Hráč mesiaca očami analytikov: Viktor Gyökeres. Zo Švéda vyrástol jeden z TOP útočníkov sveta

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hráč mesiaca očami analytikov: Viktor Gyökeres. Zo Švéda vyrástol jeden z TOP útočníkov sveta
Gyökeresova typická oslava gólu - rukami si robí masku cez tvár.
Gyökeresova typická oslava gólu - rukami si robí masku cez tvár.Profimedia
Keď v roku 2017 odkázal jeden z najkomplexnejších útočníkov posledných dekád Zlatan Ibrahimovič (42) svojim fanúšikom, že vidí vo Švédsku vyrastať niekoho, kto bude ešte lepší ako on, málokto jeho slovám venoval pozornosť. Niet divu. Vtedy 19-ročný Viktor Gyökeres (25) práve pôsobil v podradnom druholigovom tíme Brommapojkarna. Dnes je ťahúňom Sportingu Lisabon, zaujíma sa oňho polovica Európy a jeho cena každým dňom rastie. Vo februári nemali jeho výkony podľa analytikov z prestížnej britskej spoločnosti Opta konkurenciu.

Štatistiky, ktoré zatiaľ dosiahol vo svojom prvom roku v Portugalsku, sú úctyhodné - 35 zápasov, 32 gólov, 9 asistencií. Za minulých deväť stretnutí sa iba raz stalo, aby sa nezapísal medzi strelcov. V lige už má na konte 18 presných zásahov, čo je takmer toľko, koľko ich stihol za celý minulý ročník vo farbách Coventry v anglickej Championship.

Tam však na to potreboval 49 duelov (v Sportingu len 22). Popri úspechoch v domácej súťaži režíroval vo februári svojimi gólmi postup cez Young Boys Bern do osemfinále Európskej ligy a v úvodnom zápase semifinále Portugalského pohára rozhodol o výhre svojho tímu v prestížnom derby s Benficou 2:1.

Ako inak ako gólom z priestoru vo vnútri šestnástky. Ale pozor, rozhodne nestál na mieste, za gólom podnikol zhruba 30-metrový šprint. V akcii ukázal svoju rýchlosť, fyzickú silu, orientáciu na ihrisku aj úplne chladnú hlavu v zakončení. Tí, ktorí ho prirovnávajú k legendárnemu Zlatanovi (ktorého miesto v systéme reprezentačného tímu zhodou okolností zaujal), nie sú ďaleko od pravdy.

Gyökeres je aj nie je čistá deviatka. Čo sa týka strelených gólov, v lige strelil spoza šestnástky iba jeden. Dokáže však aj tvoriť hru, a tak okrem toho, že je na čele tabuľky strelcov Ligy Portugal (spolu so Simonom Banzom z Bragy), je s ôsmimi asistenciami na skvelom treťom mieste medzi nahrávačmi. Žiarivý príklad Švédovej málo vídanej útočnej a kreatívnej všestrannosti.

Gyökeres prekonáva hodnotu xG.
Gyökeres prekonáva hodnotu xG.Flashscore

Aj on sám ide nad plán. Svojich 18 ligových gólov strelil zo šancí, ktoré mu prisudzujú xG s hodnotou len 11,8 (reálny počet je tak o 6,2 gólu vyšší). V siedmich najväčších európskych súťažiach v tejto sezóne len Lautaro Martínez z Interu výraznejšie prekonal svoje očakávané skóre.

To, čo z Gyökeresa robí viac než typického útočníka, sú jeho bežecké a loptové schopnosti. Rád totiž má loptu na kopačkách a prekonáva s ňou veľké vzdialenosti. V aktuálnom ligovom ročníku predviedol ohromujúcich 115 driblingov (z toho 50 úspešných), v oboch prípadoch ho v celej súťaži tromfol iba jeden hráč.

Gyökeresova mapa striel z aktuálnej ligovej sezóny.
Gyökeresova mapa striel z aktuálnej ligovej sezóny.Opta Data Insights

Zároveň patrí k najlepším aj v počte progresívnych behov, ktoré hodnotia posun s loptou pri nohe minimálne na vzdialenosť päť metrov, zakončených strelou či nahrávkou na ňu. Gyökeres ich podnikol 36 (20 striel, 16 vytvorených šancí), v tomto ohľade je v Portugalsku lepší len úradujúci majster sveta Ángel Di María z Benficy (45).

Dá sa povedať, že svoju úlohu zohrala pri týchto štatistikách útočníka s maďarskými koreňmi aj zmena súťaže. V Premiership totiž nevenoval toľko síl slalomom medzi hráčmi, o to častejšie však strieľal. V období, ktoré zahŕňa obe jeho kompletné sezóny v Coventry, vládol Švéd celej súťaži v počte gólov, na ktorých sa podieľal (55), striel (273) aj striel na bránu (120).

Ligové štatistiky Gyökeresa v ročníku 2023/24.
Ligové štatistiky Gyökeresa v ročníku 2023/24.Flashscore

Napriek záujmu klubov z TOP 5 európskych súťaží sa vlani v lete rozhodol pre Sporting. Voľba sa vyplatila obom stranám. Lisabonský celok vládne lige, pričom nastrieľal o 10 gólov viac ako druhá Benfica, útočníkova hodnota (prestupoval za 20 miliónov eur) sa odvtedy minimálne strojnásobila. Po troch výborných sezónach sa Gyökeres zdá byť pripravený na krok do jedného z európskych veľkoklubov...