Iniesta riadne nezdanil príjmy v Japonsku. Priznal som ich v Španielsku, bráni sa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Iniesta riadne nezdanil príjmy v Japonsku. Priznal som ich v Španielsku, bráni sa
Iniesta je už na sklonku svojej kariéry.
Iniesta je už na sklonku svojej kariéry.Profimedia
Andrés Iniesta (39), ktorý mal s klubom Vissel Kóbe zmluvu na päť rokov do roku 2023, podľa japonskej verejnoprávnej televízie NHK a ďalších médií nepriznal za rok 2018 príjmy vo výške približne 5,2 milióna eur. V dôsledku toho mu bol vystavený dodatočný daňový výmer 3,5 milióna eur.

Bývalý stredopoliar Barcelony, ktorý momentálne hráva v Emirates Club, už čiastku doplatil. Príjmy ale podľa vyhlásenia zdanil už v Španielsku, bude tak preplatok požadovať späť. Ak má zahraničný hráč zmluvu na menej ako jeden rok a nesprevádzajú ho rodinní príslušníci, japonské úrady ho kategorizujú ako nerezidenta a platí nižšiu daň, uviedli médiá s odvolaním sa na Národný daňový úrad.

Regionálny úrad v Osake však dospel k záveru, že Iniesta bol v roku 2018 rezidentom, pretože žil so svojimi rodinnými príslušníkmi a mal viacročnú zmluvu. V dôsledku toho mu bolo nariadené zaplatiť dane spätne v celkovej výške približne 3,5 milióna eur.

"Japonské daňové úrady začali vyšetrovanie zamerané na to, či som mal status daňového rezidenta. Dospeli k záveru, že počas časti roku 2018 som v Japonsku bol rezidentom," napísal vo vyhlásení, ktoré poslal agentúre AFP. Iniesta taktiež uviedol, že požadované dane spätne zaplatil.

"Príjmy v tomto období preto podliehajú dvojitému zdaneniu," dodal s tým, že preplatok na dani požaduje späť na základe dohody o zamedzení dvojitého zdanenia medzi Japonskom a Španielskom. 

Tlačová agentúra Kjódó informovala, že svoje príjmy v Japonsku riadne nepriznali ani juhokórejský brankár Kim Jin-hjon a brazílsky útočník Patric. Gólmanovi tímu Cerezo Osaka bolo nariadených zaplatiť 1,3 milióna eur, zatiaľ čo Patric, ktorý hrával za Gambu Osaka a teraz nastupuje za Nagoyu Grampus, má zaplatiť 1,28 milióna, uviedla Kjódó.

Klub Cerezo Osaka odmietol celú záležitosť komentovať s odvolaním sa na ochranu osobných údajov, zatiaľ čo Gamba Osaka podľa správy "rieši celú záležitosť zodpovedajúcim spôsobom a pod vedením daňových úradov a J-League".