Prekvapenia víkendu: Vyrovnané derby na Tehelnom poli, Girona môže ukončiť sériu Sevilly

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu: Vyrovnané derby na Tehelnom poli, Girona môže ukončiť sériu Sevilly
Girona v poslednom vzájomnom stretnutí tejto sezóny porazila Sevillu 2:1.
Girona v poslednom vzájomnom stretnutí tejto sezóny porazila Sevillu 2:1. Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto každý piatok prináša v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Sevilla - Girona, pondelok (21:00)

Nie je to tak dávno, čo sa Sevilla nachádzala vo vážnej kríze, ktorá nebola výsledkom náhody, ale podložená veľmi zlými výkonmi v defenzíve i ofenzíve. Ešte v druhej polovici marca sa mužstvo nachádzalo v tabuľke La Ligy na 15. mieste podľa očakávaného bodového ukazovateľa (xPoints), pričom od zostupových priečok ho delili len dva body.

Práve vtedy vedenie klubu odvolalo hlavného trénera Jorgeho Sampaoliho, ktorého nahradil José Luis Mendilibar, bývalý hráč Deportiva Alavés a predtým Eibaru. Pod jeho vedením odohrala Sevilla doteraz sedem zápasov, z ktorých ani jeden neprehrala. Vďaka tomu sa v tabuľke posunula na 11. miesto a vo štvrťfinále Európskej ligy dokonca vyradila Manchester United.

V pondelok sa znovuzrodený tím predstaví doma proti desiatej Girone a fanúšikovia budú chcieť ďalší úspech. V skutočnosti to nebude vôbec jednoduchý súboj. Výsledky Sevilly totiž nevypovedajú celú pravdu. Z údajov vyplýva, že zo siedmich spomínaných stretnutí výrazne dominovala len v odvete proti United. Inak boli všetky zápasy vo všeobecnosti vyrovnané a domáce víťazstvo proti Villarrealu v predchádzajúcom kole bolo dokonca nezaslúžené.

Očakávané inkasované góly v La Lige.
Očakávané inkasované góly v La Lige.11Hacks / Livesport

Hoci sa duel skončil 2:1, žlto-modrí mali výraznú prevahu, ktorú potvrdili aj nebezpečnejšími streleckými príležitosťami a v kolónke očakávaných gólov svietilo skóre 0,7:2,3.

Jedným z hrdinov Sevilly bol brankár Marko Dmitrovič, ktorý v tejto sezóne odohral zatiaľ len 716 minút, ale už inkasoval o štyri góly menej, ako by podľa matematických modelov inkasoval priemerný brankár La Ligy z rovnakých striel. Paulo Gazzaniga z Girony tiež patrí medzi najlepších na tomto poste, k čomu prispieva aj fakt, že hosťujúci tím má viditeľne lepšiu obranu, čo sa týka kvality inkasovaných gólov. Zatiaľ čo Sevilla zaznamenáva priemer 1,44 xGa na zápas, Girona je na úrovni 1,12 xGa.

Sevilla nemá navrch ani v útoku, keďže oba tímy vytvárajú v priemere okolo 1,1 xGa na zápas. Veľkou zbraňou Girony budú okrem slušnej obrany aj protiútoky - z nich si vytvára nadpriemerné množstvo šancí, Sevilla je druhým najhorším tímom v lige, čo sa týka počtu tých, ktoré dovolí súperom z brejkov. Navyše z týchto situácií už dostali 19 gólov, čo je zďaleka najviac v súťaži.

Sunderland - Watford, sobota (16:00)

Championship má pred sebou ešte dve kolá. Burnley a Sheffield United si zabezpečili postup do Premier League, kým Luton s Middlesbrough majú istú účasť v play-off. Zostáva rozhodnúť o zvyšných dvoch tímoch. Situácia je mimoriadne vyrovnaná, keďže piate Coventry a dvanástu Swansea momentálne delia len štyri body. Jedným z horúcich kandidátov na postup je aj mužstvo Sunderlandu, ktorému momentálne patrí šiesta priečka. Na ich pôdu zavíta trinásty Watford, čo je zápas patriaci do skupiny tých najťažších.

Podľa očakávaných bodov, teda v závislosti od kvality vytvorených a povolených šancí, by sa malo poradie obracať: Watford by mal byť na šiestom mieste so 68 bodmi, zatiaľ čo Sunderland na jedenástom so 63 bodmi. Aj to ilustruje, aká mimoriadne vyrovnaná je súťaž.

Očakávané body.
Očakávané body.11Hacks / Livesport

Sunderland sa snaží hrať najmä kombinačný futbal a dostávať sa do šancí prihrávkami po zemi alebo v blízkosti pokutového územia, Watford sa sústreďuje najmä na centre vo finálnej tretine. Sunderland má s ich bránením veľké problémy a podľa analýzy prihrávok práve z týchto situácií púšťa súpera do najväčších šancí.

Veľkým problémom je aj to, že sú dokonca najhorším tímom v zbieraní odrazených lôpt, takže existuje slušná šanca, že sa hráčom Watfordu otvoria priestory na nebezpečné brejky. Vytvárajú si piate najlepšie šance v súťaži... Postúpi Sunderland do baráže, alebo ho preskočia najbližší prenasledovatelia?

Slovan Bratislava - Trnava, piatok (20:30)

Fanúšikovia slovenského futbalu budú mať možnosť sledovať mimoriadne vyrovnaný súboj o titul. DAC Dunajská Streda vedie Fortuna ligu o jediný bod pred Slovanom Bratislava a 7. mája sa odohrá ďalší vzájomný zápas v nadstavbovej skupine, tentoraz na Žitnom ostrove. Predtým, ako sa tak stane, ich čaká ešte aktuálne kolo. DAC sa stretne so šiestou Podbrezovou, Slovan čaká veľmi náročný domáci zápas proti Trnave.

Z hľadiska kvality vytvorených a inkasovaných šancí sú na tom oba tímy v aktuálnej sezóne veľmi podobne - vytvoria 1,5 očakávaného gólu na zápas a inkasujú približne 0,9. Slovan bude mať výhodu domáceho prostredia, kým Trnava príde do hlavného mesta ako tím, ktorý vyniká pri štandardných situáciách.

Vytvorili si z nich najväčší počet nebezpečných situácií a strelili najvyšší počet gólov. Pre porovnanie, Slovan skóroval z rohových kopov štyrikrát, kým Trnava týmto spôsobom prekonala brankárov 12-krát.

Slovan je šiestym najlepším tímom ligy v bránení štandardných situácií, Trnava bude v tomto smere určite hrozbou. Belasí potrebujú nutne vyhrať, čím sa hosťom otvorí priestor aj na rýchle brejky, v ktorých sú s 13 gólmi zároveň najnebezpečnejším tímom ligy.