Obdivuhodná Girona: Sestra Citizens valcuje Španielsko. Kto ďalší udivuje Európu?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Obdivuhodná Girona: Sestra Citizens valcuje Španielsko. Kto ďalší udivuje Európu?

Girona strelila v tejto sezóne už 31 gólov, najviac zo všetkých tímov v La Lige.
Girona strelila v tejto sezóne už 31 gólov, najviac zo všetkých tímov v La Lige.Profimedia
Girona, mesto na severe Katalánska vzdialené asi 60 km od Barcelony, je známe ako obľúbená turistická destinácia alebo ako miesto, kde sa natáčal populárny seriál Hra o tróny. Dlho mu však chýbala pozornosť venovaná výkonom miestneho futbalového klubu. Tento rok je to však inak. Girona FC vzala La Ligu útokom a minimálne pre túto jeseň sa zaradila po bok španielskych veľkoklubov. Čo stojí za jej obdivuhodným ťažením? A aké ďalšie kluby prekvapujú Európu?

Girona je v čase reprezentačnej prestávky na čele tabuľky La Ligy, čo je po tretine súťaže v konkurencii Realu Madrid a Barcelony fenomenálny úspech. Je to o to pozoruhodnejšie, že katalánsky tím postúpil medzi španielsku elitu len pred dvoma rokmi a v minulej sezóne skončil na 10. mieste.

"Blanquivermells" (červeno-bieli) sa v najvyššej španielskej súťaži predstavili len štyrikrát, čo len podčiarkuje, aký významný bol ich nedávny vývoj pod vedením futbalovej skupiny City.

City Football Group a Míchel

Súčasný projekt Girony sa začal formovať v auguste 2017, keď klub kúpilo City Football Group, konzorcium investorov zo Spojených arabských emirátov, ktoré vlastní okrem iného aj Manchester City. Zaujímavosťou je, že malý podiel v klube vlastní brat manažéra Pepa Guardiolu Pere, ktorý je v súčasnosti predsedom predstavenstva.

Poradie na čele La Ligy.
Poradie na čele La Ligy.Flashscore

Napriek bohatým nápadom a zdrojom pod novým vlastníkom nebolo všetko ružové. V roku 2019 Girona zostúpila z La Ligy a následne musela tri sezóny drieť v druhej španielskej lige. V roku 2021 však vedenie priviedlo súčasného manažéra Míchela, ktorý predtým dosiahol dva úspešné postupy s Rayom Vallecanom a Huescou. A zrodil sa veľký príbeh.

V prvej sezóne pod Míchelovým vedením si Girona zabezpečila postup do najvyššej španielskej súťaže a po minuloročnom umiestnení v strede tabuľky teraz mieša karty s elitou na čele, pričom postup do európskych pohárov už vyzerá reálne.

Vydarené nákupy

Napriek tomu, že Míchel prišiel o kľúčových hráčov ako Santiago Bueno (predaný do Wolves), Oriol Romeu (do Barcelony), Rodrigo Riquelme (do Atlética) a najlepší strelec Tata Castellanos (do Lazia), podarilo sa mu prebudovať tím a vytvoriť ešte konkurencieschopnejší káder.

Míchelovi sa v Girone darí.
Míchelovi sa v Girone darí.Profimedia

Girona, v ktorej radoch sa mieša mladosť so skúsenosťami, doplnila svoje rady o niekoľko ostrieľaných zahraničných hráčov - bývalého obrancu Manchestru United Daleyho Blinda a ukrajinského útočníka Arťoma Dovbyka, ktorého mohli sledovať aj fanúšikovia na Slovensku počas pôsobenia ukrajinského Dnipra v európskych pohároch v Košickej futbalovej aréne.

Do tímu pribudlo aj niekoľko zaujímavých mladých talentov vrátane brazílskeho krídelníka Sávia (na hosťovaní zo sesterského klubu Troyes) a bývalého stopéra Manchestru City Erica Garcíu (na hosťovaní z Barcelony).

Posledné výsledky "Blanquivermells" hovoria za všetko. V 13 zápasoch líder tabuľky jedenásťkrát vyhral, raz remizoval (s Realom Sociedad) a len raz prehral (s Realom Madrid). Skvelé postavenie v lige je spôsobené najmä sériou šiestich víťazstiev, nikto iný v tejto sezóne viackrát v rade nezvíťazil.

Kľúčom je Sávio

Girona sa môže pochváliť aj najlepším útokom v La Lige. Strelila 31 gólov (Atlético je s 29 zásahmi druhé najproduktívnejšie) a v priemere skóruje viac ako dvakrát za zápas.

Jedným z jej najvýraznejších hráčov je juhoamerický krídelník Sávio. Hoci má len 19 rokov, je v neuveriteľnej forme a jeho výkony na začiatku sezóny pritiahli pozornosť viacerých elitných európskych klubov, pričom na čele zástupu záujemcov o jeho služby je údajne susedná Barcelona.

Brazílčan Sávio má v tejto sezóne ligovú bilanciu 4+4.
Brazílčan Sávio má v tejto sezóne ligovú bilanciu 4+4.Profimedia

Sávio má výnimočnú kvalitu na lopte a je naozaj silný v situáciách jeden na jedného. Niet divu, že v sezóne 2023/24 mu patrí druhé miesto v La Lige v počte úspešných driblingov.

Brazílsky talent je hlavným motorom ofenzívy Girony spolu s ukrajinskými internacionálmi Viktorom Cigankovoma Dovbykom, pričom druhý menovaný je so siedmimi gólmi najlepším strelcom tímu.

Záchrana alebo Európa?

Významnú úlohu na druhej strane ihriska zohráva Blind, ktorý sa v lete stal voľným hráčom a spolu s Davidom Lópezom tvorí srdce obrany. V bráne je bývalý hráč Tottenhamu a Fulhamu Paulo Gazzaniga, ktorý sa vyznačuje pokojom pri lopte na kopačkách. To zodpovedá filozofii Girony pod vedením Michela, ktorá je založená práve na držaní lopty.

Kľúčovú úlohu vo výbornom štarte do sezóny zohral aj stredopoliar Aleix García, ktorý je jedným z najčastejších nahrávačov v La Lige a spoluhráčov našiel v 753 prípadoch.

Pre klub nastávajú svetlé časy, Míchel má navyše na Estadi Montilivi zmluvu do roku 2026, takže je cítiť stabilitu, ktorá je dobrým predpokladom pre ďalší rozvoj. Hoci vedenie klubu opakovane zdôrazňuje, že hlavným cieľom v tejto sezóne je udržať sa v lige, fanúšikovia už myslia na európsky futbal. A niet sa čomu čudovať.

Ďalšie prekvapenia v Európe

Slask v posledných dvoch sezónach bojoval o udržanie sa v Ekstraklase, v oboch prípadoch skončil v poľskej najvyššej súťaži na 15. mieste, poslednom nezostupovom. O to prekvapujúcejšie je ťaženie tímu z Vroclavu v tejto sezóne. Dve kolá pred polovicou súťaže sa vyhrieva na prvom mieste tabuľky s trojbodovým náskokom a dáva spomenúť na majstrovskú sezónu 2011/12.

Hlavnou zbraňou Slasku je španielsky útočník Erik Exposito, ktorý má po 15 zápasoch bilanciu 12+3 a kraľuje ligovým kanonierom. V posledných týždňoch sa na hrote pravidelne objavuje mladý Poliak Piotr Samiec-Talar, v strede poľa dostáva čoraz viac priestoru ukrajinský talent Ehor Macenko a medzi najlepšie hodnotených hráčov patrí český záložník Petr Schwarz.

Erik Exposito bol vyhlásený za najlepšieho hráča augusta, septembra a októbra v Ekstraklase.
Erik Exposito bol vyhlásený za najlepšieho hráča augusta, septembra a októbra v Ekstraklase.@SlaskWroclawPl

Stuttgart je podobný prípad ako Slask, tradičný nemecký celok po rokoch trápenia tiež prežíva sezónu snov. V posledných siedmich ročníkoch dvakrát vypadol z Bundesligy, aby sa do nej o rok neskôr vrátil a opäť bojoval o záchranu. V posledných dvoch prípadoch sa vďaka zvládnutej baráži udržal medzi elitou, no tento rok sa napriek prognózam nachádza na opačnom póle tabuľky.

Na prelome októbra a novembra síce prvýkrát v sezóne dvakrát po sebe prehral, no stále je na výbornom treťom mieste. Fanúšikov VfB určite poteší, že sa zotavil guinejský kanonier Serhou Guirassy a jeho čísla sú neuveriteľné: 15+1 v deviatich zápasoch. Chris Fuhrich (3+5) patrí k najlepším ligovým nahrávačom, zatiaľ čo obrana sa spolieha na spoľahlivých Waldemara Antona a Dana-Axela Zagadoua.

Hoci Nice dlhodobo patrí medzi popredné tímy Ligue 1, jeho tohtoročné ťaženie je prekvapujúce. Tím, ktorého najlepším umiestnením v predchádzajúcich šiestich sezónach je piate miesto z ročníka 2021/22, je jediným medzi francúzskou elitou, ktorý po 12 zápasoch nepozná porážku (7-5-0), a hoci nestrieľa veľa gólov, inkasuje ich minimum - len štyri v 12 zápasoch.

Nice vďačí za druhé miesto hlavne pevnej obrane.
Nice vďačí za druhé miesto hlavne pevnej obrane.Flashscore

Nepriepustnú defenzívu diriguje Brazílčan Dante, ktorý v októbri oslávil 40. narodeniny. Bývalý stopér Bayernu, ktorý prišiel do OGC pred siedmimi rokmi, je aj v pokročilom veku stále dostatočne dobrý pre francúzsku elitu a spolu s Jeanom-Clairom Todibom, ktorý sa v tejto sezóne prvýkrát objavil aj v národnom A-tíme, patrí k najlepšie hodnoteným obrancom v Ligue 1.