Liga majstrov: Barcelona a PSG v bitke o semifinále, vyrovnaný boj sa odohrá aj v Dortmunde

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Barcelona aj PSG chcú ukončiť semifinálový pôst, postúpiť ale môže iba jeden
Postúpi Barcelona alebo PSG?
Postúpi Barcelona alebo PSG?Profimedia
Futbalisti Barcelony privítajú v utorkovej odvete štvrťfinále Ligy majstrov francúzsky Paríž Saint-Germain. Domáci idú do zápasu za stavu 3:2 a chcú prvú účasť v semifinále od sezóny 2018/19. Ich súper bol naposledy medzi najlepšou štvorkou o dva roky neskôr a bojuje o prvý titul v LM vo svojej histórii. V ďalšom štvrťfinále si zmerajú sily Borussia Dortmund a Atlético Madrid, ktoré vyhralo minulý týždeň doma 2:1.

FC Barcelona - PSG

/prvý zápas: 3:2/

Tréner katalánskeho tímu Xavi, ktorý skončí na lavičke po prebiehajúcej sezóne, sa bude spoliehať na mladé talenty. V Parku Princov vybojovala Barcelona víťazstvo s dvoma historicky najmladšími hráčmi v tejto fáze súťaže. V základe bol 16-ročný Lamine Yamal a o rok starší Pau Cubarsí

"Yamal je veľmi pokojný a vyspelý. Je rozvážny v tom zmysle, že vzhľadom na svoj vek znáša dobre všetko, čo sa okolo neho deje," uviedol Xavi. Triumf na pôde PSG dodal tímu motiváciu a sebavedomie, keďže naposledy získal európsky titul v roku 2015 a podľa predstáv sa mu nedarí ani v domácej súťaži. 

Sedem zápasov pred koncom stráca na vedúci Real Madrid osem bodov. V spomínanom ročníku 2014/15 triumfovali Barcelončania v Lige majstrov pod vedením súčasného trénera PSG Luisa Enriqueho.

Z týchto čias sú v tíme len brankár Marc-André ter Stegen a Sergi Roberto. Obaja si prešli nepriaznivým obdobím na európskej scéne, v predošlých dvoch sezónach ich tím vypadol už v základnej skupine.

PSG prišlo minulý týždeň proti Barcelone o sériu 27 zápasov bez prehry, ktorá trvala päť mesiacov. V Parku Princov sa navyše ukázali nedostatky brankára Gianluigiho Donnarummu i 20-ročného stopéra Lucasa Beralda.

Ten dostal prednosť pred slovenským kapitánom Milanom Škriniarom, ktorý sa koncom marca vrátil po dlhodobej absencii so zraneným členkom. O titul v Lige majstrov sa Parížania usilujú od roku 2011, keď sa ich väčšinovým vlastníkom stala katarská štátna spoločnosť Sports Investments.

Klub odvtedy získal deväť domácich titulov, šesť Francúzskych pohárov, šesť ligových pohárov a desať superpohárov. Na európskej scéne sú však stále bez trofeje a ich najväčším úspechom zostáva Pohár víťazov pohárov z roku 1996.

Tím má väčšiu motiváciu aj kvôli kapitánovi Kylianovi Mbappému, či po návrate Achrafa Haikmiho, ktorý bol suspendovaný. O odchode Mbappého sa hovorí už niekoľko rokov a kanonier avizoval klubu nepredĺženie zmluvy už po osemfinále LM proti Realu Sociedad.

V Ligue 1 mal odvtedy plnú minutáž len raz. Tréner Enrique odôvodnil svoj prístup tým, že sa musí pripraviť na budúcnosť bez Mbappého, ktorému platí kontrakt do konca tohto ročníka.

Borussia Dortmund - Atlético Madrid

/prvý zápas: 1:2/

Víťaz tohto stretnutia nastúpi v semifinále proti lepšiemu z dvojice Borussia Dortmund a Atlético. Prvé štvrťfinále na španielskej pôde sa skončilo 2:1 v prospech domácich. Tí získali výhodu po dvoch chybách v defenzíve šampiónov LM z roku 1997.

Za tými bude v utorok stať 80-tisícový Westfalenstadion - najväčší štadión v Nemecku a jeden z najväčších v Európe. Domáci tam neprehrali zápas pohárovej Európy od novembra 2021 a vo svojom stánku zdolali velikánov ako Manchester City, AC Miláno či PSG.

Na domácom ihrisku majú za ten čas skóre 15:2. Pokračovaniu tejto série nahráva aj slabá forma Atlética vonku - v lige vyhralo len 5 z 15 zápasov a v LM jeden zo štyroch, pričom ani raz neudržalo čistý štít. Borussia neprežíva vydarenú domácu sezónu a prostredníctvom Bundesligy si nemusí zaistiť Ligu majstrov v budúcom ročníku.

V najprestížnejšej európskej klubovej súťaži však absolvovala úspešné pôsobenie v základnej F-skupine, kde skončila prvá pred PSG, AC Milánom a Newcastlom.