Gironu čaká test titulových nádejí. Čo napovedajú štatistiky pred bitkou s Realom?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Gironu čaká test titulových nádejí. Čo napovedajú štatistiky pred bitkou s Realom?

Girona stojí pred náročnou skúškou.
Girona stojí pred náročnou skúškou.AFP
Katalánsky klub bojujúci o titul v španielskej najvyššej súťaži nie je žiadnym prekvapením. V aktuálnej sezóne ním však doposiaľ nie je Barcelona, ale Girona, ktorú v sobotu čaká neľahký test na pôde Realu Madrid.

Girona je medzi španielskou elitou a mieša titulovými kartami - práve tento scenár sa ešte pred dvoma rokmi zdal nepravdepodobný, keď skončila na šiestom mieste druhej ligy, ale následne všetkých prekvapila v play-off a postúpila do najvyššej súťaže.

Nikto však nemohol očakávať, že katalánsky klub po 10. mieste z minulej sezóny teraz bude pred Atléticom i Barcelonou. Pätnásť zápasov pred koncom je Girona na druhom mieste s 56 bodmi, čo je už teraz jej najvyšší počet bodov v La Lige. Prípadné víťazstvo v sobotu večer na pôde Realu Madrid by znamenalo dokonca návrat na vrchol tabuľky.

Girona má v aktuálnej sezóne najlepší útok ligy.
Girona má v aktuálnej sezóne najlepší útok ligy.Opta by StatsPerform

Girona je najproduktívnejším tímom španielskej najvyššej súťaže, keď v 23 ligových zápasoch tejto sezóny strelila 52 gólov. Skvelý štart do ročníka - v prvých siedmich kolách nazbierala 19 z 21 možných bodov - definitívne ukončila drvivá prehra 0:3 na Estadi Montilivi proti Realu Madrid.

"Los Blancos" sú v súčasnosti stále jediným tímom, ktorý v tejto sezóne La Ligy porazil Gironu, čo znamená, že od tejto prehry sú v súťaži neporazení, pričom vyhrali 11-krát a remizovali 4-krát z posledných 15 ligových zápasov. Veľkolepé víťazstvo 4:2 na pôde Barcelony ukázalo, že Girona je schopná poraziť väčšie tímy, ale je v súčasnosti pripravená aj na lídra súťaže?

Tréner Míchel, ktorý sa narodil v Madride, od svojho vymenovania v roku 2021 zaviedol úspešný herný štýl pripomínajúci obdobie rozkvetu španielskeho futbalu v rokoch 2008 až 2012, keď národný tím získal tri veľké tituly za sebou a hral svoj slávny futbal "tiki-taka".

V priemere len sekvencie otvorenej hry Realu Madrid (4,9) a Barcelony (4,7) pozostávajú v tejto sezóne La Ligy z viac prihrávok ako u Girony (4,3). Priemerná dĺžka sekvencie Girony v lige je 12,4 sekundy, čo je tretia najdlhšia po Barcelone (13,7 sekundy) a Reale (13,6 sekundy) - to opäť dokazuje, že "Gironistes" sú pri zakladaní útokov veľmi trpezliví.

Len Real zaznamenal v aktuálnom ročníku aspoň toľko vybudovaných protiútokov (127) ako Girona (87), ktorej sa v tomto rebríčku darí držať pred Barcelonou (86). Pravdepodobne najpôsobivejšie je, že Girona premenila deväť z nich na gól, čo je najvyšší počet v La Lige.

V skutočnosti sa Girone môže v piatich najlepších ligách rovnať iba Bayern Mníchov a tri popredné mužstvá - Bayer Leverkusen Xabiho Alonsa (7), Paríž Saint-Germain Luisa Enriqueho (7) a Inter Simoneho Inzaghiho (8), ktoré dopĺňajú prvú päťku - Míchel a jeho muži sú v elitnej spoločnosti.

Real by mal držať súpera ďaleko od svojej brány, keďže sa dá povedať, že Girona potrebuje na to, aby našla zadné vrátka, len polovičnú šancu. V porovnaní so všetkými ostatnými tímami v piatich najvyšších európskych súťažiach v tejto sezóne je mužstvom s najlepšou úspešnosťou premieňania striel, keď v La Lige skórovala zo 17,5 % svojich pokusov (52 gólov, 297 striel).

Popri tom je hodnota +11,2 očakávaných gólov (52 zásahov zo 40,8 xG) tiež najväčším pozitívnym rozdielom spomedzi všetkých strán v piatich najlepších ligách. Real prevyšuje Gironu vo väčšine ofenzívnych štatistík, ale strieľanie gólov sa zdá byť v Katalánsku špecialitou.

Pri ďalšom skúmaní hráčov, ktorí stoja za pôsobivou gólovou formou Girony, zaujmú najlepší ukrajinský strelec Dovbyk a brazílsky mladík Sávio. Druhý menovaný sa postaral o sedem ligových asistencií, čím sa delí o prvé miesto v rebríčku s Tonim Kroosom.

Sávio, ktorý má len 19 rokov a hrá svoju prvú kompletnú sezónu na najvyššej úrovni, je jediným tínedžerom s podielom na minimálne 10 presných zásahoch (7+5) v piatich najlepších európskych ligách v tejto sezóne. Ešte pôsobivejší je jeho počet očakávaných asistencií v porovnaní s ostatnými hráčmi z TOP 5 líg - so zápisom 7,03 xA je najlepším spomedzi všetkých.

Najdôležitejšou zbraňou Brazílčana je dribling. Viac ako on (62) ich majú na konte v piatich najväčších európskych ligách len Leroy Sané (76) a Matías Soule (70). V tíme, ktorý sa pýši pomalou a zložitou rozohrávkou, je to práve Sávio, kto dodáva nepredvídateľnosť, keďže na súperovej polovici absolvoval o 25 driblingov viac (45) ako ktorýkoľvek iný hráč Girony. 

Sávio nie je jediným útočníkom Girony, ktorý v sezóne 2023/24 našiel určitú formu vykúpenia. Dovbyk začal ročník ako jeden z Míchelových náhradníkov, ale na svoj prvý gól v La Lige potreboval necelých 10 minút premiéry.

Trvalo mu to ďalšie tri naskočenia z lavičky, kým presvedčil trénera o svojich kvalitách. Od svojho prvého štartu v súťaži v polovici septembra sa však medzi náhradníkov nevrátil. V 17 štartoch v najvyššej súťaži sa priamo podieľal na 19 góloch, pričom 14 z nich strelil a na ďalších päť asistoval. Jeho gólovej bilancii sa zatiaľ vyrovnal len Jude Bellingham, čo vyvoláva otázku - kto bude po sobotňajšom súboji na čele rebríčka strelcov La Ligy?