Stovkár Xavi v číslach: Jedenásty tréner, dve trofeje a pozitívna bilancia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Stovkár Xavi v číslach: Jedenásty tréner, dve trofeje a pozitívna bilancia

Xavi počas zápasu Ligy majstrov na Estadio do Dragao.
Xavi počas zápasu Ligy majstrov na Estadio do Dragao.PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
Xavi Hernández (43) nepochybne patril k hráčskym legendám FC Barcelona. Ako odchovanec za ňu odohral 767 zápasov naprieč všetkými súťažami a nad hlavu zdvihol 32 trofejí. Z toho štyrikrát Ligu majstrov či osemkrát La Ligu. Do katalánskeho veľkoklubu sa vrátil koncom roka 2021, ale už ako šéf lavičky. V úvodnom ročníku - neúplnom - postupne nastavoval mužstvo podľa seba a rástol každým kolom.

Xavi Hernández je aktuálne len jedenásty tréner, ktorý dosiahol 100 zápasov v pozícii hlavného lodivoda Barcelony. Podarilo sa mu to v stredu, keď v druhom kole skupiny Ligy majstrov jeho tím vyhral v Porte vďaka gólu Ferrana Torresa. 

63 výhier, 19 prehier a 18 remíz

To znamená, že Xavi so svojimi zverencami vyhral šesť z každých desiatich odohraných zápasov. Vyniká napríklad výhra 4:0 na Santiago Bernabéu či finále španielskeho Superpohára (3:1 proti večnému rivalovi), ale aj nedávny výprask 5:0 pre Real Betis.

Na opačnej strane brehu sú stretnutia proti Bayernu Mníchov (0:3), nezvládnutý duel s Eintrachtom Frankfurt na Camp Nou (2:3) a ťažká prehra 0:4 s Realom Madrid v druhom zápase Copa del Rey. V rámci výsledkov by sme takto mohli označiť najhoršie dni na lavičke Barcy pre 43-ročného trénera.

Najväčší úspech? Triumf v La Lige

Jedno je isté - Xavimu nikto nevezme fakt, že doviedol Barcelonu k vytúženému titulu La Ligy. Prvému od ročníka 2018/2019. "Blaugranas" o tejto bitke rozhodli 19. marca v El Clásicu. Po vlastnom góle Araúja otáčali nepriaznivý vývoj zásahmi Sergiho Roberta a v nadstavenom čase Francka Kessiého. Real Madrid v tej chvíli strácal 12 bodov.

Takmer dva zásahy na zápas

Pod vedením Xaviho Hernándeza strelila Barcelona 190 gólov. V priemere takmer dva na každé stretnutie. Čo sa inkasovaných týka, cez snahu o kompaktnú defenzívu znížil góly za chrbtom ter Stegena presne o polovicu, na 95. Môžeme to zaokrúhliť na priemer gól na zápas. Xavi nedávno predĺžil zmluvu s klubom do 30. júna 2025. Má k nej aj prípadnú ročnú opciu a pred sebou dostatok času, aby všetky spomínané štatistiky vylepšil a napĺňal vitrínu s trofejami, na ktoré fanúšikovia čakajú.