Roteiro je po 20 rokoch späť. Loptu z ME 2004 vrátili do hry Španieli s Kolumbijčanmi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Roteiro je po 20 rokoch späť. Loptu z ME 2004 vrátili do hry Španieli s Kolumbijčanmi

Aktualizované
Legendárnu loptu mal na kopačkách aj Álvaro Morata.
Legendárnu loptu mal na kopačkách aj Álvaro Morata.Profimedia
Roteiro, jedna z najpopulárnejších lôpt v histórii futbalu, sa po 20 rokoch vrátila do akcie. Adidas zachoval pôvodný vzhľad oficiálnej lopty majstrovstiev Európy 2004, ale technologicky ju posunul na novú úroveň - vyrába sa rovnakými procesmi ako Fusballliebe, ktorú budú môcť diváci sledovať na nadchádzajúcom turnaji v Nemecku. Prvý zápas s novým Roteirom odohrali Kolumbijčania, ktorí v piatok zdolali Španielsko 1:0.

Národný tím juhoamerickej krajiny si nové Roteiro osvojil v tréningu a okrem zápasu so Španielskom s ním nastúpi aj proti Rumunsku. Lopta však nebude k videniu na žiadnom z tohtoročných veľkých turnajov. Zatiaľ čo Fusballliebe bude čakať národné výbery na tohtoročných ME, Copa América sa odohrá s Cumbre Puma.

Originálne Roteiro, pomenované podľa denníka, do ktorého si námorník Vasco da Gama zaznamenával svoje objaviteľské cesty, je dobre známe aj českej reprezentácii a niektorým ligovým klubom. "Je to s ním iný futbal," povedal tréner národného tímu Karel Brückner počas ME 2004.

Niektorí ho milovali, iní s ním ťažko vychádzali. Po majstrovstvách Európy ho Slavia, Olomouc, Liberec a Brno postavili na české trávniky. "Nie je to len reklamná kampaň. Lopta sa naozaj správa zvláštne," povedal vtedy v rozhovore pre MF Dnes brankár Sigmy Martin Vaniak.

Lopta niekedy počas letu nečakane zmenila dráhu. Jej vlastnosti vo vzduchu však inak pochválil aj slávny David Beckham. Paradoxne, pri prihrávkach po zemi museli hráči zvoliť dostatočnú razanciu, pretože lopta mala na tráve tendenciu spomaľovať rýchlejšie ako iné lopty.

Roteiro bolo prvou loptou, pri výrobe ktorej sa použila tepelná úprava bez švov, vďaka čomu bola ľahšia ako ostatné. Pre majstrovstvá Európy 2004 bolo vyrobených 2 300 kusov.

Španielsko - Kolumbia 0:1