Udalosti Fortuna Ligy: Skrat Dohála, DAC so štvorbodovým náskokom či najgólovejšie kolo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Fortuna Ligy: Skrat Dohála, DAC so štvorbodovým náskokom či najgólovejšie kolo

Nikola Krstovič strelil v priebehu polhodiny hetrik do siete Banskej Bystrice.
Nikola Krstovič strelil v priebehu polhodiny hetrik do siete Banskej Bystrice.Profimedia
Dvadsaťšesť presných zásahov. Dva sedemgólové zápasy. Zlyhanie Slovana. Zvýšenie náskoku Dunajskej Stredy na čele, ale i skrat rozhodcu Martina Dohála, ktorý stál Banskú Bystricu bod. Nielen toto, ale oveľa viac prinieslo úvodné kolo fortunaligovej nadstavby.

Čo majú spoločné Trenčín, ViOn, Podbrezová a Banská Bystrica? Minimálne rovnakú štatistiku inkasovaných gólov v prvom polčase. Všetky štyri menované kluby dostali v prvom dejstve na úvod nadstavby po tri góly. Zlatomoravčania pod vedením Ivana Galáda a po piatich remízach v rade boli sparingpartnerom pri najvyššej výhre Michaloviec na ihrisku súpera. Akoby sa s presnými zásahmi roztrhlo vrece. Najvyššie sa spomedzi nich vyníma posledný súboj, ktorý uzavrel kolo na Štiavničkách. Dunajská Streda mala priebeh vo svojich rukách, ale po zmene strán pridali domáci do tempa a nebyť Martina Dohála, situácia v tabuľke sa prakticky nezmení. Takto hlavný arbiter svojou hrúbkou zariadil štvorbodový náskok pre futbalistov zo Žitného ostrova.

Tri body im vybavil za polhodinu Nikola Krstovič. Je neuveriteľné, s akou ľahkosťou páli do priestoru medzi tromi žrďami. Škoda, že si naša liga takýchto hráčov nemôže udržať na dlhšie ako polrok či rok. Hetrik síce nedal, ale skvelo sekundoval v súboji kanonierov Róbert Polievka. V pondelok sa dočkal premiérovej reprezentačnej pozvánky od Francesca Calzonu. Gólový stav je aktuálne 15:14 pre Krstoviča, no nechýbalo veľa, aby mali obaja rovnaký počet. Proti bola pravá žrď.

Polievkov pohyb proti Dunajskej Strede.
Polievkov pohyb proti Dunajskej Strede.Opta by Stats Perform

Futbalisti spod hradu Matúša Čáka svoj tieň neprekročili ani v deviatom vystúpení v rade. Nestačili na Ružomberok, ktorý bol desať minút od skupiny o titul. Ten na sebe nedal poznať žiadnu deku či psychickú ťažobu. Podľa najnovších informácií hrá Peter Struhár v každom kole o svoju budúcnosť. A že v druhej šestke chýba adrenalín... Ak sa Trenčania nepreberú, čaká ich tvrdý boj o baráž, pretože už aj Skalica prešla do útoku.

Bez problémov zdolala Liptovský Mikuláš. Kým v pohári (s pozmenenou zostavou) sa s ním na jeho pôde trápila, v Poprade uspela rozdielom triedy. Výborne pracovali Yao s Fábrym. Pridali sa k ním ďalší spoluhráči z ofenzívy. Tí z defenzívy nepúšťali súpera prakticky k ničomu. A tak je čoraz jasnejšie, že pre Liptákov je prebiehajúci ročník labuťou piesňou. Kúzelnú paličku, o ktorej sme písali pred týždňom, nemá ani štvrtý tréner v poradí - Ondrej Desiatnik. Nielen jednou nohou, ale už aj druhou po koleno je Liptovský Mikuláš v druhej lige.

Železiari zažili zápas ako z hororu. Roman Skuhravý si niečo podobné na lavičke Podbrezovej napamätá. Po úvodných štyridsiatich piatich minútach boli Horehronci zrelí nie na tri zásahy, ale päť, ak nie šesť. Pri ďalších tutovkách sa vyznamenal brankár Ludha. Český kormidelník sa po záverečnom hvizde poďakoval za lekciu a vysokú prehru označil za poučnú. Poučiť sa hráči určite musia, ale ešte skôr zabudnúť, pretože v najbližšom kole hostia na svojom trávniku obhajcu majstrovskej trofeje. Bílí andeli, naopak, predviedli svoj najlepší výkon v ročníku. Vyhrali zaslúžene. Najvyšším rozdielom pod vedením Michala Gašparíka. Odpoveď na zlyhanie v derby im vyšla na výbornú.

Dominancia v podobe Trnavy.
Dominancia v podobe Trnavy.Flashscore

Belasí nadviazali na jeseň, keď sa vracali emóciami nabití z veľkých európskych zápasov. Tak, ako po Bazileji prehrali v Trenčíne 0:4, po Žalgirise v Žiline 1:4 a s Trnavou remizovali 0:0 po súboji s Pjunikom, si situáciu zopakovali v sobotu. Vrátili sa z prvého osemfinále zo Švajčiarska a nestačili opäť na Žilinu. Tentoraz doma. Mladíci sa na favorita svedomito pripravili. Ich aktívny pressing v prvom dejstve prinášal ovocie. V strede poľa pracovali na plné obrátky a získavali dôležité lopty.

Sauer predviedol kolmicu po vzore Kevina De Bruyneho či Lionela Messiho a Javorček si v 20 rokoch nabehol do priestoru ako skúsený harcovník. Krásny moment. V nasledujúcich minútach pálil Galčík do žrde a Ďuriš pri protiútoku ukázal, že hľadá jesennú formu, ktorá mu vyniesla reprezentančnú pozvánku. Slovanistom sa prístup k polčasu vrátil po zmene strán. Podčiarkli to zahodené tutovky Čavriča a najmä Barseghjana

Slovan svoju prevahu pred bránou na body nepretavil.
Slovan svoju prevahu pred bránou na body nepretavil.Opta by Stats Perform

Štvorbodový trhák Dunajskej Stredy 

Hneď po prvom kole zavelila do útoku Dunajská Streda. A ešte do akého! Rovno štvorbodového. Zverenci Adriána Guľu prežívajú snovú sezónu. Po rokoch čakania sa priblížili k dlho očakávanému titulu. Po štyroch rokoch by z trónu zosadili Slovan, ktorý zatiaľ držia za svojim chrbtom. Príchuť prehry poznali naposledy na svojej pôde proti Trenčínu v závere augusta. Odvtedy ťahajú šestnásťzápasovú sériu bez premožiteľa, z toho dvanásťkrát bodovali naplno. Duely pravdy ich ešte len čakajú, no zdá sa, že v nedeľu zasadili svojim prenasledovateľom prvý úder.

Aktuálna tabuľka Fortuna ligy.
Aktuálna tabuľka Fortuna ligy.Flashscore

Najgólovejšie kolo v sezóne

Úvodné kolo nadstavby ponúklo až 26 gólov a to je nový rekord tejto sezóny Fortuna ligy. Doterajším bolo 23 zásahov v šiestom kole. Zároveň diváci videli dve sedemgólové stretnutia, čo je druhý najvyšší počet v jednom vystúpení aktuálneho ročníka. Zatiaľ najgólovejší duel bola remíza Zlatých Moraviec a Banskej Bystrice 4:4 zo záveru jesennej časti. Slovenská liga potom od štartu sezóny eviduje štyri sedemgólové súboje.

Výsledky 1. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.
Výsledky 1. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.Flashscore

K týmto číslam výrazne prispela Trnava šiestimi kúskami do siete Podbrezovej, za hostí sa premiérovo trafil Kabongo. V Zlatých Moravciach vsietili Michalovce päť zásahov, posledný pridal Igor Žofčák. Vo veku 39 rokov a 336 dní prekonal vlastný rekord z augusta 2022. Domáci sa presadili dvakrát.

Krstovič sa postaral o hetrik, svoj druhý vo Fortuna lige a trio futbalistov sa presadilo dvakrát. Boli to Štefan Gerec, Roman Procházka i Abdulrahman Taiwo.

Moment kola: Skrat rozhodcu Martina Dohála

Na chvíľu sa od pozitív, žiaľ, musíme vrátiť k negatívam. Najväčším tohto kola bol až neuveriteľný skrat 36-ročného rozhodcu Martina Dohála. Ruku Pinta, ktorú mu nastrelil Polievka, posúdil so systémom VAR, na základne nového výkladu pravidiel, správne. Avšak totálne zlyhal v nadstavenom čase po rýchlom aute a góle Franka na 3:3. Situáciu v pokutovom území mal nechať dohrať do konca. Stál za chrbtom Ľuptáka, od ktorého ramena sa lopta po centri Demjana a teči Ramadana odrazila k Frankovi.

Hlavný arbiter sa upískol s jeho zakončením, VAR do hry zasiahnuť nemohol. Obrovská chyba, ktorá stála Bystricu bod. A nie prvá pre rozhodcu Dohála. Pred pár mesiacmi ho od blamáže zachránil Peter Čögley, ktorý pôsobil v Zlatých Moravciach a priznal sa mu, že ho brankár Yakubu v zápase proti Seredi nefauloval. Pokutový kop odvolal. Ale kto vráti bod Bystrici? Nikto. Zostane jej trpká pachuť. Podobne ako v ústach fanúšikov. Tých posledných, ktorí si nájdu cestu na štadióny, no podobným neprofesionalizmom sa Fortuna liga oberá aj o nich. Samozrejme, mýliť sa je ľudské. Každý je omylný, avšak tých chýb je čoraz viac. Nehovoriac o tom, že manko Slovana v boji o titul malo byť dvojbodové a nie štvorbodové. Či to bude rozhodujúci moment celého ročníka, zistíme v máji.

Hráč kola: Nikola Krstovič

Vďaka hetriku Nikolu Krstoviča nebolo o hráčovi kola v podstate pochýb. Na svoje trojgólové predstavenie pod Urpínom potreboval iba 34 minút. Kým v predchádzajúcom období sa deväťkrát presadil v záverečnej polhodine, teraz svoju povinnosť útočníka splnil v prvej a vrátil sa naspäť na čelo tabuľky strelcov. Čiernohorský kanonier je pre trénera Guľu nepostrádateľný, čo dokazujú jeho čísla. Zapojil sa do 26 gólových akcií svojho mužstva, čo je viac ako 60 %. Len jeden hráč je v tomto ohľade lepší - jeho konkurent v boji o streleckého kráľa Róbert Polievka (viac ako 74 %). Krstovič je zároveň najpresnejší v celej lige. Na konte má viac ako 50 striel do priestoru medzi tromi žrďami.

Štatistiky Nikolu Krstoviča.
Štatistiky Nikolu Krstoviča.Flashscore

Gól kola: Roman Procházka

Najviac gólov = najviac krásnych gólov. Naozaj bolo z čoho vyberať. Žilinčania vyhrali na Slovane po vyššie spomínanej krásnej kombinácii zakončenej Dominikom Javorčekom. Dukle dal šancu bojovať o remízu proti Dunajskej Strede kapitán Róbert Polievka parádnym volejom, ale my sme vybrali zásah Romana Procházku proti Podbrezovej (vo videu v čase od 2:01). Trnavský stredopoliar sa z druhej vlny dostal osamotený spoza pokutového územia k zakončeniu, ktoré bolo výstavné. Mieril presne do ľavého horného rohu brány Ludhu. Ten bol iba v pozícii štatistu a loptu lovil zo siete tretíkrát. Skúsený futbalista sa presadil v stretnutí ešte raz. Boli to jeho premiérové góly v sezóne. Dva v jednom dueli dal naposledy za Levski Sofia v septembri 2016 proti Neftochimic Burgas.