Hráč mesiaca očami analytikov: Pau Cubarsí. Stopér, ktorý udivuje vyspelosťou už v 17 rokoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hráč mesiaca očami analytikov: Pau Cubarsí. Stopér, ktorý udivuje vyspelosťou už v 17 rokoch

Pau Cubarsí sa rýchlo stal oporou obrany Barcelony.
Pau Cubarsí sa rýchlo stal oporou obrany Barcelony.Profimedia
Takmer určite to bol najlepší narodeninový darček, aký kedy dostal. Španielsky talentovaný stopér Pau Cubarsí (17) si v januári tohto roku pripísal prvý ligový štart za Barcelonu, a to len deň pred svojimi 17. narodeninami. Odvtedy vynechal len jediný duel vo všetkých súťažiach. Tento 184 centimetrov vysoký obranca svojimi výkonmi okamžite zaujal natoľko, že dokonca nastúpil v oboch nedávnych prípravných zápasoch národného tímu.

Z obrany Blaugranas vytlačil Dána Andreasa Christensena, ktorý teraz hral buď v strede poľa, alebo sa ocitol medzi náhradníkmi. V piatich marcových stretnutiach Cubarsí chýbal na ihrisku iba 15 minút, čím výrazne prispel k tomu, že jeho tím obdržal za ten čas iba jeden gól.

A to všetko, stojí za to si ešte raz pripomenúť, vo veku iba 17 rokov! Iba jeho spoluhráč a ďalší zázrak z barcelonskej akadémie La Masia, Lamine Yamal, je mladší z tých, ktorí v tejto sezóne odohrali aspoň 500 minút za kluby v elitnej päťke európskych líg vo všetkých súťažiach.

Cubarsí nezaujal len v domácej lige. V polovici minulého mesiaca debutoval v Lige majstrov, čím sa stal najmladším hráčom, ktorý sa predstavil v jej vyraďovacích bojoch (doteraz držal rekord David Alaba v roku 2010 vo farbách Bayernu, Cubarsí bol o celých 208 dní mladší). V domácej odvete osemfinále s Neapolom (3:1) bol vyhlásený za najlepšieho hráča zápasu.

V základnej zostave rozhodne nehrá podradnú úlohu, práve naopak. Má loptu pod kontrolou, cíti sa s ňou pohodlne. A málokedy robí chyby; v marci mal najvyššiu úspešnosť prihrávok a najvyšší počet prihrávok spomedzi všetkých hráčov Barcelony (365 úspešných prihrávok, 92,4 % efektivita), na druhom mieste bol tvorca hry Ilkay Gündogan (323, 91 %).

Absolvent slávnej klubovej liahne talentov je prirodzene zvyknutý držať loptu, čakať na správny moment na prihrávku a podporovať útok. V uplynulom mesiaci zaznamenal 84 driblingov dlhších ako päť metrov, pričom viac ich v La Lige zvládli len Gündogan (103) a stredopoliar Realu Aurélien Tchouaméni (85).

Aj keď Cubarsí mnohokrát vyviezol loptu predovšetkým ako únik z nebezpečnej situácie, a nie s myšlienkou na útok v danom momente, stále absolvoval vysoký počet progresívnych nábehov - v tomto ohľade patril medzi elitnú dvadsiatku v španielskej lige. Zároveň založil najvyšší počet akcií z hry, ktoré viedli k strele (šesť, rovnaký počet mal aj Gündogan) z celej Barcelony.

Porovnanie Barcelony v zostave s mladým stopérom a bez neho.
Porovnanie Barcelony v zostave s mladým stopérom a bez neho.Opta by Stats Perform / Flashscore

Mladý stopér je vďaka svojej výške a predvídavosti spoľahlivý v osobných súbojoch. Tak na zemi (55,6 %, 20 úspešných zákrokov z 36), ako aj vo vzduchu (50 %). V čom však vyniká, je boj o loptu. Celkovo sa mu za posledný mesiac podarilo obrať súpera o loptu deväťkrát z 11 takýchto situácií, do ktorých sa zapojil. Opäť najlepší výsledok spomedzi všetkých hráčov katalánskeho veľkoklubu.

Fanúšikom môže pripomínať argentínskeho univerzála Javiera Mascherana, ktorého tréner Pep Guardiola po príchode z Liverpoolu prerobil z defenzívneho stredopoliara na stopéra. Podľa štatistík podáva Cubarsí výkony na úrovni svojho predchodcu zo sezóny 2015/16. Vtedy Barca triumfovala v lige, domácom pohári, Superpohári UEFA a na majstrovstvách sveta klubov...

Kto vie, možno na tento mimoriadny talent čakajú veľké tímové trofeje už v tomto ročníku. Prvou veľkou skúškou bude v najbližších týždňoch štvrťfinále Ligy majstrov proti Mbappého PSG.