Prekvapenia víkendu podľa dát: Barcelona, Villarreal a Hamburg budú mať doma problémy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Barcelona, Villarreal a Hamburg budú mať doma problémy
Zodpovednosť za útok Barcelony proti Bilbau bude ležať najmä na Torresovi.
Zodpovednosť za útok Barcelony proti Bilbau bude ležať najmä na Torresovi.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Barcelona - Bilbao (nedeľa, 21:00)

Nedeľný večer bude na Camp Nou patriť ostro sledovanému duelu medzi treťou Barcelonou a piatym Athleticom Bilbao. Hoci stávkové kancelárie pasujú domácich do pozície výrazných favoritov, samotný zápas nemusí mať taký jednoznačný priebeh.

Aj keď Baskovia podľa predbežných správ prišli o útočne ladeného obrancu Óscara de Marcosa a defenzívneho stredopoliara Mikela Vesgu, oveľa väčšie obavy momentálne vyvoláva maródka súpera. Isté je, že chýbať bude nielen dvorný strelec Robert Lewandowski, ale aj kľúčové postavy v ďalších radoch - záložníci Pedri a Frenkie de Jong, stopér Jules Koundé a otázny je aj štart krídelníka Raphinhu.

Proti drvivej väčšine súperov dokáže vďaka hĺbke svojho kádra Barcelona na ihrisku dominovať aj napriek absenciám, tentoraz však čelí oveľa ťažšej výzve. Obrana Bilbaa je zatiaľ najlepšia, čo sa týka kvality povolených gólových príležitostí v aktuálnom ročníku La Ligy. Napríklad Realu Madrid dovolili vo vzájomnom dueli streliť len 0,9 očakávaného gólu a v celej sezóne si udržiavajú priemer okolo 0,8.

Aj posledný zápas proti Almerii bol zatiaľ dobrou ukážkou jej kvality. Hoci sú posledným tímom v tabuľke, na tejto pozícii sa nachádzajú najmä príčinou slabej obrany. Z hľadiska kvality vytvorených šancí sú v skutočnosti vysoko nad priemerom. Napriek tomu proti Bilbau zaznamenala Almería iba jednu strelu smerujúcu medzi tri žrde a mizerných 0,1 očakávaného gólu.

A ak sa súper predsa len dostane k nebezpečnejšiemu ohrozeniu bránky Bilbaa, poslednou záchranou je v takom prípade veľmi dobre chytajúci Unai Simón, ktorý sav tejto sezóne už stihol blysnúť niekoľkými zaujímavými zákrokmi. Podľa pokročilých dátových modelov zabránili väčšiemu počtu gólov len Jeremiás Ledesma z Cádizu a Álvaro Vallés z Las Palmas. Hoci si ho mnohí fanúšikovia pamätajú pre kuriózny vlastný gól na poslednom ME, keď mu lopta prešla pod kopačkou, Simón patrí aj k najlepším v hre nohami a pre tím je veľmi cenný.

Navyše sa zverenci trénera Ernesta Valverdeho nemusia spoliehať len na prepracovanú obranu, ale sú hrozbou aj smerom dopredu. Svojich súperov síce nezasypávajú takým množstvom striel ako Real a Barcelona, no aj tak si počas zápasu dokážu pravidelne vytvárať množstvo šancí z priestoru okolo penaltového bodu, a to vďaka výbornému pohybu Iñakiho Williamsa a Gorky Guruzety.

Majú dobre zvládnutý rýchly prechod do útoku a navyše sa môžu pochváliť dosť možno najúčinnejším pressingom v La Lige. Je to skrátka tím, proti ktorému sa hrá veľmi nepríjemne. Najmä keď vám chýba kľúčový kanonier...

Hamburg - Greuther Fürth (sobota, 13:00)

Hoci je 2. Bundesliga veľmi vyrovnanou súťažou, v ktorej po deviatich odohraných kolách delí 13. tím od najvyšších priečok len päť bodov, aktuálne 10. miesto Fürthu vôbec nesluší. Mužstvo vedené trénerom Alexandrom Zornigerom hrá pekný útočný futbal, ktorý však nestačí ani na najväčších favoritov na postup medzi elitu vrátane Hamburgu.

Os y zobrazuje priemernú hodnotu očakávaných gólov, zatiaľ čo os x zobrazuje hodnotu očakávaných strelených gólov.
Os y zobrazuje priemernú hodnotu očakávaných gólov, zatiaľ čo os x zobrazuje hodnotu očakávaných strelených gólov.11Hacks / Livesport

Podľa dátových modelov si Fürth vytvára tretie najlepšie šance v súťaži za Kaiserslauternom a práve Hamburgom, ale jeho hráčov zráža k zemi nízka efektivita pred súperovou bránou. Veľmi dobre funguje aj defenzíva, ktorá má zatiaľ len jedno slabé miesto, a tým je brankársky post. Iba 20-ročný Jonas Urbig je vysoko cenený pre svoju prácu nohami, ale v kvalite zákrokov patrí podľa matematických modelov k najhorším brankárom v súťaži.

Kým však Fürth len zriedkavo púšťa súperových hráčov do kvalitných šancí, obrana rozhodne nie je silnou stránkou Hamburgu. V ligovom porovnaní je totiž len priemerná, čo sa odráža aj na výsledkoch. Za posledný mesiac Hamburg vyhral iba raz a celkovo získal iba štyri body. Teraz navyše na ich štadión zavíta ďalší zdatný oponent...

Villarreal - Alavés (nedeľa, 18:30)

Na opačnom konci tabuľky pôjde o súboj tímov, ktoré sa po nevydarenom začiatku sezóny chcú odraziť smerom do pokojnejšieho stredu ligovej tabuľky. Šestnásty Villarreal aj sedemnásty Alavés majú zhodne osem bodov, aj keď si hostia ako nováčik súťaže môžu toto postavenie svojím spôsobom dovoliť, aktuálne výkony "žltej ponorky" sa fanúšikom určite nepáčia. Už len preto, že ich tím skončil v minulej sezóne na piatom mieste, čím si zabezpečil účasť v skupinovej fáze Európskej ligy.

Novému trénerovi Pachetovi sa síce podarilo vyhrať prvý zápas proti Almeríi, no z nasledujúcich štyroch získal len ďalšie dva body. Hlavným problémom Villarrealu po letnom odchode stopéra Paua Torresa je defenzíva, ktorá je napriek relatívne slušnému ligovému žrebu tretia najhoršia v aktuálnej sezóne. Tím sa snaží hrať útočný futbal vo vysokom bloku a aktívne pressovať, lenže aj vzhľadom k vysokému počtu letných odchodov naprieč všetkými radmi nekontroluje hru a protivníkom dovoľuje množstvo nebezpečných striel.

Obrovským zásahom do fungovania tímu je aj fakt, že v nadchádzajúcom zápase si bude odpykávať kartový trest stredopoliar či krídelník Álex Baena, ktorý je absolútne kľúčovým kreatívnym hráčom a exekútorom štandardných situácií. Podľa ukazovateľa očakávaných asistencií majú v La Lige kvalitnejšiu finálnu prihrávku len Iñaki Williams z Bilbaa a Sávio z Girony. Obrana Alavésu vychádza zo vzájomného porovnania oveľa lepšie, zatiaľ čo oba útoky sú podľa väčšiny dôležitých ofenzívnych ukazovateľov porovnateľné. Villarreal určite nečaká ľahký súboj.