Hrdina El Clásica? Lucas Vázquez. Muž, ktorý nepozná slovo nervozita

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hrdina El Clásica? Lucas Vázquez. Muž, ktorý nepozná slovo nervozita
Lucas Vazquéz bol ústrednou postavou El Clásica.
Lucas Vazquéz bol ústrednou postavou El Clásica.Profimedia
Hoci sa po záverečnom hvizde nedeľného El Clásica spomínal ako hrdina najčastejšie Jude Bellingham (20), autor víťazného gólu z nadstaveného času, tým pravým je Lucas Vázquez (32). Bol pri všetkom podstatnom a podpísal sa pod tri zásahy Realu Madrid.

Nebyť toho, že Dani Carvajal mal v nohách nesmierne ťažký zápas proti Manchestru City, kde na krídle musel aj v predĺžení brániť Grealisha či Dokuho a podal výborný výkon, tak by Lucas Vázquez ani nehral. Takto však nastúpil a bol výraznou postavou, ktorá zvládla nielen defenzívne, ale aj ofenzívne úlohy.

Najskôr si v prvom polčase skúsene vypýtal cez mladého Cubarsího pokutový kop, ktorý Vinícius premenil. Po zmene strán ťažil nepokrytý na zadnej žrdi z presného centru rovnakého brazílskeho krídelníka a strelil svoj tretí gól v El Clásicu, pričom zo súčasných kádrov oboch tímov je lepší práve iba Vinícius (7).

Vázquez vynikal v dôležitých ukazovateľoch.
Vázquez vynikal v dôležitých ukazovateľoch.Opta by Stats Perform/Profimedia

Svoj skvelý výkon korunoval v nadstavenom čase, keď jeho pas sprava prepadol cez Joselua a barcelonskú obranu na voľného Bellinghama. Anglický mladík 17. gólom v ligovej sezóne rozhodol o výhre a hlavne o 11-bodovom náskoku na čele tabuľky, ktorý je šesť kôl pred koncom viac než lukratívny.

"Som naozaj šťastný, že môžem pomôcť tímu. Veľa vecí vyšlo dobre a to je pre všetkých veľmi dôležité," skromne poznamenal po stretnutí. "Päť minút pred koncom sme si stále hovorili, že vyhráme. To predstavuje tento klub a tento znak. Vždy chceme vyhrať a bojovať až do konca. Nikdy sa nevzdávame."

Na dva góly v jednom zápase prispel v drese Realu Madrid celkovo šesťkrát, v nedeľu sa mu to podarilo prvý raz od 2. januára 2019. Raz zažil ešte lepší duel, proti La Coruni mal bilanciu 1+2.

Z krídelníka spoľahlivý obranca

Aj keď je Vázquez dlhodobo pod paľbou kritiky niektorých fanúšikov klubu, ktorí mu vyčítajú, že nepodáva ideálne výkony a už nemá na to, aby hral za Real Madrid, on ich vždy vyvedie z omylu. Keď bol trénerom Zinedine Zidane a mal v ofenzíve doslova nespočetné množstvo hviezd, pre Vázqueza jednoducho miesto nezostalo.

Francúzsky lodivod to napokon vyriešil lišiacky, posunul ho na pravú stranu defenzívy, kde je dlhodobo dvojkou za Carvajalom. Vázquez prišiel do akadémie La Fábrica ako 16-ročný a hoci sa najskôr do prvého tímu nedostal, tak mu výborne vyšlo hosťovanie v Espanyole počas ročníka 2014/15.

Následne ho Real vďaka predkupnému právu odkúpil späť a okamžite začal vyhrávať trofeje. Momentálne má na konte štyri víťazstvá v Lige majstrov, tri španielske tituly, trikrát vyhral aj Superpohár UEFA a MS klubov, dva razy dvíhal nad hlavu trofej pre víťaza Španielskeho superpohára a raz uspel v Copa del Rey. Suma sumárum - 16 úspechov.

Muž, ktorý nepozná nervozitu

Hoci Vázquez nepatrí medzi vyhlásených kanonierov, vie, kedy zabrať. Legendárnou je jeho penalta z finále Ligy majstrov 2016. Proti Atléticu otváral úspešný rozstrel. Loptu si niesol na biely bod a točil si ju na ruke, akoby si išiel zakopať s kamarátmi na záhradu.

Niečo podobné predviedol aj v ďalšom nervydrásajúcom rozstrele proti Manchestru City, len pár dní dozadu. Cestou si spravil niekoľko "koníčkov" a následne sa z bieleho bodu nemýlil. Znovu akoby sa nič nedialo. Muž, ktorý nepozná nervozitu, tu bol vždy pre Real Madrid a obe strany z toho vzájomne ťažili.

Vázquez oslavuje svoj gól v nedeľnom El Clásicu.
Vázquez oslavuje svoj gól v nedeľnom El Clásicu.Profimedia

V Superpohári UEFA 2016 našiel jeho center v tretej minúte nadstaveného času Sergia Ramosa a ten poslal duel do predĺženia, v ktorom sa presadil Carvajal. Navyše, raz už El Clásico rozhodol. Písal sa 24. október 2021, pri výhre 2:1 sa v nadstavení postaral o víťazný gól.

Ak Real Madrid dotiahne túto sezónu do majstrovského konca, bude to aj vďaka zásluhe deväťnásobného španielskeho reprezentanta. Tesne pred Vianocami, rovnako v nadstavenom čase, rozhodol o výhre 1:0 na pôde Alavésu, čo bol tiež dôležitý moment. Na trávniku nováčika totiž prehrali Sevilla, Valencia či v nedeľu aj madridské Atlético.