José Luis Mendilibar: Žiadne dáta či prehnané analýzy. Skúsenosti a inštinkt

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

José Luis Mendilibar: Žiadne dáta či prehnané analýzy. Skúsenosti a inštinkt

Mendilibar dal Seville nádej do budúcnosti.
Mendilibar dal Seville nádej do budúcnosti.AFP
Keď José Luis Mendilibar (62) pred pár mesiacmi chodieval s manželkou a priateľmi na dlhé prechádzky do hôr, počas tých hodín, ktoré mal vždy tak rád, keď zabúdal na mobilný telefón a relaxoval v okolí svojho rodného Zaldívaru, nikdy si nepomyslel, aký radikálny zvrat mu osud pripraví.

Zo skepsy žiarivá nádej

Sevilla. Klub, ktorého športový manažment zamestnáva fyzikov, matematikov, inžinierov, štatistikov a analytikov na dolaďovanie svojich podpisov, sa rozhodla pre klasického futbalistu, veterána, ktorý má ďaleko od veľkých čísel. Niekoho, kto síce pri svojich analýzach využíva údaje, ale riadi sa predovšetkým inštinktom a skúsenosťami. Nikdy nedovolil, aby mu stránka v Exceli zatemnila rozum.

Prechod od Sampaoliho k Mendilibarovi bol príliš náhlou zmenou, ale tím potreboval niečo silné. Akýsi elektrický šok, ktorý by ho naliehavo oživil. Odborník, ktorý začal viesť tímy pred takmer 30 rokmi a má skúsenosti so všetkými možnými futbalovými scenármi, bol ideálnou voľbou. Aj keď pochybnosti pri jeho príchode sa zdali logické. Prevládala až skepsa.

Priniesol normálnosť

Po viac ako ako dvoch mesiacoch je výsledok oveľa lepší, než si ktokoľvek vedel predstaviť. V úvodných šiestich zápasoch sa "Mendimu" podarilo dostať tím k štyrom víťazstvám a dvom remízam. Trom čistým kontám, skvelému predstaveniu proti Manchestru United na Pizjuane, ale najmä vytiahnuť hráčov a fanúšikov zo suterénu depresie a vrátiť ich na obežnú dráhu.

Ako povedal jeden jeho priateľ: "Neurobil nič iné, iba do zložitej situácie vniesol normálnosť. Do obývačky umiestnil gauč, do spálne nočné stolíky a do kuchyne chladničku. Také jednoduché."

Keď bol Mendilibar bez tímu, rád chodieval do Ipurúy pozerať zápasy Éibaru so svojou dcérou. Nikdy nešiel do VIP lóže, čo mohol robiť pri každej návšteve, ale zašiel na svoje miesta na tribúne. Keďže je to skromný chlapík, rád si udržiava jednoduchosť. 

Z neotesaného muža, drsného trénera so zastaranými metódami, klasika, ktorý nechce byť otrokom hory čísel, ktorú vyvrhli nové technológie, sa vykľul záchranca unášaného zaoceánskeho parníka. Zmenil tvár, náladu a mentalitu klubu zo Sevilly. Predstavoval dočasné riešenie, ale priaznivci ho tak vnímajú čoraz menej. 

Sevilla na prahu siedmeho triumfu

Niet sa čomu diviť, veď v španielskej La Lige preberal mužstvo na štrnástej priečke. Dva body od pásma zostupu. Andalúzania pod jeho vedením neprehrali sedem stretnutí v rade. Počas nich vyradili United vo štvrťfinále EL. Zlepšená nálada, ale najmä výsledky, dostali Sevillu razom na aktuálne jedenástu priečku. S predstihom si zachránila najvyššiu súťaž. 

Jeho kumšt a pobláznenie hráčov si odniesol i taliansky Juventus v semifinále. Sevillčanov v stredu v Budapešti čaká historický večer. Proti AS Rím môžu zaknihovať svoj celkovo siedmy triumf v Európskej lige.

Prehľad zápasu Sevilla - AS Rím