Ako sa z malého princa stala legenda Atlética. Griezmann sa vyrovnal Messimu a Ronaldovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako sa z malého princa stala legenda Atlética. Griezmann sa vyrovnal Messimu a Ronaldovi

Antoine Griezmann skóroval v 37. minúte a zapísal sa do histórie Atlética.
Antoine Griezmann skóroval v 37. minúte a zapísal sa do histórie Atlética.AFP
Ďaleko od brány si prebral loptu, hodil si ju do šprintu, potom ju krásne pätou zasekol do protipohybu tak, že brániaci Luka Modrič padol na zadok, napriahol a pravačkou poslal nechytateľnú krížnu strelu k žrdi. Francúz Antoine Griezmann (32) práve strelil svoj 174. gól za Atlético Madrid, čím sa stal najlepším strelcom klubu všetkých čias. Legendou.

Malý princ, ktorému to v Barcelone nevyšlo

V Španielsku je legendou. Do akadémie San Sebastianu prišiel, keď mal len 14 rokov a nasával prvky miestneho futbalu. Má skvelú techniku. Nie je to klasický útočník, na ihrisku vyžaruje skôr inteligenciu než silu či atletickosť. V priebehu rokov sa z neho stal tvorca hry, akých už v modernom futbale nie je veľa.

Napriek tomu nebol v Madride vždy idolom. Keď v roku 2019 opustil klub, aby si vybojoval slávu v Barcelone, stal sa pre polovicu fanúšikov zradcom. Pamätnú tabuľu s jeho menom pred štadiónom Atlética dokonca počmárali a poškodili.

Griezmann odišiel z klubu, aby získal trofeje. Paradoxne o dva roky neskôr tím trénera Diega Simeoneho vybojoval titul bez neho. Francúzovi, ktorého pre jeho pôvod a výšku prezývajú Malý princ, sa na druhej strane na Camp Nou nedarilo. Popri Messim nebol v hre toľko, ako bol zvyknutý. A keď prišiel na štadión Wanda Metropolitano, fanúšikovia ho vypískali. To bolelo.

Uprostred svojho neúspechu v Barcelone sa rozhodol vrátiť. S vedomím, že opätovné získanie náklonnosti priaznivcov nebude jednoduché. Rovnako ako reštartovať svoju kariéru v 30 rokoch. Musel znovu objaviť seba a svoju hru.

Skromný návrat

A 1. septembra 2021, niekoľko mesiacov po tom, čo Atlético získalo španielsky titul, sa hlásil v Madride na hosťovaní. Fanúšikovia z neho neboli príliš nadšení, niektorí dokonca odmietali oslavovať jeho góly v drese svojho milovaného tímu. Griezmann sa však odrazil späť. Aj vďaka ceste, ktorú mu v národnom tíme naznačil tréner Didier Deschamps.

Francúz sa z falošnej desiatky premenil na skutočného špílmachra a útočného stredopoliara, ktorý je aj na základe predchádzajúcich skúseností vyspelejší. Postupne si dokázal nájsť svoje miesto v Simeoneho základnej jedenástke. V prípade potreby si plnil defenzívne povinnosti. Bol čoraz viac na lopte, získaval niekdajšie sebavedomie a podaril sa mu dôrazný návrat, čo v modernom futbale nie je bežný jav. Opäť sa stal hráčom, okolo ktorého sa všetko točilo.

Na začiatku sezóny 2022/23 riešil aj dôsledky klauzuly o hosťovaní v zmluve. Pokiaľ ho Atlético nekúpilo natrvalo, mohol podľa nezvyčajnej dohody s Barcelonou odohrať len 30 minút na zápas. Bez neho na ihrisku niečo chýbalo. Vedenie Atlética si teda uplatnilo opciu na jeho kúpu a urobilo z neho opäť plnohodnotného hráča "Los Colchoneros". Len za (v prípade hráča ako Griezmann) 20 miliónov eur, teda za šestinu sumy, za ktorú ho Barce pred dvoma rokmi predalo...

Odvtedy sa ofenzívny univerzál stále zlepšuje. Je kľúčovým prvkom hry, dokonca viac ako počas svojho prvého angažmánu. Uplynulý kalendárny rok, v ktorom nastúpil na všetkých 50 súťažných zápasov Simeoneho tímu, zakončil ako jeho najlepší strelec v La Lige. Nikto nemal v útoku taký vplyv ako on.

Strelil 21 gólov, o tri viac ako barcelonský kanonier Robert Lewandowski a rozdal 16 gólových prihrávok. V tomto ohľade mu bol najbližšie barcelonský Raphinha s deviatimi.

Samotný Griezmann tvrdí, že je momentálne vo vrcholnej forme. "Musím na seba tlačiť, aby som sa stal legendou tohto klubu. To je moja úloha. Chcem prinášať radosť fanúšikom a vyhrať pre Atlético titul. To je môj sen," povedal koncom novembra pre denník Marca. Je na dobrej ceste k tomu, aby sa mu to podarilo.

Jeden úspech už dosiahol, aj keď v menšom meradle. Jeho niekdajšie výroky, že sa chce vyrovnať Messimu s Cristianom Ronaldom, vyvolali veľkú publicitu. Boli považované za opovážlivé. Od stredy s nimi Francúz tvorí veľké trio, historicky najlepších strelcov troch najslávnejších španielskych klubov...