Ukázal, prečo oňho Slavia stála. Bolo to ťažšie ako v Európe, hlásil Jirka po dvoch góloch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ukázal, prečo oňho Slavia stála. Bolo to ťažšie ako v Európe, hlásil Jirka po dvoch góloch

Erik Jirka si podmanil nedeľňajší zápas so Slaviou.
Erik Jirka si podmanil nedeľňajší zápas so Slaviou.Profimedia
Krídelník Erik Jirka (26) dvoma gólmi rozhodol o víťazstve Plzne nad Slaviou 2:1 v 14. kole českej FORTUNA:LIGY. Na tlačovej konferencii priznal, že pomýšľal na hetrik, no predovšetkým si vážil nečakanú výhru.

Slavia - Plzeň 1:2

Pochvaly sa Jirkovi dostalo od trénera Miroslava Koubeka aj od kouča Slavie Jindřicha Trpišovského, ktorý povedal, že Jirka ukázal, prečo ho celok z hlavného mesta chcel v lete priviesť.

"Pre celý tím Plzne to bol veľmi vydarený večer. Nevyhrali sme tu už deväť rokov, o to viac víťazstvo teší. Odviedli sme veľmi dobrý výkon. Tempo bolo ako v Európe, pretože Slavia má veľkú kvalitu. Aj oni v druhom polčase zvýšili tempo, ale my sme ho zvýšili ešte viac, ešte viac sme museli behať a obetovať sa v súbojoch."

"Bolo to ťažšie ako s Dinamom (Záhreb v Európskej konferenčnej lige). So Šulcíkom (Pavlom Šulcom) sme opäť nabehali veľa kilometrov, ale celý tím sa na ihrisku odovzdal," uviedol Jirka.

Druhýkrát v českej lige strelil v jednom zápase dva góly. Najprv v 64. minúte odpovedal na vedúci zásah Micka van Burena z 13. minúty.

"Na prvý gól mi prihral Sampson Dweh, ktorý dobre videl, ako som si nabehol. Dal mi to tam fantasticky, brankár vybehol, dvaja protihráči ma križovali, ale lepšie som to vyriešiť nemohol. Brankár mi zakryl prvú žrď a ako mi lopta skákala, mal som to jednoduché a len som ho prehodil," opísal slovenský futbalista.

Štatistiky stretnutia.
Štatistiky stretnutia.Flashscore

V 79. minúte dokonal obrat. "Vydrys (Matej Vydra) ma fantasticky videl, išiel som sám na bránu a nekompromisne som zakončil," poznamenal Jirka. Pomýšľal aj na hetrik.

"Občas mi to napadlo. Už pri strele Kopiho (Jana Kopica) som si hovoril, že mi to mohol posunúť. Výhra je výhra a je mi jedno, kto dá gól. Dôležité je, aby sme vyhrali," povedal bývalý hráč Trnavy či Crvenej zvezdy Belehrad.

Viktoria sa po dvoch ligových prehrách zdvihla a posunula sa na tretie miesto, navyše má k dobru odložený duel v Mladej Boleslavi.

"V Liberci (0:3) a doma s Karvinou (0:1) sme to nezvládli. Boli to zbytočné prehry, ktoré sme si zavinili sami, nemuseli sa stať. Do zápasu so Slaviou sme išli s tým, že tu nechceme prehrať, že si odtiaľto odvezieme aspoň bod. Tréner nám povedal, že sme pokazili dva zápasy a že sa teraz musíme nakopnúť, čo sa nám podarilo," podotkol Jirka.

V stretnutiach mu pomáha viera. "Pannu Máriu som si nechal vytetovať po tom, čo mi zomrel starý otec, ktorý bol môj fanúšik a vždy mi veril. Vždy, keď idem na ihrisko, sa k nemu modlím a hovorím si, aby mi na ňom pomohol," prezradil deväťnásobný slovenský reprezentant.

Jirka bol najlepším hráčom zápasu.
Jirka bol najlepším hráčom zápasu.Flashscore

Trénera Západočechov Koubeka neprekvapilo, že pri oboch strelách nezaváhal. "Nie je to úplne nezvyčajné, má dobrú koncovku. V Plzni bol akosi utajovaný. Dávam mu viac priestoru, pretože na tréningoch vidím, že má tieto vlastnosti a má vynikajúcu tvrdú strelu. Tú však nevyužil, bol to nájazd. Je to dobrý zakončovateľ. Slovenská reprezentácia vie, koho povoláva, aj keď je tam len náhradník," nechal sa počuť 72-ročný tréner.

Jirku pochválil aj Koubekov náprotivok Trpišovský. "V lete sme sa Erika pokúsili získať, nevyšlo to. Teraz ukázal, prečo sme oňho stáli. Mali sme naňho pripravené dokonca individuálne video. Vedeli sme, že nábeh je jeho silnou stránkou. Ocenil by som i lopty, ktoré obdržal. Dostával sa do situácií, ktoré mu vyhovujú. Nechceli sme ich dopustiť, napriek tomu sa stali," ľutoval 47-ročný rodák z Prahy.