Prekvapenia víkendu podľa dát: Úspešná šnúra Betisu v ohrození, ďalší test pre Palmeiras

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Úspešná šnúra Betisu v ohrození, ďalší test pre Palmeiras
V poslednom vzájomnom stretnutí v Seville uspeli v marci domáci najtesnejším rozdielom.
V poslednom vzájomnom stretnutí v Seville uspeli v marci domáci najtesnejším rozdielom.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Real Betis - Malorka, sobota 16:15

Na prvý pohľad sa zdá, že pôjde o zápas s jednoznačným výsledkom. Betis v lige neprehral už šesťkrát v rade a momentálne stráca na pohárové pozície iba jediný bod, zatiaľ čo Malorka je v tabuľke La Ligy až na 16. mieste, tri body od pásma zostupu. Zverencov trénera Manuela Pellegriniho však môže pred vlastnými fanúšikmi čakať rovnako náročné stretnutie ako v minulom kole, keď tesné víťazstvo 2:1 proti Osasune zariadil až vo štvrtej minúte nadstaveného času stredopoliar Isco.

Hoci sa Betisu v poslednom čase výsledkovo darí, herne viditeľne zaostáva za najlepšími ligovými mužstvami a vo väčšine dôležitých ofenzívnych a defenzívnych ukazovateľov sa pohybuje skôr okolo priemeru. Teda v rovnakých vodách, v akých sa nachádza Malorka. Čo sa týka kvality a objemu povolených šancí, oba tímy sú si podobné ako vajce vajcu. Ich 1,22 očakávaných inkasovaných gólov je približne na úrovni Bilbaa a Realu Sociedad a naznačuje, že Malorka by mala v najbližších týždňoch stúpať v tabuľke.

Podobné sú aj oba útoky - Betis nazbieral 14,31 očakávaných gólov, Mallorca je na 12,52. Hlbšia analýza však ukazuje, že Betis by mohol mať problémy vo vzduchu. Má totiž jednu z najnižších percentuálnych úspešností defenzívnych hlavičiek, väčší počet nebezpečných šancí z centrov dopustil zatiaľ len Villarreal.

Poradie La Ligy podľa vytvorených šancí zo štandardiek.
Poradie La Ligy podľa vytvorených šancí zo štandardiek.Flashscore

Na druhej strane si súper z Baleárskych ostrovov udržiava nadpriemernú úspešnosť ofenzívnych hlavičiek a vo vzduchu je nebezpečný nielen z hry, ale najmä zo štandardných situácií. Z nich si doteraz vytvoril najviac veľkých šancí v La Lige a strelil štyri góly, čo je druhý najvyšší počet v súťaži.

Spolu s Getafe je Malorka remízovým kráľom súťaže. Oba kluby si v doterajších 11 odohraných zápasoch šesťkrát podelili body so svojimi súpermi a asi málokoho prekvapilo, že ich vzájomný duel minulý týždeň skončil remízou 0:0. 

Palmeiras - Athletico-PR, nedeľa 01:30

Jedným z vrcholov víkendu v brazílskej Serii A bude duel medzi druhým Palmeiras a siedmym Athleticom Paranaense. Zatiaľ čo hostia majú za sebou na udalosti chudobný duel proti Corinthians, Palmeiras vo štvrtok zviedol emotívnu bitku proti lídrovi z Botafoga. V tomto zápase najprv dokázal vyrovnať trojgólové manko a potom v nadstavenom čase predviedol veľký obrat na 4:3, čím sa súperovi priblížil na rozdiel troch bodov. Čaká ho však ďalší náročný súboj.

Podľa "tabuľky pravdy", analytického ukazovateľa očakávaných bodov, ktorý zohľadňuje ofenzívne aj defenzívne výkony, sú nedeľňajší súperi dva najlepšie tímy v Serii A. Rozdiel medzi nimi by mal byť len jeden bod. Palmeiras povolil vo svojich doterajších zápasoch súperom o dva očakávané góly menej a má veľmi dobre chytajúceho veterána Wevertona, na druhej strane Atlético je vpredu o niečo lepšie. Ale aj tam sú rozdiely minimálne.

Hostia môžu ľutovať zranenie mladého útočníka Vitora Roqueho (od júla budúceho roka hráča Barcelony), ktorý za 1739 odohraných minút stihol streliť 11 gólov a na ďalšie tri asistovať, ale napriek jeho aktuálnej osemzápasovej absencii si vytvárajú dostatok šancí. Len tri ďalšie tímy strelili od polovice septembra viac gólov. Veľa sa hovorí o ďalšom útočníkovi Pablovi, ktorý v posledných štyroch zápasoch skóroval trikrát.

Palmeiras sa bude snažiť pred domácimi fanúšikmi dominovať a hrať s loptou, zatiaľ čo od Athletica sa dajú očakávať rýchle brejky - čo sa tejto štatistiky týka, je to jeden z najaktívnejších tímov v lige, takisto najnebezpečnejších. A Palmeiras má často veľké medzery pri bránení protiútokov...

Nijmegen - FC Volendam, nedeľa 14:30

Poradie na chvoste holandskej Eredivisie ponúklo na začiatku novembra skutočne bizarný pohľad. Krízou skúšaný Ajax Amsterdam prvýkrát v histórii klesol na dno tabuľky, predposlednú pozíciu obsadil Utrecht, ktorý v minulej sezóne skončil siedmy, a barážová pozícia patrila Volendamu. Teda tímu, ktorý by sa podľa dátových modelov mal nachádzať v zóne zaručujúcej postup do play-off Konferenčnej ligy. Po štvrtkovej prehre v play-off proti Ajaxu klesol až na druhé miesto od konca.

Tabuľka holandskej ligy.
Tabuľka holandskej ligy.Flashscore

Tím vedený len 32-ročným trénerom Matthiasom Kohlerom však napriek tomu vyhral dva z posledných štyroch zápasov a v nedeľu proti Nijmegenu bude mať dobrú príležitosť podporiť svoj očakávaný vzostup v tabuľke. Hoci ich stávkové kancelárie pasujú za jasných favoritov, Volendam má veľmi slušnú šancu na úspech.

Z hľadiska defenzívnych ukazovateľov sú oba tímy prakticky identické, pričom Volendam má jednoznačne navrch v ofenzíve. Zatiaľ čo NEC generuje len 1,1 očakávaného gólu na zápas, ich súper má dokonca piaty najlepší útok v lige s 1,6 gólu. Zatiaľ čo jeho hlavnou stratégiou vo finálnej tretine sú centre, obrancovia NEC sú vo vzduchu podpriemerní a napríklad zo štandardných situácií inkasovali najviac gólov zo všetkých.