Belgičania v príprave bez De Bruyneho. Pred duelom so Slovákmi ich čakajú štyri zápasy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Belgičania v príprave bez De Bruyneho. Pred duelom so Slovákmi ich čakajú štyri zápasy

De Bruyne si na reprezentačný štart musí počkať.
De Bruyne si na reprezentačný štart musí počkať.Profimedia
V marcovej príprave belgických futbalistov na majstrovstvá Európy bude chýbať kapitán Kevin De Bruyne (32) z Manchestru City, trápia ho natiahnuté slabiny. Jeho tím, ktorý figuruje v základnej skupine E na záverečnom turnaji spolu so Slovenskom, absolvuje prípravné zápasy proti Írsku (23.3.) a Anglicku (26.3.). V júni sa stretne s Čiernou Horou a Luxemburskom.

De Bruyne sa zranil v auguste a mimo diania bol takmer päť mesiacov. V tomto období podstúpil operáciu hamstringu. Podľa jeho klubového trénera Pepa Guardiolu má stredopoliar doposiaľ problémy súvisiace so zranením, ktoré ho odstavilo na celú jeseň.

"Neviem, či je medzi týmito zraneniami nejaká súvislosť. V prechádzajúcich zápasoch to boli slabiny. Rozprával som sa s doktorom, potom som volal s Kevinom," povedal tréner belgickej reprezentácie Domenic Tedesco, ktorý predĺžil zmluvu so zväzom o dva roky.

Ohľadom De Bruyneho uprednostňuje kormidelník národného tímu Belgicka jeho rehabilitáciu v klube a počíta s ním na záverečný šampionát. Tvorca hry bude pre najnovšie zdravotné problémy chýbať Citizens v sobotnom štvrťfinále FA Cupu proti Newcastlu.

V predchádzajúcom období sa hovorilo aj o návrate brankára Thibauta Courtoisa do kádra Realu Madrid po zranení kolena. Tedesco však upozornil, že to neznamená i návrat do národného výberu. Od minulého roka sú medzi dvojicou spory a gólman v decembri oznámil, že ME v Nemecku vynechá. Mimo hry je od augusta po tom, ako si roztrhol predný skrížený väz v ľavom kolene.

Program najbližších zápasov Belgicka.
Program najbližších zápasov Belgicka.Flashscore

Tedesco na lavičke Belgicka doposiaľ neprehral. Vedenie prevzal po Robertovi Martínezovi po majstrovstvách sveta 2022 v Katare, kde ako držiteľ bronzu z roku 2018  vypadol v základnej skupine. Stretnutie s Írskom odohrá jeho tím 23. marca a o tri dni neskôr sa predstaví vo Wembley proti Angličanom.

Duel so Slovenskom na záverečnom šampionáte bude pre oba tímy prvý na turnaji. Nastúpia proti sebe 17. júna o 18:00 a absolvujú premiérový ostrý vzájomný zápas v histórii. V príprave sa stretli trikrát, naposledy pred 11 rokmi v Belgicku, kde domáci vyhrali 2:1. Okrem Slovákov čakajú Belgicko v skupine aj Rumuni (26.6.) a víťaz play-off vetvy B.

Nominácia Belgicka na marcové prípravné zápasy:

Brankári: Arnaud Bodart (Standard Liege), Koen Casteels (Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton), Matz Sels (Nottingham Forest)

Obrancovia: Timothy Castagne (Fulham), Koni De Winter (Janov), Zeno Debast (Anderlecht), Wout Faes (Leicester), Orel Mangala (Lyon), Thomas Meunier (Trabzonspor), Arthur Theate (Rennes), Jan Vertonghen (Anderlecht)

Stredopoliari: Olivier Deman (Werder Brémy), Amadou Onana (Everton), Youri Tielemans (Aston Villa), Arthur Vermeeren (Atletico Madrid), Aster Vranckx (Wolfsburg)

Útočníci: Romelu Lukaku (AS Rím), Johan Bakayoko (PSV Eindhoven), Michy Batshuayi (Fenerbahce Istanbul), Charles De Ketelaere (Atalanta Bergamo), Jeremy Doku (Manchester City), Dodi Lukebakio (Sevilla), Lois Openda (RB Lipsko), Leandro Trossard (Arsenal)