Zranenie Neymara bude bolieť aj organizáciu FIFA. Koľko môže Al-Hilal dostať ako odškodné?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Zranenie Neymara bude bolieť aj organizáciu FIFA. Koľko môže Al-Hilal dostať ako odškodné?
Neymar je smoliarom na zranenia.
Neymar je smoliarom na zranenia.Profimedia
Al-Hilal sa pomaly zmieruje s tým, že sa bude musieť zaobísť bez Brazílčana Neymara (31), za ktorého Parížanom v lete zaplatil astronomických 90 miliónov eur. Hviezdny ofenzívny univerzál si v kvalifikačnom zápase majstrovstiev sveta roztrhol skrížené väzy. Oveľa viac ako dĺžka jeho rekonvalescencie sa však rieši suma odstupného, ktorú bude musieť FIFA zaplatiť saudskoarabskému klubu.

Vážne zranenie z kvalifikačného zápasu na majstrovstvá sveta proti Uruguaju, pre ktoré bude Neymar mimo ihriska minimálne osem mesiacov, je zlou správou nielen pre Brazíliu a Al Hilal. Vzhľadom na okolnosti bude musieť totiž do svojej pokladnice siahnuť aj subjekt, ktorý svetový šampionát organizuje.

FIFA si podobné prípady pamätá. Ak zranený hráč nemôže hrať 28 a viac dní po sebe, poškodené celky dostanú kompenzáciu prostredníctvom Programu ochrany klubov. Konkrétne čísla prezradil odborník na športové právo Eduardo Carlezzo v rozhovore pre španielsky denník Marca.

"FIFA pokrýva maximálne jeden rok zranenia jedného hráča, výška odškodnenia je obmedzená na 7,5 milióna eur, pričom maximálna suma vyplatená za každý deň, keď futbalista nemôže hrať, je 20 548 eur," vysvetlil.

Neymarov prípad sa na spomínaný program vzťahuje, takže saudský klub môže požiadať o odškodnenie. "Jeho výška však bude určite predmetom rokovaní. Limit odškodnenia za zranenie pre všetky prípady počas celej sezóny má totiž limit 80 miliónov eur," dodal športový právnik.

Brazílčan po svojom prestupe z PSG stihol odohrať len tri ligové a dva pohárové zápasy, pričom za Al-Hilal strelil jeden gól. "Nie je to ľahké obdobie. V skutočnosti je to najhoršie, aké som kedy prežíval. Som silný, ale teraz budem potrebovať aj podporu ľudí okolo seba. Nie je jednoduché prechádzať zraneniami a operáciami, lenže toto prichádza len štyri mesiace po tom, čo som sa zotavil," zveril sa na sociálnej sieti.