Camavingov vplyv na Real sa zvyšuje. Využije Man City jeho slabšie stránky?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Camavingov vplyv na Real sa zvyšuje. Využije Man City jeho slabšie stránky?

Eduardo Camavinga (vľavo) udržal v prvom zápase na uzde Bernarda Silvu.
Eduardo Camavinga (vľavo) udržal v prvom zápase na uzde Bernarda Silvu.AFP
Fanúšikovia Realu Madrid zostali nemí po tom, čo Eduardo Camavinga (20) v sobotu v LaLige proti Getafe odkríval pred súbojom Ligy majstrov s Manchestrom City.

Francúzsky stredopoliar sa stal kľúčovou postavou úradujúceho európskeho šampióna a jeho zranenie by bolo veľkou komplikáciou pre stredajšie druhé semifinále na Etihade.

Odveta semifinále LM: Man City - Real Madrid

Ancelotti na pozápasovej tlačovej konferencii upokojil obavy Madridčanov a povedal, že Camavinga si podvrtol koleno, ale to sa rýchlo zahojí a nie je dôvod na obavy.

Španielske médiá odvtedy informovali, že Camavinga bude fit. Odveta bude na ostrie noža po tom, čo sa prvé stretnutie minulý utorok skončilo 1:1.

Camavinga zohral v tomto dueli kľúčovú úlohu pri brilantnom zásahu Viníciusa Juniora, ktorý sa z ľavej strany ihriska presadil v prvom polčase a pomohol Madridu dostať sa do vedenia. Francúz si vymenil loptu s Lukom Modričom, aby sa vymanil z tlaku City, preniesol loptu na súperovu polovicu a potom prihral svojmu brazílskemu spoluhráčovi.

Camavinga však čiastočne zavinil aj vyrovnávajúci gól City, keď jeho prihrávku zachytil Kevin De Bruyne a následne ju poslal do brány. Francúz hrá na ľavej strane obrany namiesto svojej prirodzenej pozície v strede poľa, čo znamená, že občas robí chyby, ale je stále spoľahlivejší - hoci by bol radšej, keby bol nasadený inde.

"Najdôležitejšie je pomáhať tímu, to sa mi opäť podarilo. Avšak nie, stále to nie je moja pozícia," povedal po tom, čo pomohol Madridu vyradiť Chelsea vo štvrťfinále Ligy majstrov.

Ancelotti sa v poslednom čase vo veľkých zápasoch jednoducho snaží dostať na ihrisko svojich najlepších 11 hráčov v základnej zostave. Výsledkom je, že Toni Kroos hrá v strede poľa a Camavingu používa na ľavom kraji obrany.

Táto univerzálnosť mu pomohla stať sa pravidelným hráčom jedenástky namiesto toho, aby bojoval s Kroosom a Aurélienom Tchouaménim o pozíciu šestky. Ani to ale nie je Camavingova najlepšia pozícia, keďže v Rennes pôsobil viac vpredu, ale Modrič a Fede Valverde si tieto miesta v kľúčových dueloch držia.

Camavinga sa na poste ľavého obrancu učí rýchlo. Jeho pozičné postavenie ho vyšlo draho, najmä v prvých stretnutiach, ale bleskovo sa zlepšuje, hoci zároveň od spoluhráča Viníciusa nedostáva veľa pomoci v defenzíve.

Stredopoliar Realu Madrid Eduardo Camavinga sa po zranení v zápase proti Getafe chytá za koleno
Stredopoliar Realu Madrid Eduardo Camavinga sa po zranení v zápase proti Getafe chytá za kolenoAFP

V minulej sezóne bol Camavinga pre Madrid dôležitý pri zisku rekordného 14. titulu v Lige majstrov, ale najmä ako náhradník v záverečných fázach. Stredopoliar priniesol do tímu energiu a pomohol mu zvládnuť predĺženia proti Chelsea a Manchestru City.

Keď sa však Madridčania v tejto sezóne dostali na rovnakú úroveň, Camavinga sa stal oveľa dôležitejším článkom úspechu tímu - napriek tomu, že hral na kraji ihriska, nastúpil vo všetkých súťažiach v 54 zápasoch.

Pomalý začiatok

Camavingova madridská kariéra sa po príchode v lete 2021 rozbiehala spočiatku pomaly, a to napriek jeho vzrušujúcemu začiatku do profesionálneho futbalu v Rennes.

V 2019 sa stal vo veku 16 rokov, štyroch mesiacoch a 27 dňoch najmladším debutujúcim hráčom vo francúzskom klube, v 2020 sa stal najmladším reprezentantom "galského kohúta" od roku 1914.

V hlavnom meste Španielska pomaly získaval na dôležitosti, ale zároveň bol posunutý viac dozadu. Je jasné, že v budúcnosti bude hrať v Los Blancos veľkú úlohu, ale zatiaľ nie je isté, akú a kde. Okrem Tchouaméniho a Valverdeho sa Madrid spája aj s veľkým letným prestupom ďalšieho stredopoliara Judea Bellinghama z Borussie Dortmund.

Stredopoliar Realu Madrid Eduardo Camavinga súperí so záložníkom Manchestru City Rodrim
Stredopoliar Realu Madrid Eduardo Camavinga súperí so záložníkom Manchestru City RodrimAFP

"Som prekvapený, ako rýchlo sa adaptoval na Madrid, pretože je to veľmi veľký klub a nie je to jednoduché. Vidím v ňom futbalistu s veľkou budúcnosťou," povedal začiatkom mája bývalý madridský záložník Claude Makélélé.

Man City môže Camavingu po jeho chybe považovať za slabý článok Madridu. Na druhej strane dosiahol najväčší počet zákrokov a vyhratých súbojov, pričom Bernarda Silvu udržal na uzde.

Ak sa naňho zamerajú zverenci Pepa Guardiolu, Camavinga ukázal, že sa výzve dokáže postaviť.