Udalosti Fortuna ligy: Majstrovské problémy DAC a defibrilátor do spodnej šestky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Fortuna ligy: Majstrovské problémy DAC a defibrilátor do spodnej šestky
Dunajská Streda prišla o svoj náskok a po prehre v Podbrezovej zaostáva za Slovanom o dva body.
Dunajská Streda prišla o svoj náskok a po prehre v Podbrezovej zaostáva za Slovanom o dva body.Milan Štefánik/jimifoto.sk
Koniec sezóny je čoraz bližšie. Každým kolom napätie vo Fortuna lige stúpa. Dunajskej Strede dochádza "majstrovská para", Slovan, naopak, našiel zvyšky síl v boji o najcennejšiu trofej. Na opačnej strane majú plnú hlavu starostí bookmakeri, komu vypísať najnižší barážový kurz. Nielen tomu sa venujeme v udalostiach po 7. kole nadstavbovej časti najvyššej slovenskej futbalovej súťaže.

Pokojne môžeme napísať, že z dlhodobého hľadiska vie Slovan ukázať a potvrdiť kvalitu. Z krátkodobého má problém, čo potvrdil aj vo finále Slovnaft Cupu. Na Štadión Antona Malatinského cestoval s vidinou double, ale odchádzal s prázdnymi rukami.

Spartak predviedol mimoriadny výkon. Takticky sa bravúrne pripravil a udrel v tom najlepšom čase, po ktorom nasledoval obrat a nekončiace oslavy najfutbalovejšieho mesta na Slovensku. Prakticky sa nič nezmenilo. V lige kraľujú belasí, v pohári červeno-čierni. Všetko sa ale ukáže v najbližších dňoch, až následne budeme môcť potvrdiť, či je, alebo nie je slovenský futbalový vesmír v rovnováhe. Na Žitnom ostrove mobilizujú všetky sily na zápas sezóny. Všetko majú vo svojich rukách.

Výsledky 7. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy
Výsledky 7. kola nadstavbovej časti Fortuna ligyFlashscore

Prituhuje v skupine o záchranu. Azda len málokto by si dokázal po siedmom kole tipnúť, ktoré mužstvo si zahrá s Košicami a možno Prešovom baráž. Bodové rozdiely sú minimálne a situácia sa mení z hodiny na hodinu. Záverečné tri kolá prinesú jedno z najdramatickejších vyvrcholení za ostatné roky. Na druhej strane, je to skvelá správa pre Fortuna ligu, ktorá ponúka náboj, vyrovnané bitky a dopredu nečakané udalosti.

Nasledujúce kolo Fortuna ligy
Nasledujúce kolo Fortuna ligyFlashscore

Zaujímavý je aj boj o tretiu priečku, ktorej sa nechce vzdať Podbrezová a ani Banská Bystrica. Žilina čaká na víťazstvo dlhých päť kôl. Aj keď päťbodový náskok by Trnave v najbližších kolách mal stačiť k tomu, aby si svoje miesto medzi tromi najlepšími klubmi zabezpečili. Čaká ich boj s oboma priamymi konkurentmi. 

Dunajská Streda "majstrovsky" zaostáva

Slovan počas piatkovej predohrávky porazil Trnavu po penalte Čavriča tesne 1:0 a popri príprave na finále Slovnaft Cupu čakal, ako sa bude dariť Dunajskej Strede v Podbrezovej. Favorit na Horehroní zaváhal, čím definitívne stratil "pôvodný" šesťbodový náskok na čele tabuľky.

Lídrom sú znova "belasí" a to o dva body. Najbližší duel dvoch najlepších celkov Fortuna ligy bude nesmierne dôležitý. V prípade výhry má Slovan dve kolá pred koncom na čele tabuľky už päťbodový náskok. DAC preto nutne potrebuje získať tri body, nakoľko ani remíza jej nehrá do karát. Obhajca majstrovskej trofeje vyhral štvrtý raz po sebe, šieste z posledných siedmich stretnutí a raz remizoval. Naopak, Dunajská Streda bodovala naplno jediný duel z uplynulých štyroch vystúpení. K tomu dvakrát prehrala. Najskôr na Tehelnom poli, teraz v Podbrezovej. "Železiari" sú jediným tímom, ktorý si udržal proti Dunajskostredčanom čisté konto a to dokonca dvakrát.

Tabuľka skupiny o titul
Tabuľka skupiny o titulFlashscore

Z kabíny však naďalej znejú odhodlané hlasy a pozitívne myslenie. Tréner Guľa dokonca jasne, s rešpektom k súperovi, tvrdí, že v nedeľu jeho mužstvo môže belasých poraziť. To sa mu v tejto sezóne ale ešte nepodarilo. Dvakrát sa súperi rozišli nerozhodne, raz vyhrali Bratislavčania.

Vzájomné zápolenia
Vzájomné zápoleniaFlashscore

Naposledy DAC vyhral na konci minulého ročníka, no to už mali "Weissovci" titul vo vrecku. Víťaz šlágra 30. kola bude jednou nohou majstrom. Napriek tomu, že nikto nemôže podceniť zvyšné dva duely. Slovan totiž cestuje na pôdu nevyspytateľnej Banskej Bystrice a na záver hostí takisto nebezpečnú Podbrezovú. Dunajská Streda hrá v Žiline, následne privíta spomínanú Duklu.

Defibrilátor do spodnej šestky 

Ak máte zaručený tip na barážového účastníka, ozvite sa. My ho nemáme. Zdalo sa, že "Čierny Peter" zostane v rukách Zlatých Moraviec, lenže zverenci Ivana Galáda sa prebrali podobne ako dedo manželky Luisa de Funèsa vo filme Hibernatus a poriadne miešajú kartami. Zvládli "šesťbodový" duel v Skalici a cez víkend si zgustli na Ružomberku. Nezastavila ich ani viróza. V oboch prípadoch sa urputne bránili, odolávali tlaku a následne im stačil protitútok a z "jednej" strely je razom šesť bodov do tabuľky, ktoré ich priblížili dokonca k ôsmemu miestu. Písal sa 27. február 2016. Dátum, keď futbalisti spod Čebraťa naposledy zdolali ViOn pri Žitave. Odvtedy tam odohrali osem stretnutí, v ktorých štyrikrát prehrali a štyrikrát remizovali. V skupine o záchranu zaknihovali vôbec prvú prehru. Siedme miesto im už ale nikto nevezme. 

Tabuľka skupiny o záchranu
Tabuľka skupiny o záchranuFlashscore

Práve Michalovce vyzerali v nadstavbe veľmi dobre. S Ružomberkom a Skalicou "nevedeli" dlho prehrať. Lenže opäť sa potvrdilo, že nestačí neprehrávať, musíte aj vyhrať. Štyri remízy, dve výhry, jedna prehra na Letňáku a začínajú sa problémy. Od baráže sú zrazu tri body. V najbližšom kole sa bude dať atmosféra na Zemplíne krájať, na tamojšiu horúcu pôdu pricestuje Trenčín, ktorý v ostatných dvoch súbojoch Michalovce na jeho trávniku neprekonal a vždy prehral. Skaličania predviedli výbornú reakciu na vypadnutie v semifinále Slovnaft Cupu a hlavne domáce zaváhanie s Moravcami. Získali dôležité tri body.

Štatistika súboja Skalice s Michalovcami
Štatistika súboja Skalice s MichalovcamiFlashscore

Opäť to nevyzerá dobre s Trenčínom. Po príchode Františka Straku hráči ožili, vystrelili výsledkovú krivku hore, no výkonnostné problémy ich už tradične vyzliekajú donaha. S Mikulášom neboli ďaleko od "katastrofy", ktorá ich mohla vyjsť draho. Nevyhrali druhý duel v rade, čo sa v boji o záchranu vždy odzrkadlí negatívne do tabuľky a aj preto znova figurujú na barážovej priečke. 

Moment kola: Marek Bartoš/Haiderson Hurtado

Vyberáme dva. V oboch prípadoch kraľovali stopéri. Čo by bolo, keby Nikola Krstovič strelil vo štvrtej minúte gól Podbrezovej a poslal by Dunajskú Stredu do vedenia? To sa už nikdy nedozvieme, ale šanca, že by hostia zo Žitného ostrova dotiahli duel na Horehroní do víťazného konca a ostali na prvom mieste, by sa rozhodne masívne zvýšila. To by však prihrávku Niarchosa pred prázdnu bránu nemohol v poslednej chvíli sklzom zasiahnuť obranca Marek Bartoš. Neskorší autor víťazného gólu v Zelpo Aréne loptu tečoval síce do čiernohorského zakončovateľa, lenže ten už nemal žiadny čas reagovať a nekontrolovateľne sa odrazil nad brvno. (Vo videu v čase od 0:10).

V Skalici domáci prehrávali 0:1, keď Kanu unikol po ľavej strane do šestnástky, jeho prízemný center vyrazil Junas pred seba a z druhej vlny dorážal a zdvíhal ruky nad hlavu Jánošík. Na čiare bol pripravený Haiderson Hurtado, ktorý nohami nedovolil hosťom skórovať. Kľúčový moment, ktorý nabil jeho spoluhráčov impulzom a spoločne stretnutie otočili vo svoj prospech. (Video v čase od 1:28). Kolumbijčan je nielen výborný v hlavičkových súbojoch (úspešnosť cez 80 %), ale ide mu to aj nohami na bránkovej čiare. Efektným zákrokom pomohol svojmu tímu k prvej výhre po štyroch dueloch.

Hráč kola: Artur Gajdoš

Ešte stále má iba 19 rokov a všetko pred sebou. Napriek tomu v každom kole ukazuje, aký je pre Trenčín nenahraditeľný. Ak súboj s Liptovským Mikulášom sledoval tréner Albert Rusnák, Gajdošov výkon si musel užívať a tlieskať jeho futbalovému kumštu. Avšak po záverečnom hvizde prišlo vytriezvenie, pretože za tohto stavu, v akom sa Trenčín nachádza, si jednoducho svoj diamant na blížiace sa majstrovstvá sveta do 20 rokov v Argentíne pustiť nemôže dovoliť. Nepomohol mu ani fakt, keď Erik ten Hag verejne vyhlásil, že Alejandro Garnacho sa domáceho šampionátu určite nezúčastní, pretože "červení diabli" majú dôležitejšie povinnosti (boj o TOP 4 a finále FA Cupu). 

Tohtosezónna štatistika Gajdoša
Tohtosezónna štatistika GajdošaFlashscore

Gajdoš ťahá mužstvo spod hradu Matúša Čáka za záchranou. Nedovolil blamáž v podobe prehry s beznádejne poslednými Liptákmi. Najprv po zmene strán znížil a v 89. minúte si bez váhania zobral loptu, postavil ju na biely bod a chladnokrvne vyrovnal. Charakter, osobnosť, víťazná mentalita, sebavedomie. Trenčania by mali stavať na podobných typoch, ktorým na klube a najmä jeho účasti vo Fortuna lige naozaj záleží.

Gól kola: Andrej Fábry

Jeden poznatok z nadstavby je jasný a pre fanúšikov výborný. V každom kole padajú góly, za ktoré by sa nehanbili ani strihači zostrihov Ligy majstrov. V závere prvého dejstva exportným a veľmi dôležitým potešil nielen domáce tribúny, ale tiež nezainteresovaného diváka Andrej Fábry. Svoju technicku nadanosť potvrdil pri priamom kope, keď loptu z pravej strany ihriska napálil svojou ľavačkou nechytateľne do pravého horného rohu Szárazovej brány Michaloviec. (Vo videu v čase od 2:08). Osem gólov a tri asistencie sú pre rozdielového hráča výborné čísla.