Sestra hviezdneho Jamesa žiari na ženských MS, má lepšiu techniku ako hráči Premier League

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sestra hviezdneho Jamesa žiari na ženských MS, má lepšiu techniku ako hráči Premier League

Jamesová predvádza na MS skvelé výkony.
Jamesová predvádza na MS skvelé výkony.Profimedia
Jednou z najväčších hviezd MS žien 2023 je anglická krídelníčka Lauren Jamesová (21), ktorá výbornými výkonmi výrazne pomohla Anglicku postúpiť zo základnej skupiny bez straty bodu.

Úvodné stretnutie proti Haiti začala na lavičke náhradníčok a nastúpila až na záverečných tridsať minút. Ďalšie dva zápasy už absolvovala v základnej zostave. Hneď sa odvďačila víťazným gólom pri výhre 1:0 nad Dánskom:

"Na mobile som si našla správu od Davida Beckhaman. Napísal mi: 'Pekný gól'. Neverila som tomu a myslela som si, že to nie je pravda," vyznala sa Jamesová.

Takých správ ale v utorok musela dostať určite viac. Angličanky už síce mali postup istý, ale duel s Čínou si užili najlepším možným spôsobom. Svoje súperky rozbili výsledkom 6:1. Samotná Lauren Jamesová vsietila dva presné zásahy a až na tri prihrala.

Najskôr udrela spred pokutového územia, následne ľavačkou z rohu päťky a to jej ešte VAR pre  predošlý ofsajd ukradol ďalší pekný gól z hranice šestnástky.

Boj o historické zlato z MS

"Albion" vďaka dobrým výkonom živí nádej na zisk prvého titulu majsteriek sveta. Hráčky z Britských ostrovov sa doposiaľ nikdy nedostali do finále. Dva razy hrali súboj o 3. miesto. Ten v roku 2015 vyhrali, o štyri roky neskôr prehrali, a tak majú vo vitríne jeden bronz.

Posledné obdobie však anglickým národným tímom praje. Mužská kategória U21 sa nedávno stala majstrom Európy a ženy vyhrali v roku 2022 historicky prvý raz EURO.

Momentálne sa zverenkyne holandskej trénerky Sariny Wiegmanovej môžu pýšiť skvelou bilanciou. Z posledných 35 stretnutí prehrali iba raz. Pred rokom v tíme Jamesová ešte nebola. Debutovala až po turnaji v septembri. Odvtedy odohrala štrnásť stretnutí so štyrmi gólmi, z toho tri dala na MS. Tím potiahla najlepšia hráčka podujatia, najlepšia strelkyňa aj futbalistka s najvyšším počtom asistencií Beath Meadová.

Tá pre zmenu pre ťažké zranenie zo záveru minulého roka nie je v Austrálii a na Novom Zélande. Zdá sa však, že Jamesová jej úlohu ofenzívnej líderky poľahky prebrala. Po zápase s Čínou bola nadšená:

"Cítila som sa na ihrisku voľne. Nezáleží mi, či nastupujem na krídle, alebo ako teraz na pozícii 'desiatky', len si užívam futbal. Som rada, že som mohla pomôcť tímu gólmi a asistenciami. Stále máme pred sebou veľa práce a priestor na zlepšenie," hovorila.

Z Chelsea do Chelsea

Jamesová začínala s futbalom ako deväťročná v akadémii Chelsea, ktorú opustila o štyri roky neskôr a vybrala si Arsenal. V jeho drese sa dostala do ženskej Premier League. Debutovala tesne pred dovŕšením šestnástych narodenín. Po jednej sezóne a prvých štartoch prestúpila do Manchestru United.

Ženský káder "Red Devils" vznikol práve pred štartom ročníka 2018/19 a začínal v druhej lige. Aj vďaka rodáčke z Londýna okamžite oslavoval postup medzi elitu, pretože so štrnástimi zásahmi bola druhou najlepšou strelkyňou tímu.

Po dvoch sezónach na štvrtom mieste nemohla odolať ponuke najlepšieho tímu krajiny. Návrat do Chelsea sa jej vyplatil na jednotku. Počas dvoch ročníkov získala dva majstrovské tituly a rovnako dvakrát i FA Cup.

Naposledy sa stala najlepšou mladou hráčkou Premier League, pričom predĺžila zmluvu do roku 2027. V minulej sezóne "The Blues" vypadli až v semifinále Ligy majstrov proti Barcelone.

Slávou sa doťahuje k bratovi

V Anglicku ide o momentálne najslávnejších športových súrodencov. Reece James patrí medzi najlepších obrancov sveta a pravidelne nastupuje za Chelsea, ktorej je oporou. Dokonca už vyhral aj Ligu majstrov. Jamesovci sú prvými súrodencami, ktorí v modernej ére reprezentujú Anglicko na najvyššej scéne.

O dva roky starší pravý obranca svoju sestru neustále chváli a podporuje: "Má lepšiu techniku ako niektorí hráči mužskej Premier League," hovoril nedávno.

Futbalovo vyrastali spoločne, za touto hrou síce vzhľadom na miesto narodenia nemuseli chodiť ďaleko, no pritiahol ich k nej otec Nigel, ktorý je futbalovým trénerom.