Marseille sa k incidentu nesmie obrátiť chrbtom, tvrdí Aulas. Odsúdil aj vlastných fanúšikov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Marseille sa k incidentu nesmie obrátiť chrbtom, tvrdí Aulas. Odsúdil aj vlastných fanúšikov

Aulas dal najavo svoj názor.
Aulas dal najavo svoj názor.Profimedia
Moderná éra Lyonu bola vždy spojená s menom Jeana-Michela Aulasa (74). Vo funkcii prezidenta pôsobil od roku 1987 do mája 2023. Hoci svoje žezlo odovzdal súčasnému majiteľovi Johnovi Textorovi (58), výsledky klubu naďalej pozorne sleduje. Vôbec ho nepotešili udalosti okolo nedeľňajšieho zápasu v Marseille, ktorý sa ani nehral.

Počas svojho pôsobenia vo funkcii toho určite zažil veľa. Aulas bol minulý víkend v zahraničí, informácie o správaní fanúšikov však mal. Tak o domácich, ako aj o lyonských. Nanešťastie, najväčšiu pozornosť pútali priaznivci OM, keď sa súperov tím dopravoval na štadión autobusom. Na vozidlo hádzali kamene, pričom najviac zúrivosti utrpel tréner Fabio Grosso, ktorého zasiahli do tváre.

Aulas bol obzvlášť nahnevaný zlými bezpečnostnými opatreniami. Povedal, že boli nedostatočné. "Nechcem, aby boli moje názory nesprávne pochopené. Ale je pravda, že je to nepochopiteľné," prezradil v rozhovore pre francúzsky denník L'Équipe.

"V kontexte posledných zápasov Marseille je zrejmé, že cesta a ochrana trénera OL boli predmetom veľmi osobitnej pozornosti. Zrazu vidíme, že policajný sprievod je veľmi slabý. V jednom momente je dokonca kolóna zastavená presne na mieste, kde sa fanúšikovia zhromažďujú v jednom zo známych barov," spresnil.

Koniec koncov, má k tomu aj prirovnanie. Za niekoľko sezón aj on zažil viacero presunov medzi hotelom a štadiónom v rôznych mestách. Vie aj to, ako jeho klub komunikoval s políciou, keď bol ešte sám šéfom Lyonu.

"Nemám úplné detaily, ale môžem podotknúť, že eskorta bola horšia ako tá, ktorú som osobne zažil v Marseille alebo aj počas derby so Saint-Étienne. Vtedajšie policajné zložky urobili všetko pre to, aby sa niečo podobné nestalo," prezradil.

Trochu mu prekážalo, že klub z juhu Francúzska sa od celého incidentu dištancoval. Lepšie povedané a logické je, že vedenie "Les Phocéens" cíti, že len ťažko môže kontrolovať bezpečnosť v uliciach.

"Vo futbale som už 36 rokov. Aj keď dodržiavate obvyklé bezpečnostné opatrenia, niekedy sa jednoducho nemôžete zbaviť všetkej zodpovednosti," myslel si Aulas a doplnil:

"Celá vec sa dala predvídať. Keď v minulosti došlo v Lyone k incidentom, naši predstavitelia sa za ne nikdy neskrývali, ani keď sme ich nemohli kontrolovať. Ľuďom, ktorí zaútočili kameňmi na autobus, nejde o politiku. Ide im len o to, aby oslabili mužstvo tým, že ho vystrašia.  Všetci v autobuse boli vystrašení."

Oprel sa však aj do vlastných radov. Ani hosťujúci fanúšikovia sa totiž neprezentovali v najlepšom svetle. Presnejšie hŕstka zo stoviek, ktoré na duel pricestovali. Kričali totiž rasistické urážky a gestikulovali nacistickými pozdravmi.

"Je to neprijateľné. Väčšina zo 600 fanúšikov Lyonu sa vzbúrila proti tejto malej skupine asi 15 ľudí, ktorí sa do celého výjazdu vložili bez vedomia organizátorov. Neprípustné. Je však ľahké nájsť vinníkov. Všade sú kamery. Musia byť súdení a potrestaní," uzavrel.