Manchester City sa môže zapísať do histórie, treble získalo v Európe len sedem tímov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Manchester City sa môže zapísať do histórie, treble získalo v Európe len sedem tímov

Minulú sobotu dvíhali hráči Manchestru City nad hlavu pohár pre víťaza FA Cupu.
Minulú sobotu dvíhali hráči Manchestru City nad hlavu pohár pre víťaza FA Cupu.TASR
Manchester City bude mať v sobotu šancu zapísať sa do histórie a dostať sa do elitnej spoločnosti malého množstva klubov, ktoré získali treble. Takýto úspech sa zrodil len niekoľkokrát a ide o pomerne zriedka vídaný jav, nakoľko vyhrať v jednej sezóne ligu, pohár aj Ligu majstrov je nesmierne ťažké.

V ére súčasnej Champions League to dokázal ako prvý Manchester United, aj keď už predtým tri mužstvá triumfovali Európskom pohári. Príbeh "Red Devils" je legendárny, avšak stačilo veľmi málo a všetko mohlo byť inak. Tím okolo trénera Sira Alexa Fergusona ovládol Premier League iba o bod pred Arsenalom.

Prvý v súčasnej ére

Začiatok ročníka mu nevyšiel, chvíľu bol až v polovici tabuľky. Tri kolá pred koncom sa United nachádzali ešte na druhom mieste, no následne využili aj zakopnutia súperov a zvíťazili. Zo svojich 22 výhier ale až polovicu dosiahli iba jednogólovým rozdielom.

Počas cesty FA Cupom neprehrali ani raz, v semifinále vyradili Arsenal a vo finále zdolali Newcastle. Veľmi zaujímavá však bola púť Ligou majstrov. Tú totiž Manchester United začínal v predkole, kde prešiel cez poľský Lodž (2:0, 0:0).

Pohľad na konečnú tabuľku Premier League.
Pohľad na konečnú tabuľku Premier League.Flashscore

Dostal sa do "skupiny smrti", v ktorej dvakrát porazil dánske Brøndby. S Bayernom Mníchov i Barcelonou po dva razy len remizoval. Napriek tomu s desiatimi bodmi skončil na druhom mieste a postúpil. V následnom štvrťfinále prešiel klub z Old Trafford cez Inter (2:0, 1:1).

V semifinále vyradil Juventus (1:1, 3:2), pričom remízu zachránil v nadstavení Giggs a v druhom vystúpení viedla "stará dáma" veľmi rýchlo 2:0, lenže Keane, Yorke a Cole skóre otočili. Pamätné finále na Nou Campe pozná asi každý. Bayern sa už prakticky tešil z trofeje, keď v nadstavení Sheringham vyrovnal a Solskjær rozhodol.

"Red Devils" vyhrali iba päť zápasov milionárskej súťaže. Nikto iný neuspel s nižším počtom výhier.

Dve treble pre Barcelonu aj Bayern

Barcelona získala svoje prvé treble v legendárnej sezóne 2008/09. Tú síce otvorila prehrou v Numancii, ale následne išlo všetko podľa plánu. Slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ pískal prehru 0:1 na pôde Wisly Krakov v predkole LM, tam si už ale "Blaugranas" viezli štvorgólový náskok.

Čo sa týka Ligy majstrov, tak vyhrali základnú skupinu, postupne vyradili Lyon, Bayern a Chelsea. Sporné momenty a remíza 1:1 na Stamford Bridge nakoniec stačili na postup do Moskvy, kde aj hlavička Messiho prispela k výhre 2:0 nad United. La Ligu vyhrala Barcelona o deväť bodov pred Realom. Vo finále Copa del Rey zdolala Bilbao.

Počas ročníka 2014/15 žiarilo trio Messi, Suárez, Neymar, ktoré vyhralo najprestížnejšiu európsku súťaž po náročnej ceste, keďže muselo vyradiť Manchester City, PSG aj Bayern a vo finále zdolať Juventus. La Ligu ovládla Barcelona o dva body pred Realom a vo finále Copa del Rey si poradila s Bilbaom.

Manchester City a jeho posledných päť zápasov.
Manchester City a jeho posledných päť zápasov.Flashscore

Bayern zaknihoval treble v ročníkoch 2012/13 aj 2019/20. V minulom tisícročí sa to premiérovo podarilo Celticu (1966/67). Ten bol vôbec historicky prvým tímom, ktorému sa podarilo takéto treble, pričom ale celkovo má na konte tri domáce treble, ktoré činia škótska liga, pohár a ligový pohár. Rovnako tak sa môžu pýšiť Ajax (1971/72) a PSV Eindhoven (1987/88).

José Mourinho vyhral Seriu A, Coppa Italia a Ligu majstrov počas sezóny 2009/10 s milánskym Interom. Útočník Samuel Eto´o sa stal prvým hráčom, ktorému sa to podarilo s dvomi rozličnými klubmi a zároveň dvakrát za dva roky, keďže o rok skôr bol členom Barcelony.

Svetové treble sú menej raritné

Ak by sme zobrali do úvahy celý futbalový svet, tak nájdeme ďalších 14 tímov, ktorým sa to podarilo. Najčastejšie v Afrike, kde treble získalo šesť mužstiev, takisto tri z Oceánie, rovnako tri sú zo zóny CONCACAF (Severná a stredná Amerika) a dva v Ázii.

Novozélandský Auckland City a egyptský Al Ahly takýto úspech zaknihovali až trikrát vo svojej histórii. Dva razy sa to podarilo mexickému celku Cruz Azul. Ženskému futbalu dominuje francúzsky Lyon. Olympique má v zbierke päť takýchto úspechov (2012, 2016, 2017, 2019, 2020).