Ženskú anketu Zlatej lopty ovládla Bonmatiová: Výnimočný rok, som veľmi hrdá

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ženskú anketu Zlatej lopty ovládla Bonmatiová: Výnimočný rok, som veľmi hrdá

Hlavné hviezdy galavečera v Théâtre du Châtelet.
Hlavné hviezdy galavečera v Théâtre du Châtelet.AFP
Španielska hviezda ženského svetového šampionátu Aitana Bonmatiová (25) získala na slávnostnom ceremoniáli v Paríži Zlatú loptu pre najlepšiu futbalistku.

Bonmatiová vystriedala na poste laureátky svoju spoluhráčku z medzinárodného tímu Alexiu Putellasovú, ktorá bola v lete súčasťou tímu Španielska a dosiahla triumf na majstrovstvách sveta žien v Austrálii a na Novom Zélande.

Aktuálna držiteľka Ballon d'Or bola na MS vyhlásená za najlepšiu hráčku. Španielsky káder predtým prekonal turbulencie mimo ihriska vrátane protestov proti národnej federácii a trénerovi Jorgemu Vildovi.

Víťazka Zlatej lopty pre rok 2023.
Víťazka Zlatej lopty pre rok 2023.AFP

Bonmatiová bola tiež hviezdou Barcelony, ktorá v minulej sezóne vyhrala Ligu majstrov, nedávno získala aj ocenenie UEFA pre najlepšiu hráčku roka. Okrem iného bola jednou zo štyroch futbalistiek triumfálneho španielskeho tímu, ktoré sa ocitli medzi 30 kandidátkami na cenu.

Do užšieho výberu sa dostali aj Alba RedondováSalma Paralluelová a obrankyňa Olga Carmonová, ktorá vo finále strelila víťazný gól. Útočníčka Chelsea a Austrálie Sam Kerrová sa v hlasovaní umiestnila na konečnom druhom mieste, spomínaná Paralluelová skončila tretia.

Trochu nervózna víťazka začala svoj prejav slovami: "Som veľmi hrdá na to, že som dostala Zlatú loptu. Bol to výnimočný rok na športovej úrovni a hoci ide o individuálne ocenenie, futbal je kolektívny šport. Preto by som ho rada venovala všetkým svojich spoluhráčkam, zamestnancom a pracovníkom Barcelony i národného tímu, pretože je jasné, že bez úspechov dosiahnutých v tomto roku by som tu nebola."

Talentovaná stredopoliarka najprv rozprávala v španielčine, pokračovala v katalánčine. Spomenula si aj na dva tímy, ktoré ju videli rásť (CD Rubes a CF Cubelles) pred odchodom k barcelonskému gigantovi. Práve tomuto klubu boli venované ďalšie slová.

"Ďakujem, prezidentovi Laportovi, že som dostala príležitosť byť profesionálnou futbalistkou. Kto by to bol povedal, keď som bola malá, že budem hrať na Camp Nou? Sme svetovo uznávaný klub," uviedla.