Mesiace snov pre hráča z ulice. Zaragoza sťal Barcu, debutoval v reprezentácii a mieri do Bayernu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Mesiace snov pre hráča z ulice. Zaragoza sťal Barcu, debutoval v reprezentácii a mieri do Bayernu

Sebavedomý Zaragoza mieri do Bundesligy.
Sebavedomý Zaragoza mieri do Bundesligy.AFP
O Bryanovi Zaragozovi (22) až do tohtoročnej jesene počuli zrejme len tí najzarytejší futbaloví fanúšikovia. Svetu sa španielsky útočník Granady predviedol, keď dvoma gólmi do siete Barcelony ukázal, čo v ňom drieme. Nikdy pritom neprešiel špičkovou akadémiou, milovaný šport sa učil hrať na ulici. Aj tak si v októbri pripísal premiérový štart za reprezentačný A-tím a snové mesiace pre neho vyvrcholili podpisom zmluvy s Bayernom Mníchov.

Zápas, ktorý zásadne naštartoval jeho kariéru, sa odohral 8. októbra. Zaragoza strelil Barcelone oba góly pri domácej remíze 2:2. Bol to jeho najväčší a najemotívnejší výkon. Napriek tomu chcel viac, ku koncu stretnutia totiž ešte rozozvučal žrď. Hral až tak dobre, že médiá označili jeho predstavenie za maradonovské.

To najlepšie prišlo ale ďalší deň. Rodák z Málagy sa dozvedel, že ho prvýkrát v živote povolali do národného tímu. "Je to hviezda, má veľký talent. Dôjde tak ďaleko, ako len bude chcieť," predikuje jeho spoluhráč z Granady Raúl Torrente.

Zaragoza, ktorého idolom bol Lionel Messi a ktorý obdivuje Neymara či sleduje Viníciusa, neprešiel mládežníckym systémom žiadneho z veľkých klubov. Hrával v lokálnych tímoch ako CD Tiro Pichón a Conejito La Luz a po tom, čo ho odmietli nielen Sevilla, Betis a Valladolid, ale aj trápiaca sa Málaga, napokon pred tromi rokmi prestúpil do Granady.

V sezóne 2021/22 sa rozohrával v "béčku", v tej minulej už patril medzi kľúčových protagonistov prvého tímu na ceste za titulom v druhej lige. Skóroval v každom z troch posledných zápasov sezóny, dohromady dal v La Lige 2 päť gólov.

V najvyššej súťaži ani poriadne nepotreboval aklimatizáciu. Veď v 14 súbojoch medzi španielskou elitou zaznamenal rovnaký počet zásahov ako za celý minulý ročník. Výsledkom bola reprezentačná pozvánka aj premiérový štart v drese Španielska. Všetko iba po deviatich prvoligových vystúpeniach.

Nádejný ofenzívny futbalista sa stal prvým hráčom Granady povolaným do reprezentácie svojej krajiny od roku 1974 a iba štvrtým v histórii. Aj preto sa nemožno diviť, že z neho sála sebavedomie. "Musíte rešpektovať súpera, ale je mi jedno, kto je predo mnou. Budem robiť to isté proti Barcelone, Rayu, Malorke, Madridu, proti komukoľvek. Budem hrať svoj futbal. Som hráč z ulice," hovorí o sebe.

"Ja som jednoducho ja," hovorí a pridáva recept na úspech: "Ak idete na ihrisko nervózne, namiesto aby ste si to užili, nebudete hrať dobre. Máte ten pocit v žalúdku: 'Došľaka, veď je to Barcelona'. Ja ale nikdy nehrám s nervozitou."

O Zaragozu sa v posledných týždňoch strhla parádna preťahovaná. Eminentný záujem mal anglický Brentford, ten ale nakoniec upadol. Do súboja sa totiž vložili dve ťažké váhy v podobe Lipska a Bayernu Mníchov. Keďže peniaze nehrali pre nízku výkupnú klauzulu (13 miliónov eur) rolu, rozhodoval sám hráč, a ten bude od leta novým krídelníkom Bavorov. Tí sa majú na čo tešiť, kúpili neobrúsený diamant.