Postupová kalkulačka na MS U20: Slováci dostali pomoc. V osemfinále budú čeliť Kolumbii

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Postupová kalkulačka na MS U20: Slováci dostali pomoc. V osemfinále budú čeliť Kolumbii
Aktualizované
Slovák Leo Sauer (vpravo) v súboji s Američanom Mauriciom Cuevasom v poslednom dueli Slovenska v skupine B.
Slovák Leo Sauer (vpravo) v súboji s Američanom Mauriciom Cuevasom v poslednom dueli Slovenska v skupine B.TASR
Slovenskí futbalisti na majstrovstvách sveta do 20 rokov v Argentíne skončili v skupine B na treťom mieste. Priamu účasť do osemfinále si nevybojovali, preto museli čakať na vývoj ostatných zápasov, po ktorých sa dodatočne tešia z postupu. Pomohli im góly v nadstavenom čase od Uruguaja a Kolumbie, proti ktorej sa postavia v osemfinále. V záverečnej skupine im zahral do karát aj výsledok súboja Honduras - Francúzsko, no už v tom čase bolo Slovensko medzi šestnástkou najlepších.

Pozícia Slovákov

Zverenci trénera Alberta Rusnáka získali v troch zápasoch tri body so skóre 5:4 (teda +1). V ich prospech pred zápasmi zvyšných skupín hovorilo aspoň aktívne skóre - Slovákov zachránil vysoký triumf nad Fidži 4:0. Je škoda, že proti futbalovému trpaslíkovi nepridala družina spod Tatier viac gólov. Tie mohli situáciu pred sobotu a nedeľou ešte viac upokojiť. V prípade rovnosti bodov totiž rozhoduje skóre a po ňom vyšší počet strelených gólov.

Poďme sa teraz pozrieť, aké výsledky potrebovali slovenskí reprezentanti k postupu do osemfinále. Spoločne si prejdeme všetky skupiny.

Slováci museli čakať na vývoj v ďalších skupinách. Postup už ale majú istý.
Slováci museli čakať na vývoj v ďalších skupinách. Postup už ale majú istý.Profimedia

Skupina A

Z piatka na sobotu sa dohrala skupina A s organizátorskou Argentínou, ktorá ide ďalej z prvého miesta. O miesto druhé si to rozdali Uzbekistan a Nový Zéland. Oba výbery získali po štyri body, ale ázijská krajina mala lepšie skóre, takže nemusí na nič čakať.

Nový Zéland má postup z tretieho miesta v hrsti po sobote. Už v piatok bol pred Slovenskom vďaka štyrom bodom, v sobotu predbehol aj Japonsko. Len pre doplnenie - štvrtá Guatemala skončila bez bodu (skóre 0:6).

Skupina C

Gól Kolumbijčana Cortésa v piatej minúte nadstaveného času súboja proti Senegalu zvýšil šance Slovákov na postup. Africká krajina preto nezískala štyri, ale iba dva body v skupine, skončila štvrtá, zatiaľ čo tretie Japonsko má body tri a horšie skóre od Slovenska.

Znamená to, že je pred nedeľňajšími súbojmi prvým z dvoch celkov z tretích miest, ktoré sa do vyraďovacej fázy s určitosťou nepozrú. Z druhej priečky a so štyrmi bodmi ide ďalej aj Izrael

Skupina D

Ako sa dalo pred sobotou čakať, skupina D bola prakticky "nepoužiteľná" pre Slovákov. Pred záverečnými duelmi viedla skupinu Nigéria, ktorá prehrala s Brazíliou 0:2 a vinou skóre padla na tretie miesto. Na konte má šesť bodov, čo je najviac z mužstiev na tretích miestach a môže sa pripravovať na osemfinále.

Šesť bodov získala aj prvá Brazília a druhé Taliansko, ktoré muselo prehrať s poslednou Dominikánskou republikou, aby sa Slovensko mohlo dostať na jeho úkor medzi 16 najlepších tímov šampionátu. Neprekvapivo sa tak nestalo...

Taliani síce s Nigériou prehrali, ale v tabuľke ju nakoniec predbehli.
Taliani síce s Nigériou prehrali, ale v tabuľke ju nakoniec predbehli.Profimedia

Skupina E

Keby sme si chceli zakonšpirovať, mohli by sme napísať, že Uruguaj s Tuniskom sa mohli dohodnúť na remíze a mali by postup v hrsti. Oba celky mali pred vzájomným zápasom totiž po tri body, v eventualite remízy by mali body štyri, čím by zároveň predstihli trojbodové Slovensko i Japonsko. Voilà, postup by bol na svete.

Lenže, nestalo sa. Za Uruguaj premenil penaltu v nadstavenom čase Franco González, Juhoameričania náskok v nekonečnom nadstavení udržali a pomohli Slovákom. Tí potrebovali výhru Uruguaja aspoň o gól (v prípade presne o jeden gól by výsledok nemohol byť 3:2, 4:3, atď., inak by pre vyšší počet strelených gólov išlo ďalej Tunisko). Druhou možnosťou bola výhra Tuniska aspoň o tri góly. Afričanom zostali po konci oči pre plač, ale ešte ich môže spasiť duel medzi Hondurasom a Francúzskom.

Stretnutie IrakuAnglickom v nijakom prípade nemohlo ovplyvniť postup Slovákov. Angličania skončili na prvom mieste so siedmimi bodmi, Iračania poslední s jedným bodom za remízu práve s "kolískou futbalu".

Uruguajčan Ferrari sa raduje z gólu v sieti irackého brankára Hassana. Napokon sa teší z postupu z druhého miesta.
Uruguajčan Ferrari sa raduje z gólu v sieti irackého brankára Hassana. Napokon sa teší z postupu z druhého miesta.Profimedia

Skupina F

Všetko to uzavrieme skupinou F, kde si mädliť ruky môže prekvapivo Gambia, ktorá porazila Honduras i Francúzsko a postup jej neunikne. To isté platí aj o futbalistoch z Južnej Kórey, ktorí majú na konte štyri body. V tomto prípade to mohlo byť Slovákom jedno, keďže bodovo sú na tom horšie.

Postupovú hádanku Slovákov rozuzila skupina E. V "efku" sa hralo o to, či do osemfinále postúpi Tunisko, Honduras alebo Francúzsko. Tunisania potrebovali remízu či výhru Francúzov nanajvýš o dva góly. A to sa aj stalo. Oslabené Francúzsko síce porazilo outsidera, ale iba o dva góly, preto sa so šampionátom prekvapivo lúči už v základných skupinách.

Francúzov vyšli kolapsy s Gambiou a Južnou Kóreou draho - do osemfinále nepostúpili.
Francúzov vyšli kolapsy s Gambiou a Južnou Kóreou draho - do osemfinále nepostúpili.TASR

Pravidlo fair-play

FIFA ho zaviedla, aby znemožnila tímom dbať iba na konkrétny typ výsledku. Využíva sa vtedy, ak majú tímy zhodný počet bodov, rovnaké skóre i totožný počet strelených gólov (v danom poradí). A z čoho pravidlo fair-play pozostáva? Z obdržaní žltých a červených kariet. Je to pomerne stručné.

Za každú žltú kartu sa tímu strhne jeden bod, za nepriamu červenú kartu (po dvoch žltých) sa strhnú tri body, po priamej červenej štyri body. O päť bodov príde celok, ak hráč vidí žltú kartu a následne priamu červenú. Pri zhodnosti bodov, skóre a strelených gólov teda bude rozhodovať to, ktorý tím je najdisciplinovanejší.

Pozrite si tabuľky skupín MS hráčov do 20 rokov. 

Sumár

Slováci sa dostali do osemfinále vďaka zásahom Kolumbie proti Senegalu a Uruguaja proti Tunisku - zhodne v nadstavenom čase druhého polčasu. A práve proti Kolumbii si zahrajú medzi šestnástkou najlepších v stredu 31. mája o 19:30. Ak by jedna zo spomínaných krajín Slovákom nepomohla, tak sa v skupine F zrodil medzi Hondurasom a Francúzskom výsledok, ktorý by aj tak poslal ďalej zverencov trénera Alberta Rusnáka.