Prekvapenia víkendu podľa dát: Zaskočí Brighton tím Tottenhamu druhýkrát za dva mesiace?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Zaskočí Brighton tím Tottenhamu druhýkrát za dva mesiace?
Brighton naposledy rozhodol dvoma penaltami.
Brighton naposledy rozhodol dvoma penaltami.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Tottenham - Brighton, sobota 16:00

Možno si spomínate na posledné stretnutie týchto dvoch ofenzívne ladených tímov. Uskutočnilo sa na štadióne Amex koncom decembra a pre nezaujatého diváka to bol futbalový chaos v tom najlepšom zmysle slova. Brighton ovládol zápas s výsledkom 4:2 a aj bez jeho dvoch pokutových kopov vyprodukovali oba tímy vysoké xG (2,71:2,19 pre víťaza). Niečo podobné by sa mohlo stať aj tento víkend.

Tottenham nastúpi proti svojmu súperovi s uzdraveným tvorcom hry Jamesom Maddisonom, ktorý bude mať proti vysokému bloku Brightonu dostatok možností, ako na svojich rozbehnutých spoluhráčov posielať prienikové pasy z hĺbky ihriska i kolmé prihrávky z centrálnych priestorov v blízkosti "vápna". Opäť teda bude k videniu množstvo rýchlych prechodov do útoku a striel z repressingových situácií, čo je štýl hry, ktorý Brightonu nesedí a pravidelne z neho umožňuje veľké množstvo nebezpečných šancí.

Aj zverenci Roberta De Zerbiho však majú niekoľko účinných zbraní. Dá sa napríklad očakávať, že budú viditeľne dominovať vo vzduchu. Brighton má najvyššiu úspešnosť v Premier League pri ofenzívnych hlavičkových súbojoch, kým Tottenham druhú najhoršiu pri ich bránení. Horší sú v tomto smere už len hráči Bournemouthu.

Mapa striel Lewisa Dunka v tejto sezóne.
Mapa striel Lewisa Dunka v tejto sezóne.11Hacks / Flashscore

Prevaha by sa mala prejaviť aj pri štandardných situáciách, z ktorých "Spurs" veľmi často čelia nebezpečným strelám. Prihrávky z kopačiek Pascala Grossa adresované Lewisovi Dunkovi, Janovi Paulovi van Heckovi alebo obom útočníkom nie sú niečím, čo by sa bránilo ľahko hocijakému tímu. Tottenham je navyše najhorším tímom v obrannej tretine pri zbieraní odrazených lôpt, čo je naopak disciplína, v ktorej súper v útočnej tretine vyniká.

Za zmienku stojí, že v poslednom zápase hrala Brightonu do kariet absencia stopérov Romera a Van de Vena, ktorí sú na nadchádzajúci duel fit. V hre sú aj potenciálne návraty Yvesa Bissoumu a Son Heung-mina. Aj napriek tomu by nebolo úplným prekvapením, ak by sa hosťom podarilo skórovať a opäť bodovať.

Go Ahead Eagles vs Zwolle, nedeľa 12:15

Ôsmy PEC Zwolle zavíta v nedeľu na pôdu šiesteho Go Ahead Eagles a v prípade víťazstva sa môže priblížiť k svojmu súperovi na rozdiel jedného bodu. A šance hostí nebudú vôbec malé, pretože podľa matematických modelov hodnotiacich kvalitu vytvorených a povolených gólových príležitostí sú na tom oba celky výkonnostne veľmi podobne.

Zwolle navyše v poslednom čase hrá dobre. Bodovalo v predchádzajúcich piatich ligových zápasoch vrátane stretnutí proti Ajaxu, Alkmaaru a Sparte Rotterdam. A to vo všetkých troch dueloch nastúpilo na ihrisku súpera. Aby toho nebolo málo, "Eagles" sa musia vyrovnať s absenciou dvoch kľúčových hráčov.

Zranený Belgičan Philippe Rommens je jedným z najlepších defenzívnych stredopoliarov Eredivisie v hre s loptou a dokáže pripraviť veľké množstvo šancí pre svojich spoluhráčov tak z hry, ako aj zo štandardných situácií. Okrem toho si trest za červenú kartu odpyká ofenzívny stredopoliar Willum Willumsson. Tretí najvyťaženejší hráč tímu strelil v tejto sezóne už šesť gólov a podobne ako Rommens je dôležitým kreatívnym článkom zostavy. Analýza vytvárania šancí vo finálnej tretine ukazuje, že Zwolle by malo byť minimálne ofenzívne dôstojným súperom.

V hre hlavou patrí k najdominantnejším tímom v lige, čo sa odráža v jeho hernom pláne. Najväčšou silnou stránkou sú veľmi účinné vysoké centre zo strany a z hĺbky či dlhé lopty po zemi z ľavej strany. "Orli" z centrov pravidelne povoľujú obrovské množstvo šancí.

Standard Liege - Leuven, sobota 16:00

Hoci vo vzorke celej sezóny ide o dvojicu vyrovnaných tímov, ktoré v tabuľke delí len jeden bod v prospech domáceho mužstva, ich aktuálne herné rozpoloženie je úplne iné. Kým Liege čaká na ligové víťazstvo už dlhých deväť zápasov, Leuven neprehral už päť kôl, počas ktorých získal aj cenný skalp Genku.

Vítanou posilou pre tím z Leuvenu bude nielen návrat islandského reprezentačného krídelníka Jóna Dagura Thorsteinssona, ktorý vynechal posledné kolo z dôvodu kartového trestu, ale aj fakt, že zranenie kapitána Siebeho Schrijversa nebude také vážne, aby mu zabránilo nastúpiť v nadchádzajúcom zápase. Liege bude naopak naďalej chýbať talentovaný stopér Nathan Ngoy.

Leuven je tím, ktorý má jednu z najvyšších úspešností ofenzívnych hlavičiek v lige a je nebezpečný z centrovaných lôpt aj štandardných situácií. Liege je na druhej strane v oboch činnostiach veľmi zraniteľné. Všetko to ešte znásobuje fakt, že Leuvenu síce fungujú útočné centre, ale s ich bránením má veľké problémy. Plán domácich však vo finálnej tretine vysoké lopty obsahuje len veľmi okrajovo, skôr sa snaží tvoriť po zemi z medzipriestoru a centrálnejších pozícií.