Newcastle, Union, Lens, Arsenal či Hanckov Feyenoord. Nové kluby prinesú oživenie do LM

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Newcastle, Union, Lens, Arsenal či Hanckov Feyenoord. Nové kluby prinesú oživenie do LM

Radosť hráčov Newcastle po remíze s Leicesterom, vďaka ktorej si zabezpečili Ligu majstrov.
Radosť hráčov Newcastle po remíze s Leicesterom, vďaka ktorej si zabezpečili Ligu majstrov.Profimedia
Nadchádzajúci ročník 2023/24 bude posledným pre súčasný formát Ligy majstrov, ktorý fungoval od roku 2003, teda s 32 klubmi v hlavnej fáze rozdelenými do ôsmich skupín po štyri, pričom do osemfinále postúpia z každej dva celky a následne sa už ide klasickým "pavúkom". K novému systému sa počas leta na Flashscore Správy určite dostaneme, ale najskôr si poďme predstaviť tímy, ktoré budú od jesene veľmi príjemným osviežením "milionárskej súťaže".

Newcastle United

"Straky" sa v podstate za rok dostali z boja o záchranu do Ligy majstrov, pričom ich to nestálo až tak veľa peňazí. Prišli síce drahšie posily, no najväčšiu prácu odviedol tréner Eddie Howe a jeho tím. Koncepčná robota priniesla úspech až natoľko, že Newcastle sa zaradil medzi najlepšie tímy Premier League a po konečnom štvrtom mieste sa vracia na európsku scénu.

Naposledy hral Newcastle medzinárodné súťaže v sezóne 2012/13, keď v rámci Európskej ligy došiel do štvrťfinále a vypadol proti Benfice. Len dvakrát si tento klub zahral skupinovú fázu LM a iba raz z nej postúpil, pričom posledný duel Ligy majstrov bol v predkole sezóny 2003/04 proti Partizanu, s ktorým vypadol.

Celkovo najlepším strelcom v európskych pohároch v čierno-bielom drese je Alan Shearer s 30 zásahmi. Brankár Shay Given absolvoval 54 štartov. Newcastle v roku 2006 vyhral už neexistujúci Intertoto Cup. V jeho treťom kole narazil aj na slovenskú Dubnicu a v dvojzápase uspel hladko 5:1 (2:0, 3:1).

Real Sociedad

Päťkrát Sevilla, tri razy Valencia a v jednom prípade Bilbao s Villarrealom obsadili počas uplynulých desiatich rokov štvrtú priečku La Ligy za Realom, Barcelonou a Atléticom, nech už táto trojica bola v akomkoľvek poradí. Real Sociedad to dokázal teraz a naposledy v ročníku 2012/13, čím sa tretíkrát kvalifikoval do Ligy majstrov.

Pred desiatimi sezónami najskôr musel vyradiť Lyon v predkole, teraz má istú skupinu, kde naposledy skončil posledný. Premiérovo hrali Baskičania milionárskú súťaž počas ročníka 2003/04 a dostali sa zo skupiny, ale potom nestačili na už spomenutý francúzsky Lyon.

Union Berlín

Asi najväčšie prekvapenie tejto sezóny Bundesligy naháňalo Bayern na prvom mieste. Aj keď takto vysoké postavenie nakoniec nebolo dlhodobo udržateľné, je z toho obrovský úspech, pretože do Ligy majstrov Union od svojho založenia v roku 1906 nikdy nepostúpil.

Cesta Berlínčanov je skvostná. V roku 2019 prvýkrát v histórii postúpili do najvyššej súťaže. Odvtedy už rok hrali Konferenčnú ligu a počas aktuálneho ročníka aj Európsku ligu. Štvrté miesto z ročníka 2022/23 je zároveň logicky najlepším umiestnením klubu.

RC Lens

Aj francúzsky Lens má podobný príbeh ako nemecký Union. Do Ligue 1 sa opätovne dostal po postupe v sezóne 2019/20 a teraz dokonca dlho prenasledoval majstrovský PSG. Vo finále naň stratil iba bod, čo je priam neuveriteľné.

V kádri pritom nemá žiadne známe mená, doslova. Ide o tímový úspech, v ktorom iba trochu vyniká dvadsaťgólový útočník Lois Openda. Lens ale historicky patrí medzi tie lepšie francúzske kluby, nakoľko v roku 1998 získalo aj majstrovský titul. Dvakrát pridal Intertoto Cup, raz bol v semifinále Európskej ligy.

Čo sa týka Ligy majstrov, tak tú si "Les Sang et Or" zahrali dva razy. Najskôr po titule a potom vďaka druhému miestu z ročníka 2001/02. Raz v skupine skončilo druhé a potom tretie.

Arsenal

Arsenal bol kedysi "každoročným" účastníkom Ligy majstrov, ale potom ustúpil z pozícií. Naposledy si túto súťaž zahral v sezóne 2016/17, keď vypadol siedmy raz po sebe v osemfinále. Od roku 1998 do 2017 chýbal v LM iba raz. Najlepší výsledok je finále z roku 2006, nad jeho sily bola Barcelona.

Na veľkú európsku trofej "Gunners" stále čakajú, nakoľko v histórii prehrali aj finále Pohára víťazov pohárov, Pohára UEFA i Európskej ligy. Druhý tím Premier League počas aktuálneho ročníka vypadol z EL po prekvapivej prehre doma proti Sportingu, takže bude zaujímavé sledovať, ako sa vyrovná s ešte vyšším levelom.

Feyenoord Rotterdam

Holandský tím sa stal majstrom iba druhý raz za 23 rokov, pričom to bol jeho šestnásty titul v histórii. Pre slovenského fanúšika o to cennejší, že k nemu prispel obranca Dávid Hancko, ktorý sa stal najlepším futbalistom sezóny v Eredivisie. Rotterdamský celok bude oživením nadchádzajúcej sezóny Ligy majstrov.

Skupinovú fázu si počas posledných 25 rokov zahral štyrikrát, naposledy počas sezóny 2017/18, iba raz postúpil a následne aj tak vypadol. Počas ročníka 1997/98 sa stretol aj proti Košiciam, vyhral 2:0 a 1:0. Feyenoord bol v máji 2022 vo finále Konferenčnej ligy, kde nestačil na AS Rím.

Klub zo štadióna De Kuip je víťazom Ligy majstrov z roku 1970, vo finále porazil škótsky Celtic.