Milan Škriniar: Z Volkoviec až do istanbulského finále Ligy majstrov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Milan Škriniar: Z Volkoviec až do istanbulského finále Ligy majstrov
Istanbul? Týmto smerom sa tam dostanete z Volkoviec.
Istanbul? Týmto smerom sa tam dostanete z Volkoviec.Profimedia
Ešte nikdy sa nestalo, aby slovenský futbalista nastúpil vo finále Ligy majstrov. A rovnako sa ešte nikdy nestalo, aby hráč, ktorý hral štvrtú slovenskú ligu, nastúpil v takomto zápase. Rovnako ako sa do záveru minulej sezóny nestalo, aby milionársku súťaž vyhral klub, ktorý v skupine prehral so súperom z Moldavska...

Hviezdny obranca Milan Škriniar môže dve z predošlých troch tvrdení zmeniť. Ak v sobotu nastúpi proti Manchestru City, prepíše (nielen) slovenskú históriu. A keby Inter vyhral, to už by bolo niečo. Od čias legendárneho Jána Popluhára malo Slovensko vždy dobrých obrancov. Počas posledných rokov to bol hlavne Martin Škrtel.

Nezaskočíš? Bez problémov!

Kto by si bol býval v sezóne 2012/13 stavil, že to Škriniar dotiahne takto ďaleko?! Žilina ho poslala na hosťovanie do Zlatých Moraviec, ale ani tam nehrával. Dokonca ho tréner preradil do béčka. Tým boli štvrtoligové Volkovce.

"Prišiel na jeden zápas. Hrali sme semifinále Západoslovenského pohára s Vrakuňou. Vyhrali sme vtedy 3:0 a postúpili do finále. Pomohol nám, mám na neho len dobré spomienky," spomína exkluzívne pre Flashscore Správy tréner Ondrej Kozolka.

Škriniar hrával ako defenzívny záložník, pozícia stopéra nebola jeho prioritná: "Ja som potreboval stopéra a spýtal som sa ho, či to zvládne. Odpovedal, že bez problémov," pokračuje Kozolka.

Dalo by sa povedať, že on mu našiel post, na ktorom sa stal hviezdou svetového formátu? "Nie, to nie je moja zásluha," smial sa pri otázke: "Ja mu môžem len poďakovať, že nám pomohol dostať sa do finále," doplnil.

Z Volkoviec odišiel do sveta brániť najlepších hráčov sveta.
Z Volkoviec odišiel do sveta brániť najlepších hráčov sveta.TASR

Skromný, poctivý a cieľavedomý

Keď sa spýtate na Milana v jeho okolí alebo medzi bývalými spoluhráčmi, vždy majú podobné opisy toho, prečo to dotiahol takto ďaleko: "Bol skromný a poctivý. Zaslúžil si takúto kariéru. Keď chcete niečo dosiahnuť, musíte mať presne tieto vlasnosti a potrebujete ísť za svojím cieľom. Ja mu želám do budúcnosti ešte lepšiu kariéru, ako mal doteraz," dodal Kozolka.

Vo Volkovciach sa s rodákom zo Žiaru nad Hronom stretol aj Patrik Mikuš: "Je to veľmi zaujímavé a krásne, že pár rokov dozadu sme spolu hrali štvrtú ligu a teraz je tak ďaleko. Dá sa povedať, že nikto mu neveril, aby sa vôbec stal profesionálom a teraz môže hrať finále Ligy majstrov," obdivne konštatoval.

"Vtedy to nebolo pre nás špeciálne, nevnímali sme to tak, pretože z áčka ViOn-u k nám pravidelne chodili hráči, ale Milan to rozhodne dotiahol najďalej," podotkol. "Pamätám si ho ako tichého chalana, nebol ukecaný, ale pokorný, vtedy vekom ešte dorastenec. Už miliónkrát sa rozoberal jeho pohyb, ale futbal hrať vedel. Mne sa s ním hralo veľmi dobre," pokračuje Mikuš.

Škriniar im vtedy "pokazil" defenzívu, keďže zvyšní traja členovia pochádzali z dedinky Obyce: "Bolo to pekné, že to takto vyšlo. Hneď medzi nás zapadol." Bývalého spoluhráča teraz sleduje v televízii: "Keď na to príde reč, tak sa samozrejme pochválim, že som s ním hrával," pousmial sa Mikuš. "Všeobecne sledujem všetkých bývalých spoluhráčov, ako sa im darí," doplnil.

Zaujímavé by bolo, ak by sa Škriniar prišiel v prípade víťazstva pochváliť s medailou z Ligy majstrov do Volkoviec: "Neviem, či by sa mi to podarilo vybaviť, ale za pokus to stojí. Hlavne, aby vyhrali. Inter síce nie je favorit, ale šanca existuje vždy. Je to finále, jeden zápas, ktorý môže skončiť všelijako. Určite by som ich neodpisoval," zakončil Patrik Mikuš.

Škriniar a Hamšík počas rozlúčkového zápasu legendárneho záložníka.
Škriniar a Hamšík počas rozlúčkového zápasu legendárneho záložníka.TASR

Zo Žiliny do Talianska

Škriniar sa po hosťovaní vrátil do materského klubu MŠK Žilina, v ktorom postupne dostával čoraz viac šancí, až sa z neho stala opora tímu a razom aj cenný prestupový cieľ množstva kvalitných klubov. V januári 2016 ho získala Sampdoria. Začiatky neboli jednoduché. Tréner Montella ho veľakrát nechal trénovať samého vedľa hracej plochy a v podstate sa len pozeral na spoluhráčov.

Jeho obrovská mentálna sila dostala ďalšiu skúšku, no on cez ňu prešiel a stal sa ešte lepším. Zažil ich veľa, veď už 12-ročný býval sám bez rodičov na internáte. Okrem toho dlho zažíval posmešky na svoj pohyb a beh, veľakrát bol označovaný ako neohrabaný. Výstižnejšie by bolo slovíčko špecifický.

Janovský tím ho vystrelil ešte vyššie. Počas ročníka 2016/17 sa stal najmladším obrancom Serii A, ktorý odohral aspoň 35 zápasov. Stal sa oporou, čo si nemohol nevšimnúť milánsky Inter.

Zaplatil 20 miliónov eur a spravil z neho najdrahšieho Slováka v histórii. Znova nasledovala rovnaká cesta. Ťažké začiatky, ale potom neoddeliteľná súčasť základnej zostavy.

Vypracoval sa na jedného z najlepších a najhodnotnejších obrancov sveta. Krúžil okolo neho Pep Guardiola, ktorý ho chcel v Manchestri City či José Mourinho, no aj Real s Barcelonou. Transfermarket uvádza, že najvyššiu hodnotu mal v decembri 2021 a to 65 miliónov eur. 

Vytúžené Scudetto

Nadvláda Juventusu sa skončila. Inter mal skvelú sezónu 2020/21 a prvýkrát od roku 2010 získal majstrovský titul. Na Scudette mal Škriniar veľkú zásluhu. Navyše sa mu podarilo to, o čo sa Marek Hamšík neúspešne snažil s Neapolom niekoľko rokov. Okrem toho "Nerrazzuri" dvakrát získali Coppa Italia aj Supercoppa Italiana. Škriniar tak rozšíril zbierku tímových trofejí po "double" so Žilinou.

Na konci ročníka 2019/20 ale Interu ušla Európska liga. V kolínskom finále nestačil na hegemóna tejto súťaže, španielsku Sevillu. Rozhodol Lukaku a jeho vlastný gól.

Kapitán národného tímu

Za áčko Slovenska si zahral prvýkrát ako 21-ročný. Tréner Kozák ho zobral už na EURO 2016, kde bol oporou na pozícii defenzívenho záložníka. Po ukončení kariéry Jána Ďuricu sa presunul späť nižšie. Doposiaľ odohral 58 stretnutí a strelil tri góly. Zároveň sa v roku 2017 na európskom šampionáte do 21 rokov dostal do najlepšej jedenástky podujatia.

Na EURO 2020 cestoval už ako jasný líder mužstva a strelil jediný slovenský gól, keďže pri výhre 2:1 nad Poľskom si dal vlastný Szczęsny. Keď Marek Hamšík ukončil reprezentačnú kariéru, tak práve Škriniar sa stal novým kapitánom národného tímu. Túto pozíciu už predtým dokonca zastával v Interi.

Milan Škriniar s kapitánskou páskou v národnom tíme.
Milan Škriniar s kapitánskou páskou v národnom tíme.TASR

Najlepší slovenský futbalista

Éra Martina Škrtela a Mareka Hamšíka začala v roku 2007 a až v roku 2019 vyhral cenu pre najlepšieho slovenského futbalistu niekto iný, než títo dvaja. Bol to práve Škriniar, ktorý uspel štyrikrát po sebe a na dosah má Hamšíka, ktorý drží rekord so šiestimi oceneniami v rade, zároveň ôsmimi celkovo. K tomu pridal päť druhých a tri tretie miesta.

Stopér bol pred svojím prvým celkovým prvenstvom dvakrát druhý a v roku 2016 dostal cenu pre najlepšieho mladého hráča. Ako 28-ročný teoreticky stále môže pomýšľať na vyrovnanie rekordu, no napríklad tento rok má obrovskú konkurenciu v podobe Stanislava Lobotku, majstra Talianska s Neapolom.

Škriniar s ocenením pre najlepšieho slovenského futbalistu.
Škriniar s ocenením pre najlepšieho slovenského futbalistu.TASR

Zmena mena

"Ak niekedy vyhrám s Interom Ligu majstrov, oficiálne si zmením meno na Milan Inter Škriniar," povedal pred niekoľkými rokmi a zdá sa, že možno tak naozaj bude musieť urobiť. Milánčania sú vo finále prestížnej súťaže a aj keď favoritom je Manchester City, šanca na víťazstvo existuje.

Z Istanbulu do Paríža

Pred rokom bol Škriniar veľmi blízko k prestupu do PSG, ktoré o neho malo eminentný záujem, lenže Inter prestup zablokoval. Slovenský obranca má posledný rok zmluvy. Tú nepredĺžil a začiatkom roka bol oznámený jeho odchod do parížskeho veľkoklubu. Navyše zadarmo. Situáciu však Škriniar ustál veľmi dobre napriek tomu, že vedenie aj fanúšikovia boli nahnevaní.

Prišiel síce o kapitánsku pásku, no stále mal svoje miesto v zostave. O to prišiel až po zranení chrbta, pre ktoré vynechal štvrťfinále i semifinále Ligy majstrov. Pred finále je jeho účasť v zostave takisto otázna, no zdravotne to už vyzerá byť v poriadku. Rozlúčiť sa najväčšou klubovou trofejou by bola určite náplasť.

Od leta bude "Škrinka" brániť útočníkov vo francúzskej Ligue 1 a prihrávať dlhé lopty za obranu Mbappému. Messimu do Miami už nedokopne, možno na ihrisku nenájde ani Neymara. Celok od Eiffelovky cez leto prejde určite značnou obmenou. Skúsenosti Slovákovi neposkytne Sergio Ramos.

Aj tak bude tím plný kvalitných mien s najvyššími cieľmi. Titul je povinnosť. Otázkou ostáva aj to, kto bude lodi veliť. S najväčšou pravdepodobnosťou Julian Nagelsmann. Mimochodom, vo Francúzsku titul spomedzi hráčov spod Tatier získal len Ferdinand Faczinek v roku 1938. Škriniar bude šestnástym Slovákom v lige.

Manchester City - Inter