Rüdiger ukázal, ako zastaviť Haalanda. Koho Ancelotti posadí?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rüdiger ukázal, ako zastaviť Haalanda. Koho Ancelotti posadí?

Rüdiger doprial Haalandovi v Madride veľmi tesnú osobnú obranu.
Rüdiger doprial Haalandovi v Madride veľmi tesnú osobnú obranu.Profimedia
Môže byť Manchester City vyradený? Možno jedine zastavením Erlinga Haalanda (22). O tejto rovnici sa v kabíne Realu Madrid muselo veľa diskutovať. Keď sa teda pred týždňom hralo prvé semifinále tohtoročnej Ligy majstrov, nórsky útočník dostal "kabát" s menom Antonio Rüdiger (30).

Ťah trénera Carla Ancelottiho s nemeckým stopérom bol úspešný, Haaland neskóroval a "biely balet" naďalej živí nádej na obhajobu trofeje. Dôjde v stredajšej odvete na opätovnú osobnú obranu?

Haaland strelil v aktuálnej sezóne Ligy majstrov 12 gólov a pred jeho streleckými schopnosťami sa zatiaľ musel skloniť každý súper. Dva strelil Seville a Kodani, jeden Dortmundu. Päť Lipsku v osemfinále a dva Bayernu vo štvrťfinále. Semifinálový súboj s Realom Madrid je v polovici, ale obrana španielskeho klubu si zatiaľ počína obdivuhodne. Nórsky kanonier neskóroval, hoci odohral celých 90 minút.

V stredu sa uskutoční odveta a dá sa predpokladať, že na ihrisko opäť nastúpi nemecký stopér Rüdiger, ktorý bude Haalandovi v pätách.

"Bol výborný a zároveň šikovný. Myslím si, že proti Haalandovi sa musí hrať tvrdo. Bol to najlepší výkon obrancu, aký som proti nemu videl. Videli sme veľa stredopoliarov, ktorí sa ho snažili ubrániť, skrotiť, ale väčšinou sa im to nepodarilo," vzdal hold obrancovi Realu futbalový expert a bývalý stopér Manchestru United Rio Ferdinand.

Provokácia a hlava v podpaží

Pravdou je, že niekedy bolo jeho bránenie za hranicou vkusu. Rüdiger okrem toho, že zo svojho "obľúbenca" nespúšťal oči, skúsene ho oťukával, provokoval a dokonca strkal Haalandovi hlavu do podpazušia...

Napokon to nebolo po prvý raz, čo Rüdiger niekoho znechutil. Pamätníci si spomenú na vypäté osemfinále z roku 2021, keď ešte v drese Chelsea "šikanoval" Luisa Suáreza, vtedy ofenzívnu oporu Atlética Madrid. Uruguajský útočník vydržal na ihrisku hodinu a zápas nedohral Stefan Savič, ktorý vo frustrácii udrel nepríjemného obrancu lakťom do hrude. Sú tu aj ďalšie zaujímavé súvislosti - Rüdiger vyhral s "The Blues" Ligu majstrov, keď vo finále zdolali práve City.

Haaland býva neudržateľný. Pohľad na štatistiky naznačuje, že obrancovia ho niekedy nedokážu ani faulovať. V doterajších piatich zápasoch play-off Ligy majstrov boli na Nóra odpískané len dva nedovolené zákroky - v spomínanom dueli na pôde Realu. Hoci jeho ofenzívne čísla boli veľmi podobné predchádzajúcim stretnutiam, jedna zmena bola viditeľná. Mal na všetko menej času, hral pod tlakom a napríklad v počte úspešných prihrávok sa za celý zápas dostal len na číslo 9.

Prehľad zápasu Manchester City - Real Madrid

"Rüdiger a Haaland? Gratulujem Rüdigerovi. Musíte si však uvedomiť, že Erling má len 22 rokov a na Santiago Bernabéu hral svoje prvé semifinále Ligy majstrov. Proti nemu nestál nikto, kto by nebol špičkovým futbalistom," vysvetlil po prvom zápase tréner Manchestru City Pep Guardiola.

Rüdiger ako istota?

Spôsob, akým nemecký stopér zvládol prvú časť svojej úlohy, z neho robí jednu z najväčších istôt v stredajšej zostave Realu. Napriek tomu, keď sa pozrieme na predchádzajúce týždne, Rüdiger nebol Ancelottiho prvou voľbou. V dvojzápase s Chelsea začal zakaždým na lavičke a na ihrisko sa dostal len ako náhradník. Možno keby sa Éder Militão nevykartoval, nefiguroval by ani v základnej zostave.

Španielske médiá a fanúšikovia teraz riešia, kto bude vynechaný. Dokonca aj to, či Ancelotti pošle na ihrisko všetkých troch stopérov - Rüdigera, Militãa a Davida Alabu.

Nastúpia proti City Rudiger, Alaba a Militão?
Nastúpia proti City Rudiger, Alaba a Militão?@theMadridZone

Pre "Citizens" s pomerne upratanou cestou za triumfom v Premier League je zatiaľ chýbajúca trofej Ligy majstrov veľkým lákadlom. Určite sa dá očakávať úplne iný ofenzívny výkon, než aký Guardiolov tím predviedol v Madride.

Modrý Manchester v tejto sezóne v najprestížnejšej európskej súťaži väčšinou remizovali na ihriskách súperov a postup si vybojovali doma. Kodaň (5:0), Lipsko (7:0) a Bayern (3:0) o tom niečo vedia.