Otec by bol smutný, vraví syn legendárneho Pelého o kríze brazílskeho futbalu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Otec by bol smutný, vraví syn legendárneho Pelého o kríze brazílskeho futbalu
Socha, ktorá znázorňuje Pelého.
Socha, ktorá znázorňuje Pelého. AFP
Legendárny brazílsky futbalista Pelé by bol smutný zo súčasného stavu brazílskeho národného tímu. V rozhovore pre agentúru AFP to pár dní pred prvým výročím úmrtia svojho otca vyhlásil Pelého syn Edinho.

"Selecao" má v juhoamerickej kvalifikácii MS 2026 problémy a v tabuľke mu patrí až 6. miesto, teda posledné, ktoré zaručuje priamy postup na svetový šampionát.

"Otec by bol smutný. Kríza sa neobjavila zo dňa na deň, sú tu veľké a zložité problémy. Zažívame úpadok. Stále máme skvelých hráčov, ale v minulosti sme mali viac hráčov na vysokej úrovni ako teraz," uviedol 53-ročný Edinho, jedno zo siedmich detí trojnásobného majstra sveta.

Súčasný tím brazílskej reprezentácie.
Súčasný tím brazílskej reprezentácie.AFP

Edinha vychovávala jeho matka, keďže Pelé sa s ňou rozišiel krátko po tom, ako sa presťahovali do New Yorku v roku 1975. V neskoršom veku sa však s otcom zblížil. Edinho bol počas aktívnej kariéry brankár brazílskeho FC Santos.

Tradičný klub tamojšej najvyššej súťaže v uplynulej sezóne prvýkrát vo svojej 111-ročnej histórii vypadol do druhej ligy. Klub sa zmieta vo finančných problémoch a v predstavenstve sú spory. 

"Žiaľ, nie je to žiadne prekvapenie. Každý, kto sledoval každodenný život klubu, mohol takýto scenár predpokladať a napokon sa to aj stalo," povedal Edinho.

Pelé doviedol Brazíliu k titulu majstra sveta v rokoch 1958, 1962 a 1970. V 92 zápasoch za národný tím dal 77 gólov. V tejto štatistike ho prekonal v septembri 2023 Neymar, ktorý má na svojom konte 79 presných zásahov za "kanárikov".