Udalosti Fortuna ligy: Trenčín s dôležitým krokom k záchrane, napätie na čele graduje

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Fortuna ligy: Trenčín s dôležitým krokom k záchrane, napätie na čele graduje

Adrián Guľa je s Dunajskou Stredou stále na čele tabuľky o tri body pred Slovanom.
Adrián Guľa je s Dunajskou Stredou stále na čele tabuľky o tri body pred Slovanom. TASR
Nadstavbová časť Fortuna ligy je vo svojej polovici. Piate kolo síce neprinieslo zmenu v boji o titul, keď náskok zostal rovnaký, ale v skupine o záchranu sa bodové rozdiely menili. Nielen tie si priblížime v tradičných udalostiach uplynulého víkendu.

Vyhrala Dunajská Streda. Vyhral Slovan. Žilina s Trnavou sa pod Dubňom rozišli zmierlivo. Skupina o titul zostala po piatom kole "nepoškrvnená". Napätie v nej, každopádne, graduje. Priestor na prípadné omyly nie je a v zostávajúcich piatich kolách sa bude tlak už iba zvyšovať. Na druhom brehu fortunaligovej rieky pribúdajú vrásky na čele pri Žitave. ViOn nezvládol nadstavený čas v Trenčíne

Výborný, ofenzívny duel sa odohral v Žiline, kde trnavský Spartak od problémov ustrážiť si tretiu - európsku priečku, zachránil navrátilec po zranení Ofori. Zverenci Gašparíka mali v stretnutí na mále. Na svojej umelej ploche dominovali domáci. Boli rýchli, kolmí, vytvárali si jednu príležitosť za druhou. Tie následne aj pálili, čo ich stálo tri body.

Výsledky 5. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy
Výsledky 5. kola nadstavbovej časti Fortuna ligyFlashscore

V záverečných minútach sa ukázali súsenosti v kádri Trnavy a najmä neporovnateľná individuálna kvalita posily z 2. Bundesligy. Pre Spartak je skvelou správou, že sa Kelvin Ofori vrátil, aj s ohľadom na blížiace sa finále Slovnaft Cupu. Žilinčania ťahajú šnúru troch súbojov bez víťazstva. Dvoch, v ktorých viedli, trojbodový výsledok neudržali. S Podbrezovou prehrali, uplynulý víkend remizovali. Trnavčania čakajú na výhru v nadstavbe už štyri zápasy, vonku rovnaký počet.

Na vyložené šance mala navrch Žilina.
Na vyložené šance mala navrch Žilina.Opta by Stats Perform

Kolo zatvárali na Tehelnom poli. V prvom dejstve sa hralo z jednej strany na druhú. Pri lepšom dni Polievku mohol Slovan inkasovať minimálne dva góly. Výborný výkon predviedol brankár Trnovský, ktorý svoju šancu chytá čoraz pevnejšie za pačesy. Potvrdil to niekoľkými istými zákrokmi, ale najmä chytenou penaltou Faška. Loptu na biely bod si postavil po tom, čo mu dal požehnanie aktuálny strelecký líder Róbert Polievka. Trnovský dodal spoluhráčom toľko energie a impulzu, že tí to okamžite zužitkovali na ďalšie tri góly v sieti jeho náprotivka Hrušku.

Tabuľka skupiny o titul
Tabuľka skupiny o titulFlashscore

Bol to duel, ktorý prial premiérovým strelcom. Najskôr takmer hlavou roztrhal sieť po štandardke Lovata stredopoliar Kankava. Mimochodom, brazílsky legionár má na konte už sedem gólových asistencií. Najviac v lige. Pečať konečnému rezultátu dal iný legionár - Gruzínec Čakvetadze. Na jeho vôbec prvý zásah v belasom drese čakal azda každý. Jeho vplyv na hru trénera Weissa, ktorému choroba nedovolila byť na lavičke, sa ale nedá poprieť ani bez strieľaných gólov.

Program 6. kola nadstavby
Program 6. kola nadstavbyFlashscore

V druhej časti tabuľky sa hrá už doslova o život. Nádej, ktorú si vliali futbalisti Liptovského Mikuláša víťazstvom v Zlatých Moravciach, zhasla proti Ružomberku. Rozdiel nie jednej, ale možno dvoch tried bol markantný. Situáciu v klube azda najlepšie opísal Richard Bartoš. Skúsený bojovník neustriehol po vystriedaní svoje emócie. Hodením odovzdal kapitánsku pásku, vyzliekol dres a putoval do kabíny. Ružomberčania majú jedenásťbodový náskok na siedmej priečke. V nadstavbovej časti ešte nespoznali príchuť prehry - tri víťazstvá, dve remízy. 

Na Zemplíne sa stretli tabuľkoví susedia. Po záverečnom hvizde bol sklamaný Pavol Majerník. Jeho Skalica taktiež ešte po rozdelení tabuľky neprehrala. V sobotu bola blízko troch bodov. Svoje šance nezužitkovala a dokonca musela doťahovať jednogólové manko, čo rýchlo napravila. Na ihrisku súpera neprehrala v treťom kole za sebou. Zbiera dôležitý bod po bodíku. Michalovce si pripísali štvrtú remízu v rade a rovnako štvrtú na domácom trávniku. Pochváliť sa môžu formou Peňu, ktorý za dve kolá nazbieral dva presné zásahy a asistenciu.

Dôležitý krok pod hradom Matúša Čáka

Kto ale bod po bodíku do tabuľky nepridáva, je ViOn Zlaté Moravce. Aj keď na umelej tráve v Trenčíne k nemu nemal ďaleko. Dokázal sa vrátiť do zápasu a po debutovom góle Čerepkaia vyrovnať rezultát. Zverenci Františka Straku si to najdôležitejšie v ostatných dňoch nechávajú do nadstaveného času. Tesne pred koncom zlyhal z bieleho bodu Lavrinčík, ktorý sa na trávniku objavil prakticky po polroku. Ranou do stredu brány nechal vyniknúť brankára Lukáča. 

Tabuľka skupiny o záchranu
Tabuľka skupiny o záchranuFlashscore

Strážca svätyne vionistov bol prikrátky na Emeku v 91. minúte. Nigérijčan sa druhýkrát za sebou presadil v nadstavení. Obrovská eufória pod hradom Matúša Čáka. Trenčania pod vedením Straku zatiaľ neprehrali. Jeho príchod sa ukazuje ako správny impulz. Ziskom troch bodov urobili dôležitý krok smerom k záchrane. Majú 29 bodov a posunuli sa na deviatu priečku. ViOn čaká na výhru dvanásť kôl. Natiahol najhoršiu sériu od jesene 2016. 

Gašparíkova červeno-čierna stovka

Piate nadstavbové kolo malo prívlastok "špeciálne" aj pre trénera Spartaka Michala Gašparíka. Štyridsaťjedenročný kormidelník je po Petrovi Struhárovi (39) druhým najmladším vo Fortuna lige. Na horúcej, červeno-čiernej lavičke sedí od januára 2021. Cez víkend si pripísal svoj jubilejný stý odtrénovaný duel. Životnosť trénerov v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži je zhruba 213 dní. Na Juraja Jarábka, ktorý odkaučoval 282 duelov, mu stále ešte niekoľko stretnutí chýba, no vo farbách Trnavy ho už prekonal (90). 

Michal Gašparík a jeho štatistika v trnavskom Spartaku
Michal Gašparík a jeho štatistika v trnavskom SpartakuFlashscore

Pred sebou má iba jedno trénerské meno. Legendárny Karol Pecze vydržal v pozícii hlavného lodivoda Spartaka tri celé sezóny. Gašparík má zmluvu aj na ďalší ročník. Dá sa predpokladať, aj s ohľadom na postup do finále Slovnaft Cupu druhý rok po sebe, že k absolútnemu rekordu, ak sa nič neočakávané neudeje, bude veľmi blízko.

Moment kola: Obrat Dunajskej Stredy

Dunajskostredčania síce prehrou so Slovanom stratili šesťbodový náskok, ale srdnato si držia polovičný, ktorý je v platnosti aj teraz. Chvíľu sa otriasal, nakoľko v domácom zápase proti Podbrezovej prehrávali od tretej minúty hlavičkou Pavúka. Vykúpením bola červená karta pre mladého Faška po druhej žltej. Až potom zažil životný duel Milan Dimun, autor dvoch zásahov. Naposledy sa stredopoliarovi niečo také podarilo ešte v žiackej kategórii. Aspoň teda podľa jeho pozápasových slov. 

DAC zužitkoval po červenej karte svoju prevahu
DAC zužitkoval po červenej karte svoju prevahuFlashscore

O dôležitosti výhry svedčí aj veľká radosť na Žitnom ostrove po záverečnom hvizde. Pred 5 548 divákmi to teda bolo, ako hovorí Adrián Guľa, ďalšie úspešné "finále". Do konca sezóny ich ostáva ešte päť, vrátane domáceho duelu proti belasým začiatkom mája. Až trikrát DAC cestuje na ihrisko súpera - do Trnavy, Podbrezovej a Žiliny.

Hráč kola: Samuel Šefčík 

Odišiel Regáli a góly prestal dávať Bobček? Nič sa nedeje. Kouč Peter Struhár vytiahol po zranení iný tromf a ten má meno Samuel Šefčík. Po príchode do Ružomberka sa dlho potýkal so zraneniami. V aktuálnom ročníku odohral len osem súbojov. Do hry sa vrátil v 19. kole a ukazuje obrovský hlad po futbale. V troch ostatných dueloch nazbieral štyri góly a jednu asistenciu. Skvelé výkony, vďaka ktorým si Ruža v pokoji kráča po prvenstvo v spodnej šestke. 

Samuel Šefčík potvrdil svoju výbornú formu aj proti Mikulášu
Samuel Šefčík potvrdil svoju výbornú formu aj proti MikulášuOpta by Stats Perform

Gól kola: Vladimír Weiss

Že je Vladimír Weiss vyhlásený exekútor štandardiek, potvrdil neraz. V prebiehajúcej sezóne mu to z priamych kopov padá. Svoje o tom vie brankár ViOn-u Patrik Lukáč a najnovšie sa na vlastnej koži presvedčil tiež Matúš Hruška z Banskej Bystrice. Pri pokuse skúseného technika, najlepšieho fortunaligistu za minulý rok, bol v bráne iba štatistom. Weiss to spoza šestnástky pravačkou na brankárovu stranu trafil exkluzívne. V Slovane je jedným z dôležitých lídrov. Radoval sa zo siedmeho gólu, ku ktorým pridal dve asistencie.