Kam kráčaš, Milan Škriniar? Slovákovi v PSG pribúdajú trofeje, ubúdajú minúty

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kam kráčaš, Milan Škriniar? Slovákovi v PSG pribúdajú trofeje, ubúdajú minúty

Škriniar musí o svoje miesto v PSG bojovať.
Škriniar musí o svoje miesto v PSG bojovať.Profimedia
Slovenský futbalista Milan Škriniar (29) prežíva v týchto chvíľach obrovskú radosť po zisku majstrovského titulu vo farbách PSG. Ide už o jeho druhú trofej počas pôsobenia vo Francúzsku, a tak by sa premiérová sezóna odchovanca MŠK Žilina z tohto pohľadu dala považovať za úspešnú. Rodák zo Žiaru nad Hronom však nemá v krajine galského kohúta na ružiach ustlané.

Rozruch vzbudil už Škriniarov odchod z milánskeho Interu, kde sa v rokoch 2017-2023 vypracoval na stabilného člena základnej zostavy, ktorý dokonca nosil na ruke kapitánsku pásku. S mužstvom ukoristil aj majstrovský titul. Keď však v roku 2023 z lavičky sledoval, ako jeho tím prehráva vo finále Ligy majstrov s Manchestrom City, vedel, že ho o pár dní čaká presun do francúzskej metropoly. Prestup sa totiž naťahoval poriadne dlho.

V lete 2022 ponúklo PSG za Škriniara 65 miliónov eur, transfer sa ešte pre nezhody medzi klubmi nezrealizoval. V decembri toho istého roka oznámil Škriniarov agent Roberto Sistici, že odmietli predĺženie zmluvy s Interom a dohodli sa na prestupe do Paríža. Klub za neho ponúkal v januári 2023 sumu 10 miliónov eur, talianska strana ale požadovala aspoň o 10 mil. viac. Škriniar sa tak dohodol na odchode v letnom období a sezónu dohral v Interi, hoci dlhší čas absentoval pre zranenie chrbta.

Škriniar sa zrejme čoskoro rozlúči s Mbappém.
Škriniar sa zrejme čoskoro rozlúči s Mbappém.Profimedia

Zatiaľ čo slovenskí fanúšikovia jasali, že uvidia kapitána národného tímu pôsobiť po boku hviezd ako Messi, Neymar či Mbappé, v Taliansku prevládal skepticizmus. Niekdajší hráč Interu a legendárny obranca Marco Materazzi si vo vysielaní stanice Canal + položil rečnícku otázku, či bolo jeho rozhodnutie správne.

"Je to veľmi dobrý obranca, ale nie najlepší. Keď sa uplatní, stáva sa silným v kolektívnom kontexte. Odísť mohol už po prvom roku pod vedením Antonia Conteho, keď nedostával príležitosti, ale mimoriadne sa zlepšil, získal kapitánsku pásku a stal sa neodmysliteľnou súčasťou tímu. Ak by som bol na jeho mieste, zvolil by som zotrvanie v Interi. Verejne som mu povedal, aby pamätal na to, ako veľmi ho fanúšikovia klubu zbožňujú. Neviem, či bude rovnako obľúbený aj v Paríži. Hoci v to dúfam, stačí sa pozrieť, ako vnímajú Messiho, ktorý je jedným z najlepších futbalistov histórie," povedal.

Slová známeho Taliana, ktorý sa vo finále MS 2006 "preslávil" provokovaním Zinedina Zidana, majú silný dopad aj v súčasnosti. Ak sa totiž pozrieme na aktuálnu situáciu Škriniara v PSG, miestni fanúšikovia ho podrobujú neustálej kritike.

Keď sa Škriniar dohodol na prestupe do ambiciózneho celku, možno očakával iné pomery. Z klubu však medzitým odišli hviezdy ako Messi či Neymar, pričom najväčšia zmena sa udiala na lavičke. Christopha Galtiera nahradil Luis Enrique, ktorý sa vyznačuje pevnou rukou a vlastnými pravidlami, čo sa momentálne ukazuje pri zaobchádzaní s Kylianom Mbappém, ktorý by mal po sezóne zamieriť do Realu Madrid a jeho čas na trávniku sa výrazne znížil.

Bilancia Škriniara v posledných rokoch.
Bilancia Škriniara v posledných rokoch.Flashscore

Slovenský obranca nastupoval v jesennej časti v základnej zostave pravidelne, priaznivci sa ale nazdávali, že v systéme nového kouča pôsobí miestami ťažkopádne. Nevyhol sa niekoľkým chybám, no skutočný zlom nastal v januárovom dueli o Superpohár s Toulouse, v ktorom si zranil členok a nastala niekoľkomesačná pauza. Enrique si medzitým začal mužstvo pretvárať na svoj obraz, o čom hovorí aj náš kolega Pablo Gallego z francúzskej redakcie Flashscore Správ.

"Škriniara pripravilo o miesto v základe zranenie. PSG navyše uskutočnilo niekoľko dôležitých akvizícií do kádra, prišiel Nuno Mendes, čo posunulo Lucasa Hernándeza na pozíciu stopéra. Takéto veci sa v živote futbalistu stávajú. Ďalším faktorom bol príchod Beralda. Tento mladý Brazílčan dostáva veľa priestoru a ide o typ, ktorý Enrique preferuje (ľavák, čisté odoberanie lôpt). Tréner rád využíva ľavákov na ľavej a pravákov na pravej strane. Aj to je jeden z dôvodov, prečo Škriniar prichádza o minutáž," tvrdí.

Podľa Gallega však ešte nie je všetkým dňom koniec: "V hierarchii musí Škriniar bojovať s Danilom o pozíciu prvého náhradníka. Zabudnúť netreba ani na kondíciu. Enrique nemá vo zvyku unavovať hráčov, hlavne ak sa vracajú po zranení. Bude musieť Škriniar absolvovať letnú prípravu, aby si vybojoval svoje miesto späť? V každom prípade, kľúčovým slovom pre PSG s Enriquem je konkurencia. Španiel rád využíva široký káder, takže Milan nepochybne v Ligue 1 dostane ešte veľa minút."

Na Slováka sa lepia zranenia.
Na Slováka sa lepia zranenia.Flashscore

Škriniar sa do základnej zostavy vrátil prvýkrát od zranenia v stredajšom dueli s Lorientom a odohral celý zápas, médiá vo Francúzsku však v posledných dňoch začali špekulovať o jeho odchode. "Návrat Škriniara je stále komplikovaný. S príchodom Lucasa Beralda je Slovák oveľa menej prítomný v základnej jedenástke Luisa Enriqueho. Povráva sa, že trénerský tím nie je spokojný s jeho výkonmi v tejto sezóne," píše L'Equipe.

Renomovaný žurnalista Fabrizio Romano to však vidí inak: "Zatiaľ neviem o žiadnej žiadosti Milana Škriniara o odchod z Paris Saint-Germain. Samozrejme, že by chcel hrať viac a byť v základnej zostave, ale vracia sa po zranení a bola to jeho prvá sezóna v PSG, takže to bude chvíľu trvať a je to normálne."

Futbalista zatiaľ v sezóne odohral 27 zápasov a vyslúžil si priemerné hodnotenie Flashscore 6,8. Kľúčovým faktorom, ktorý rozhodne o jeho budúcnosti, bude jeho zdravotný stav. Ako už bolo spomenuté, pred zranením členka pauzoval niekoľko mesiacov aj v minulom ročníku a prakticky prišiel o rozhodujúcu časť kampane.

Mimoriadne dôležitý bude pre neho aj európsky šampionát v Nemecku, kde povedie slovenskú reprezentáciu ako kapitán. EURO či MS v minulosti dokázali vystreliť kariéry hráčov na úplne inú trajektóriu. Ako to celé dopadne, ukáže až čas...