Byť trénerom Barcelony je kruté. Ľudia vás kritizujú a zabíjajú, priblížil Xavi svoj koniec

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Byť trénerom Barcelony je kruté. Ľudia vás kritizujú a zabíjajú, priblížil Xavi svoj koniec
Xavi prezradil svoje nepríjemné pocity.
Xavi prezradil svoje nepríjemné pocity.AFP
Futbalový svet obletela informácia o konci Xaviho Hernandéza (44) na lavičke Barcelony. Tamojší tréner svoje rozhodnutie doplnil o slová, ktorými približuje neľahkú prácu a pozíciu kouča katalánskeho klubu označuje za krutú i nie veľmi vďačnú.

Úradujuci majster španielskej La Ligy momentálne stráca na vedúci Real Madrid 10 bodov, obhajoba titulu sa tak pomaly presúva do roviny teórie. Xavi na podobnú tabuľkovú pozíciu nie je zvyknutý. "Byť trénerom Barcelony je kruté a nepríjemné. Máte pocit, že ľudia k vám často nemajú rešpekt. Je to hrozné na úrovni duševného zdravia, morálky... až si myslíte, že nemá zmysel pokračovať," vyjadril sa.

Po prehre v Copa del Rey s Athleticom Bilbao a neúspechu vo finále španielskeho Superpohára z polovice januára kormidelník povedal, že odísť sa rozhodol pre dobro tímu: "Myslel som na klub, predovšetkým na hráčov. Mám pocit, že konám správne a so zdravým rozumom. Barcelona potrebuje zmenu dynamiky, tá je veľmi negatívna."

"Ak ste trénerom Barcy, tak vidíte, ako vás zabíjajú, kritizujú, a to vás ovplyvňuje. V jednom momente sa začnete čudovať: 'Stojí to za to?' Je to tak. Moji blízki to vedia. Rozhodnutie odísť som prijal už pred nejakým časom." vysvetlil

Xavi sa ujal funkcie v novembri 2021, "Blaugranas" doviedol v minulej sezóne k zisku španielskeho Superpohára a ligového titulu, pričom tím bol postavený najmä na silnej obrane. Tento rok je však práve vzadu krehký - v sobotu proti Villarealu inkasovala Barcelona doma päť gólov prvýkrát od roku 1963. 

Lodivod uviedol, že aj keby s mužstvom vyhral Ligu majstrov, nerozmyslel by si to. Stále si však stojí za svojím a verí, že Katalánci môžu v aktuálnom ročníku vyhrať nejakú trofej.

V rokoch 1998 až 2015 hviezdil v strede poľa Barcelony, teraz povedal, že jeho odchod bol nevyhnutný. "Stalo sa to každému trénerovi, ktorý bol v tomto klube. Je nemožné, aby Barcelona mala svojho Alexa Fergusona," vysvetlil kouč s odkazom na legendárneho manažéra Manchestru United.

Xavi sa taktiež vyjadril, že ak by počas víkendu dokázal poraziť Villareal, svoje oznámie o odchode by si nechal na neskôr. "Pre mužstvo som bol riešením pred dvoma rokmi a tromi mesiacmi. Teraz myslím srdcom na klub, pre ktorý chcem len to najlepšie. Musím poďakovať Joanovi Laportovi za dôveru, máme skvelého prezidenta," uzavrel.