Prečo spojenie Joselu a Real Madrid dáva napriek prvotnému prekvapeniu zmysel?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prečo spojenie Joselu a Real Madrid dáva napriek prvotnému prekvapeniu zmysel?
Ako zvládne Joselu svoje druhé pôsobenie v Reale Madrid?
Ako zvládne Joselu svoje druhé pôsobenie v Reale Madrid?Profimedia
Skúsený španielsky útočník Joselu (33) sa stal v uplynulých dňoch posilou Realu Madrid, kde prichádza na ročné hosťovanie s opciou po tom, ako v drese Espanyolu neudržal najvyššiu španielsku súťaž. Nie je typom hráča, akých "biely balet" privádza do svojho kádra, ale jeho angažovanie dáva zmysel z viacerých hľadísk.

Štyri a dosť?

Ide už o štvrtú posilu Realu, keďže skôr dorazili Brahim Díaz, Fran García a Jude Bellingham. Hovorí sa ešte o príchode najmä brankára Davida Soriu, ktorý by mohol nahradiť Andrija Lunina na pozícii dvojky. Po vypršaní kontraktu s Getafe by dorazil zadarmo, no prezident klubu Florentino Peréz sa nechal počuť, že počas leta už nepríde nikto ďalší.

To by teoreticky mohla zmeniť situácia Kyliana Mbappého v PSG, avšak Real ohľadom jeho príchodu nerobí momentálne doslova absolútne nič. Zdá sa, že po neúspešnom vábení spred roka, keď sa francúzsky majster sveta nakoniec rozhodol predĺžiť zmluvu pri Eiffelovke, záujem opadol.

Nutno konštatovať, že Real Madrid mal plán hľadať útočníka, ktorý by mohol naskakovať v prípade neúčasti Karima Benzemu, no nepočítalo sa s tým, že kapitán odíde do Saudskej Arábie. Rozhodovanie "bieleho baletu" to nezmenilo hlavne preto, že aktuálne nie je na trhu dostupný stredný útočník svetových kvalít.

Joselu sa stal tretím najlepším strelcom španielskej La Ligy.
Joselu sa stal tretím najlepším strelcom španielskej La Ligy.Flashscore

Naťahovanie s anglickými klubmi

Médiá síce špekulovali o príchode Harryho Kanea, no Real sa podľa ďalších informácií nechcel dostať do víru nekonečných rokovaní s Tottenhamom, pre ktoré padá jeho transfer na Old Trafford.

V Madride sa očakávalo, že budúce leto budú dostupní Mbappé, ktorému končí zmluva, ale i Erling Haaland vďaka jeho klauzule v zmluve s Manchestrom City, hoci tú nikto stále nepotvrdil. Guardiola ju raz dokonca vyvrátil. Svetové médiá informovali, že po sezóne 2023/24 nebude brániť prestupu nič, ak záujemca položí na stôl 200 miliónov eur - a to je Real ochotný urobiť.

Vyplniť 12 mesiacov

Toto prechodné obdobie je podložené ešte jedným menom a tým je mladučký Endrick, za ktorého Real poslal do Palmeirasu viac ako 60 miliónov eur, no keďže ešte nie je plnoletý (v júli bude mať stále iba 17 rokov), môže prísť až v lete 2024. Nedá sa však povedať, že ako 18-ročný bude strieľať góly jedna radosť. Dokonca aj jeho rodina váhala nad Realom iba preto, že zároveň môže prísť aj Haaland.

Po odchode Benzemu a Mariana, aj keď ten nehral prakticky nikdy, nemal Real v prvom mužstve žiadneho stredného útočníka. Ako bolo spomenuté, tak prichádza prechodné obdobie. Klub nechcel riskovať a kupovať hráča, ktorý by sa nemusel vyplatiť. Joselu je bez rizika. Dorazil zadarmo a ak by sa neosvedčil, tak nebude uplatnená opcia.

Vrátane La Ligy a Copa del Rey strelil Joselu 17 gólov.
Vrátane La Ligy a Copa del Rey strelil Joselu 17 gólov.Flashscore

Joselu a jeho kariéra

Rodák z nemeckého Stuttgartu do Realu prvýkrát prišiel už ako veľmi mladý zo Celty Vigo. Hrával za rezervný tím. Iba raz nastúpil v áčku a hneď z toho bol gól po centri Cristiana Ronalda, ktorý Joselu zakončil pravačkou. Neskôr pôsobil v Hoffenheime, Frankfurte, Hannoveri, Stoke City či Newcastle, tri roky bol členom Alavésu.

Pred začiatkom sezóny 2022/23 posilnil Espanyol. Sezóna mu vyšla skvele, veď vsietil až 16 gólov, najvyšší počet v kariére a skončil tretí v tabuľke najlepších strelcov za Lewandowskim a Benzemom. Napriek tomu barcelonský tím vypadol z La Ligy.

V marci 2023 mal už 33 rokov, keď premiérovo dostal pozvánku do seniorského národného tímu Španielska a stal sa najstarším debutantom od roku 2006. Pri debute proti Nórsku prišiel z lavičky a strelil dva góly. Nedávno rozhodol semifinále Ligy národov a vo finále sa tešil z trofeje. Doposiaľ má na konte štyri štarty a tri zásahy.

Celým menom José Luis Mato Sanmartín tak s veľkou pravdepodobnosťou bude číslom jeden na hrote ofenzívy Realu Madrid. Možnosťou však je, že Ancelotti bude využívať na pozícii "falošnej deviatky" aj Rodryga, s ktorým to už skúšal a čoraz viac šancí má dostávať i mladý Álvaro Rodríguez.