Liga majstrov: City vybavilo Kodaň do polčasu a je vo štvrťfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
City vybavilo Kodaň do polčasu a s anglickým rekordom je vo štvrťfinále
Dvaja strelci -  Álvarez a Haaland v spoločnom objatí.
Dvaja strelci - Álvarez a Haaland v spoločnom objatí.Profimedia
Obhajca minulosezónneho treble si zopakoval výsledok z prvého stretnutia v Kodani. Akurát s tým rozdielom, že zverenci Pepa Guardiolu (53) ho dosiahli už po prvom dejstve. Manchester City nedal Vavrovmu tímu šancu a po víťazstve 3:1 postupuje do štvrťfinále Ligy majstrov.

Manchester City - Kodaň 3:1

Citizens nastupovali do odvety s vedomím, že ak vyhrájú, stanú sa prvým anglickým tímom, ktorý v Lige majstrov získa desať zápasov v rade. Pep Guardiola, s dvojgólovým náskokom po prvom súboji, urobil v základnej zostave až sedem zmien. Len na lavičke zostali viaceré opory. Z ofenzívy Foden, De Bruyne či Bernardo Silva. Z defenzívy Walker, Stones i Aké. Len druhý súboj v Champions League si pripísal Oscar Bobb

Aj hosťujúci kormidelník Neestrup bol nútený úrobiť niekoľko zmien. Osud odvety zveril do rúk prakticky budúcnosti, keďže v zostave nastúpil osemnásťročný Froholdt, devätnásťroční Clem s Óskarssonom a dvadsaťročný Jelert. Dánsky celok sa tak stal prvým tímom od marca 1996 (od zápasu Ajaxu s Dortmundom - Kiki Musampa, Nordin Wooter a Kanu), ktorý vo vyraďovacej časti nastúpil s tromi tínedžermi od začiatku.

Spoliehať sa mohli na skúsenosti v podobe Elyounoussiho, McKennu či Ankersena. Takmer 2 500 priaznivcov Kodane nevidelo v akcii Falka, ktorý v skupinovej fáze získal trikrát status muža zápasu, tímového najlepšieho strelca v LM Leragera a ani zvyčajného kapitána Claessona.

Akýkoľvek plán hostí bol zbúraný už v piatej minúte. Rohový kop rozohralo City ideálne, keď Álvarez našiel Akanjiho a ten spoza brániaceho hráča pálil presne - 1:0. Nočná mora sa neskončila. V desiatej minúte poslal Álvarez center z opačnej strany a Rodri hlavičkoval do brvna.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Opta by Statsperform

Akcia pokračovala ďalej a spoza šestnástky pálil odrazenú loptu Álvarez na brankára Grabaru. Poliakovi lopta prepadla cez rukavice za jeho chrbát a domáci viedli o dva góly 2:0.

Lenže postupom minút tlak domácich mierne opadol a futbalisti Kodane sa osmelili. V 29. minúte po rýchlom protiútoku mieril presne zblízka po zemi k pravej žrdi Elyounoussi a bolo znížené - 2:1. Dáni potrebovali na skórovanie proti anglickým tímom z ostatných šiestich duelov na ich pôde 47 striel. V prvom stretnutí mali na svojom trávniku držanie lopty na úrovni 25 % a o nič lepšie na tom neboli ani v Manchestri. 

Aj keď obhajca minulosezónneho treble povolil nohu z plynu, nič to nemenilo na tom, že jeho hráči boli stále nebezpeční. Výsledok z prvého stretnutia v Kodani zopakovali už v prvom dejstve. V nadstavenom čase po dlhom Rodriho centri za obranu sa k lopte dostal Haaland a po individuálnom uvoľnení pálil z hranice šestnástky presne k ľavej žrdi - 3:1. 

Po zmene strán tempo hry opadlo. Manchester si kontroloval svoje vedenie a nedopustil žiadnu drámu. Vyhral každé z posledných desiatich stretov v rámci Ligy majstrov, čo sa podarilo pred ním len dvom tímom. Realu Madrid (2015) a Bayernu Mníchov (2013). Zároveň platí, že keď Pep Guardiola so svojím tímom triumfoval v prvom stretnutí dvojzápasu, nikdy nevypadol z vyraďovacej fázy.