Krvavá dráma a historický moment. Prehre Brazílie s Argentínou predchádzala bitka fanúšikov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Krvavá dráma a historický moment. Prehre Brazílie s Argentínou predchádzala bitka fanúšikov
Alisson musel prijať vôbec prvú domácu prehru Brazílie v kvalifikácii.
Alisson musel prijať vôbec prvú domácu prehru Brazílie v kvalifikácii.Profimedia
Brazília v utorok večer prišla o domácu suverenitu v kvalifikačných bojoch na majstrovstvá sveta. Historickú prehru "kanárikov" s Argentínou 0:1 sledovalo na Estádio do Maracana viac ako 68-tisíc fanúšikov, z ktorých sa niektorí pred úvodným výkopom zapojili do krvavej bitky. Dráma na tribúnach sa potom preniesla na ihrisko, kde úradujúci majstri sveta ubránili tesný náskok aj vďaka červenej karte pre Joelintona (27) po góle Nicolása Otamendiho (35).

Brazília utrpela tretiu prehru v rade, čo ju v kvalifikačnej skupine momentálne radí na šieste, teda posledné postupové miesto. Naopak, na čele aj naďalej zostáva Argentína, ktorá bola až na zaváhanie proti Uruguaju zatiaľ bezchybná.

"Dnes večer sme sa zapísali do histórie, ale je dôležité povedať, že bude opäť poznačená represiou Brazílčanov voči Argentínčanom. S tým sa nedá zmieriť. Je to šialenstvo. Musí to okamžite prestať," povedal Lionel Messi po záverečnom hvizde a dodal: "Videli sme, ako polícia bije ľudí, dokonca aj niektorých z našich rodín - stalo sa to aj vo finále Libertadores."

Zmätok a násilie

Počas hrania brazílskej hymny sa v južnom sektore štadióna Maracana strhla bitka. Fanúšikovia neboli nijako oddelení, a tak sa tí domáci dostali do priameho stretu s Argentínčanmi. Vojenská polícia tvrdo zasiahla najmä proti priaznivcom hostí, na čo hráči "Albiceleste" reagovali pokusom zasiahnuť do konfliktu.

Hráči Argentíny sa snažili zasiahnuť do šarvátky.
Hráči Argentíny sa snažili zasiahnuť do šarvátky.Profimedia

Zápas sa nakoniec začal s takmer polhodinovým meškaním, aj preto, že úradujúci majstri sveta išli do útrob štadióna. Napätie z tribún sa prenieslo na ihrisko, pričom v prvom polčase došlo k mnohým faulom a trom žltým kartám pre Brazíliu. "Kanárici" boli lepším tímom, ale nedokázali urobiť rozhodujúci krok.

Ďalší direkt zo vzduchu

Brazília po prestávke zvýšila tlak, z ktorého pramenili šance. V najväčšej príležitosti sa po dobrej akcii Jesusa ocitol zoči-voči Martínezovi krídelník Arsenalu Martinelli, ale "tutovku" premárnil. O päť minút neskôr prišiel trest. Po rohovom kope Lo Celsa sa najvyššie dostal Otamendi a hlavičkoval do siete.

Víťazstvo Argentíny na Maracane zabezpečil Otamendi
Víťazstvo Argentíny na Maracane zabezpečil OtamendiProfimedia

Argentína skórovala zo svojej jedinej väčšej šance. Po prehre s Kolumbiou, ktorá sa tiež zrodila po hlavičkových góloch, sa brazílskemu výberu opäť nepodarilo skórovať. Nepriaznivý stav domácich znervóznil, a tak tréner Diniz zareagoval a pokúsil sa zachrániť hru príchodmi Endricka a Joelintona.

Kontroverzné vylúčenie

Príchod záložníka Newcastlu však bol skôr na škodu. Rozhodca Piero Maza vylúčil Joelintona deväť minút po jeho vstupe na ihrisko. Záložníkovi "Magpies" ukázal priamu červenú kartu za strčenie do Rodriga de Paula. Argentínčan bol síce zasiahnutý do hrude, ale pri páde na zem sa držal za hlavu, takže celú situáciu poriadne prifilmoval.

Piero Maza udelil Joelintonovi priamu červenú.
Piero Maza udelil Joelintonovi priamu červenú.Profimedia

Napriek početnej výhode zostala Argentína zakuklená v defenzíve a sústredila sa na bránenie svojho náskoku. Brazília sa naďalej snažila vyvíjať neustály tlak, ale nedokázala dostať loptu za Emiliana Martíneza. A tak si zverenci trénera Fernanda Diniza pred záverečným hvizdom dokonca vypočuli výkriky ako "hanebný tím".

Ďalšie výsledky:

Paraguaj - Kolumbia 0:1

Ekvádor - Čile 1:0

Uruguaj - Bolívia 3:0

Peru - Venezuela 1:1