíc fanúšikmi zaujímavé divadlo.
Slovan s Dunajskou predviedli pred viac ako 10 tisíc fanúšikmi zaujímavé divadlo.TASR
Veľkonočné 4. nadstavbové kolo prinieslo očakávanú priamu bitku o titul. V zápase mesiaca predviedol Slovan skvelú otočku z 0:1 na 2:1 a náskok prvej Dunajskej Stredy sa zmenšil na tri body. Nielen tento šláger, ale i ďalšie zaujímavosti si približujeme v tradičných udalostiach.

Už v piatok Žilina názorne ukázala, prečo má na ihriskách súperov najhoršiu formu. Iba trikrát sa radovala vonku z výhry a až deväťkrát prehrala. Nie je to náhoda. Proti Podbrezovej vyhrávala 2:0 krátko po polhodine hry a napriek tomu odchádzala zo Zelpo arény ako porazená. Súboj tabuľkových susedov vyznel lepšie pre domácich, ktorí ukončili sériu piatich duelov bez víťazstva a zároveň si udržali proti MŠK tohtosezónnu neporaziteľnosť.

Roman Skuhravý si pred výkopom na Veľký piatok želal veľký zápas. Pre mužstvo pripravil zmenenú zostavu, "nového" kapitána Bakaľu i debutanta medzi tromi žrďami Lukscha. Jeho hráči mu nakoniec prianie splnili. Naopak, zverenci Jaroslava Hyneka inkasovali doposiaľ 41 gólov, čo ich radí k najhoršie brániacim tímom. 

Podbrezová v koncovke dominovala.
Podbrezová v koncovke dominovala.Opta by Stats Perform

Pri nevýraznej defenzíve zostaneme, akurát sa presunieme pod hrad Matúša Čáka. O gólovo najatraktívnejší súboj sa postaral AS Trenčín s Michalovcami. Obom išlo o veľa. Obaja potrebovali tri body viac než kedykoľvek predtým. Nakoniec sa rozišli zmierlivo. Trenčania dvakrát prehrávali. Dvakrát sa dotiahli a dokonca v prvej minúte nadstaveného času viedli.

Od 69. minúty hrali v poli o jedného naviac, keďže Marjanovič videl červenú kartu. Ani za tohto stavu ale nedokázali víťazstvo udržať. Zemplínčanom slúži ku cti, že na umelom trávniku boli v určitých momentoch lepším a nebezpečnejším celkom. Nevzdali sa a v samom závere, v 99. minúte, boli odmenení pokutovým kopom a následným Marcinovým vyrovnaním. 

Tabuľka skupiny o záchranu.
Tabuľka skupiny o záchranu.Flashscore

Ďakovné listy na východ posielali futbalisti Zlatých Moraviec. Pred historicky najnižšou návštevou (346 divákov) dopriali beznádejne poslednému Liptovskému Mikulášu záchranársku nádej, keď pri Žitave oslávil len druhé tri body v sezóne. Čaro Ivana Galáda pominulo.

Po výbornom vstupe jeho mágia vyprchala a na trávniku je to čoraz väčšie trápenie. Jedenásť kôl bez výhry je dosť. Na chyby už ale nie je priestor. ViOn má pred sebou kľúčový súboj na pôde Trenčína, ak ho nezvládne, môže sa pripravovať na baráž. 

Ďalší a nemenej dôležitý bod si do tabuľky pripísal nováčik zo Skalice. Výsledky, ale tiež výkony, hrajú v jeho prospech. Ak zvládne záverečnú časť nadstavby, najvyššiu futbalovú súťaž si zahrá aj v budúcej sezóne. Proti siedmemu Ružomberku doťahovali domáci jednogólové manko v záverečnej dvadsaťminútovke. V ostatných štyroch kolách zostáva Skalica nezdolaná. 

Spartak hľadá v nadstavbe formu

Futbalisti Trnavy neprežívajú vôbec ideálnu nadstavbu. Na prehru v poslednom kole základnej časti síce "Bíli andeli" zareagovali veľmi dobre, keď doma zdemolovali Podbrezovú 6:1, ale potom prehrali v Dunajskej Strede, bod uhrali so Slovanom a naposledy po zlom výkone nestačili na Banskú Bystricu.

Trápenie podčiarkol Koštrna, ktorý sa pri zahrávaní pokutového kopu pošmykol podobne ako svojho času v moskovskom finále Ligy majstrov John Terry. Akurát s tým rozdielom, že druhý prípad bol o niečo drahší a budí zo sna dodnes. Výkon pod Urpínom má svoje logické opodstatnenie. Trnavčanov trápili zdravotné problémy. Do šatne prenikol koronavírus, čo priznal samotný tréner Gašparík.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Opta by Stats Perform

"Celkovo nám vypadlo až desať hráčov. Ďalší museli hrať s kovidovými príznakmi. Myslel som si, že to neubehajú, ale napokon bol zápas relatívne vyrovnaný. Až na jeho konci nám dochádzali sily. Hovoril som si, že ak prehráme, tak ma to až tak mrzieť nebude, ale po tom priebehu ma to veľmi mrzí," hodnotil na tlačovke.

Aktuálne "spartakovci" strácajú na druhý Slovan už desať bodov. Nemôžu zabúdať ani na tímy pod sebou, kde štvrtá Podbrezová má manko šiestich bodov. Niekde sa ale mužstvo musí chytiť. Papierovo najviac to vyzerá na Žilinu, kde cestujú Spartakovci v sobotu, nakoľko následne budú čeliť Dunajskej Strede aj Slovanu.

Výsledky uplynulého kola.
Výsledky uplynulého kola.Flashscore

Moment kola: Teraz sa začala liga

Náskok Dunajskej Stredy na čele tabuľky mohol byť deväťbodový a o titule by bolo prakticky rozhodnuté. Na Žitnom ostrove takmer chladili šampanské. Dopredu neradno oslavovať. Scenár, ktorý Slovan Bratislava na domácom štadióne, pred návštevou viac ako 10 tisíc divákov, nedopustil. Atmosféra patrila medzi najväčšie pozitíva. Bojovnosť z oboch strán bolo cítiť v každom súboji. Všetci si uvedomovali, o čo sa hrá. Prvú hodinu možno až príliš. 

Štatistika šlágra kola.
Štatistika šlágra kola.Flashscore

Nakoniec prišlo vykúpenie v podobe otváracieho gólu Kalmára. Obrovská eufória na hosťujúcej strane. V nasledujúcich piatich minútach sa z nej stal iba zlý sen. Belasí predviedli hernú smršť. Nepriaznivý vývoj otočili. Potvrdili skúsenosti z náročných momentov. Ukázali emóciu a najmä charakter. Takto sa bojuje o "stratený" titul.

Po hodine hry obhajca majstrovskej trofeje všeobecne ožíva, pred stretnutím mal bilanciu gólov 24:4 a v nedeľu ju vylepšil. Po dvoch zhodných remízach 1:1 v tejto sezóne mal vzájomný duel prvýkrát víťaza.

"Z emočného, taktického a kvalitatívneho hľadiska, v danej situácii, v ktorej sme boli, najťažší a najkvalitnejší zápas sezóny. Ani Bazilej či Trnava nás neprinútili si siahnuť na dno svojich síl ako Dunajská Streda, ktorá bola vynikajúca. Liga je otvorená, teraz sa začala," zdôraznil Vladimír Weiss st.

Tabuľka skupiny o titul.
Tabuľka skupiny o titul.Flashscore

DAC prichádzal na Tehelné pole premiérovo v histórii ako líder najvyššej súťaže. Ako dlho ostane na prvom mieste, ukážu najbližšie kolá. Stále má náskok, aj keď iba trojbodový. Momentum sa otočilo na stranu Slovana, ale ak sa pozrieme na ďalší program oboch tímov, žreb hrá mierne v prospech Dunajskostredčanov.

Program Dunajskej Stredy do konca sezóny.
Program Dunajskej Stredy do konca sezóny.Flashscore

Najmä sa môžu sústerdiť výlučne na Fortuna ligu, zatiaľ čo Slovan čaká semifinálový dvojzápas Slovnaft Cupu proti Skalici a prípadne aj finále tejto súťaže. Navyše, posledný vzájomný duel dvoch najlepších tímov sezóny sa odohrá v MOL Aréne. V Dunajskej Strede sa hrá 6. mája. Bitka o titul sľubuje veľkú drámu a je možné, že majstra spoznáme až v sobotu 20. mája, teda v poslednom 10. kole nadstavbovej časti.

Najbližší program belasých.
Najbližší program belasých.Flashscore

Hráč kola: Jaba Kankava

Keď sa po zápase mesiaca pýtali trénera Weissa na zdravotný stav Kashiu, ktorý musel striedať, nezabudol vyzdvihnúť aj prínos Jabu Kankavu. Ťažko by sme hľadali viac ako jeden zápas, ktorý Kankavovi v aktuálnom ročníku nevyšiel. Je ochotný ísť za hranicu svojich možností. Je všade tam, kde je potrebný. Má skvelé čítanie hry či odoberanie lopty (56 % úspešnosť). Vie ju udržať aj vo chvíli, keď sa zdá, že o ňu proti presile dvoch protihráčov príde. Nebojí sa hrať pod tlakom (88 % úspešnosť prihrávok). Ak je to nutné, pritvrdí, ale stále v rámci všetkých medzí. 

Kankava a jeho heat mapa zo súboja proti DAC.
Kankava a jeho heat mapa zo súboja proti DAC.Opta by Stats Perform

Gól kola: Adam Kopas

Na najkrajší zásah uplynulého kola sme dlho nečakali. Postaral sa oň hneď v tretej minúte piatkovej predohrávky v skupine o titul na Horehroní defenzívny univerzál Adam Kopas. Po faule na Kaprálika sa postavil k priamemu kopu zhruba z devätnástich metrov a nádherným zakončením ponad múr presne do pravého horného rohu nedal Lukschovi v bráne Podbrezovej žiadnu šancu (vo videu v čase od 0:00).

Ani tento moment ale žlto-zeleným k trom bodom nestačil, keďže v ďalšom priebehu prišli o dvojgólové vedenie. Pre Kopasa to bol druhý presný zásah v aktuálnom ročníku.