Prekvapenia víkendu podľa dát: Villarreal sa trápi v obrane, Rio Ave ťahá ghanská hrozba

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Villarreal sa trápi v obrane, Rio Ave ťahá ghanská hrozba
Pilier obrany Villarrealu Raúl Albiol zápasí so zranením ruky.
Pilier obrany Villarrealu Raúl Albiol zápasí so zranením ruky.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Villarreal - Getafe, piatok 21:00

V piatkovej predohrávke 25. kola španielskej La Ligy stávkové kancelárie favorizujú domáci Villarreal, ktorého hráčov však proti Getafe nečaká nič ľahké. Žltá ponorka ani po novembrovom príchode trénera Marcelina nevyhráva príliš často a k zemi ju ťahá najmä zle fungujúca obrana.

Pod novým vedením tím inkasuje v priemere 1,48 očakávaného gólu na stretnutie, čo je štvrtý najhorší výsledok spomedzi všetkých ligových tímov. Väčší objem nebezpečných šancí nechali v tejto sezóne svojim súperom len Almería, Las Palmas a ofenzívne ladená Girona. Nebyť veľmi dobrého výkonu brankára Filipa Jörgensena, Villarreal by sa mohol nebezpečne priblížiť k zostupovým miestam.

Kvalita defenzív La Ligy od 24. novembra minulého roka.
Kvalita defenzív La Ligy od 24. novembra minulého roka.11Hacks/Flashscore

Momentálne sa musia vyrovnať aj s niekoľkými nepríjemnými absenciami. Zdravotné problémy stopéra Erica Baillyho už zvyčajne neutíchajú, ale veľký otáznik visí nad štartom Juana Foytha, ktorý je jedným z najlepších stopérov v aktuálnom ročníku. Určite bude chýbať aj veterán Dani Parejo. Vyniká nielen v strede ihriska svojimi defenzívnymi schopnosťami, ale je veľmi dôležitý v rozohrávke.

Na druhej strane, Getafe by malo pricestovať v plnej sile. Pri analýze rovnakého časového obdobia začínajúceho v novembri, je obrana hostí v ligovom porovnaní priemerná a podobne ako v prípade Villarrealu, sa opiera o slušné výkony brankára Davida Soriu, ktorý je podľa matematických modelov v kvalite chytania približne na rovnakej úrovni ako jeho náprotivok Jörgensen.

Kde bude mať Villarreal navrch, je útok. Zatiaľ čo Getafe je opäť skôr priemerné, Villarreal bol v posledných troch mesiacoch veľmi aktívny v záverečnej tretine a vytvoril si vysoký počet striel z nebezpečných priestorov. V počte xG ich dokázali preskočiť len Barcelona a dva najslávnejšie madridské kluby. Gerard Moreno a Alexander Sörloth zažívajú skvelé obdobie a opäť budú veľkou hrozbou pre svojich súperov. Vzhľadom na nedostatky v defenzíve je však minimálne remíza veľmi pravdepodobným výsledkom.

Famalicao - Rio Ave, piatok 21:15

Rio Ave sa v aktuálnej sezóne portugalskej ligy potáca na hrane zostupového pásma. A to aj napriek tomu, že neprehralo už štyri zápasy v rade a mohlo oslavovať napríklad cenný bod na pôde tretieho FC Porto. Navyše, podľa údajovej metriky očakávaných bodov, ktorá zohľadňuje výkony na oboch koncoch ihriska, by sa malo nachádzať na ôsmom mieste ligovej tabuľky. So šesťbodovým náskokom pred Famalicaom.

Zatiaľ čo v defenzíve sú si oba tímy veľmi podobné, vpredu viditeľne vyniká hosťujúci celok. Famalicao je dokonca z hľadiska kvality vytvorených šancí približne na rovnakej úrovni ako posledný Chaves. Rio Ave sa navyše môže spoľahnúť na návrat Emmanuela Boatenga, jedného zo svojich kľúčových ofenzívnych hráčov. Ghanský útočník vyniká výborným pohybom v šestnástkovom priestore, a keď sa dostane k strele, zvyčajne ide o veľmi nebezpečný pokus z centrálneho priestoru.

Boateng je jedným z lídrov v ukazovateli očakávaných gólov, v ktorom má momentálne lepšie výsledky ako toľko ospevovaný Viktor Gyökeres zo Sportingu Lisabon či Evanilson z Porta. Spoluhráči sa veľmi často snažia nájsť Boatenga prihrávkami po zemi v tesnej blízkosti malého vápna alebo prihrávkami z cutback zón, pričom vo svojom úsilí sú veľmi efektívni. Famalicao má navyše pri bránení týchto situácií zjavné problémy.

Na druhej strane domáci budú chcieť čo najviac využiť svoju výbornú hru vo vzduchu. Z hľadiska útočných hlavičkových súbojov sú dokonca najlepším tímom ligy. Zatiaľ čo centre zo strany bude pre Rio Ave veľmi ťažké odvracať, jeho defenzívni hráči sú veľmi dobrí aj v bránení prihrávok z hĺbky poľa a rovnako si počínajú aj pri odvracaní štandardných situácií.

Sparta Rotterdam - Excelsior Rotterdam, sobota 18:45

V dueli dvoch tímov, ktoré nie sú práve v oslnivej forme, nebude chýbať motivácia. Kým domáci môžu atakovať pozície zabezpečujúce účasť v play-off o Európsku ligu, hostia sa nebezpečne približujú k záchranáskym vodám, ale rozhodne nie sú v zóne zostupu. Podľa metriky očakávaných bodov by mali byť ôsmi, zhruba o bod pred svojím sobotňajším súperom.

Excelsior pôjde do derby s jasnou taktikou. Prezentuje sa totiž najhlbším defenzívnym blokom v lige, pričom sa vo veľkej miere spolieha na rýchle brejky, čo údaje jasne potvrdzujú. V priemere ich majú štyri na zápas, čo je štvrtý najväčší objem zo všetkých a vďaka nim si vytvárajú tretie najnebezpečnejšie strely, hneď za PSV a Feyenoordom. Po zisku lopty sa snažia čo najrýchlejšie vyraziť nahor a ohroziť súperovu bránu. Sparta z takýchto situácií inkasovala už viac ako 11 očakávaných gólov, čo zároveň znamená, že horšie sú na tom už len tri ďalšie tímy.

Namiesto kreatívnych riešení sa Excelsior skôr snaží čo najrýchlejšie zaútočiť po krídlach a poslať center alebo spätnú prihrávku z krajných priestorov v blízkosti šestnástky. Sparta má s ich zachytávaním veľké problémy, ako ukázal už ich prvý vzájomný súboj v sezóne. Excelsior v ňom jasne dominoval a to z hľadiska kontroly hry aj vytvorených šancí.